Filosofia mulsului modern al vacilor! Câţi germeni şi câte celule somatice are laptele!

vineri, 17 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Filosofia mulsului modern al vacilor! Câţi germeni şi câte celule somatice are laptele!

O reglementare valabilă din 31 decembrie a creat o mare problemă micilor producători de lapte din judeţ.

Problema tancurilor de răcire a fost întoarsă ieri pe toate feţele la Camera Agricolă. Timp de aproximativ două ore, reprezentanţi ai autorităţilor din domeniu, ai mi­cilor fermieri din judeţ şi ai producătorilor şi distribuitorilor de echipamente agricole au analizat situaţia creată de introducerea obligativităţii folosirii tancurilor de răcire a laptelui pentru ca acesta să poată fi comercializat. „Noile reglementări sunt de fapt vechile reglementări, doar că până la 31 decembrie noţiunea de conformitate a laptelui a avut doar un ca­racter de recomandare. Deroga­rea acordată României a expirat, iar acum producătorii trebuie să respecte normele de conformitate“, a precizat Denisa Talef, consilier în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV).

Concret, pentru a putea fi comercializat, laptele trebuie să îndeplinească criterii referitoare la conţinutul de germeni şi de celule somatice, confirmate prin analize efectuate la DSV. Conform precizărilor Denisei Talef, costul ana­lizelor se ridică la 20-30 de lei, dar ele trebuie efectuate în cel mult două ore de la mulgere. „Dacă omul stă într-o comună mai înde­părtată şi mulge vaca la ora 5 dimineaţa, până ajunge la Iaşi, până se fac analizele, iese din intervalul de două ore. Tocmai de aceea este necesar un tanc de răcire. De aici şi necesitatea ca micii fermieri să se constituie în asociaţii“, a spus Talef.

La sfârşitul anului trecut, Gu­vernul a adoptat o hotărâre prin care fermierii care deţin mai puţin de cinci capete de vaci de lapte, constituiţi într-o asociaţie, pot solicita ajutor de minimis pentru cumpărarea de tancuri noi de răcire. Sprijinul se acordă pentru tancuri de maximum 1.000 li­tri/comună şi se poate ridica la maximum 5.000 de euro. „În prima variantă, cererile puteau fi depuse la primăriile comunelor până în luna martie. Am înţeles că termenul va fi schimbat, cererile urmând să fie depuse în intervalul 1 februarie – 15 aprilie“, a spus şeful serviciului inspecţii din ca­drul Direcţiei Agricole, Magne­riu Jalbă. În cazul folosirii tancurilor de răcire, pentru ca laptele să poată fi comercializat, este suficient să se recolteze o singură probă de lapte lunar, timp de trei luni consecutive, sau a două probe, în două luni consecutive. Conţinutul de germeni şi de celule somatice se va determina ca medie între probele prelevate.

Reprezentanţii unor firme producătoare de echipamente agricole şi-au prezentat ieri ofertele în cadrul discuţiilor organizate de Camera Agricolă. Conform acestora, un tanc de răcire cu o capacitate de 100 de litri costă aproximativ 2.000 de euro. La o capacitate de 500 de litri, tancul de răcire costă între 3.500 şi 4.000 de euro. Un tanc de răcire de 1.000 de litri costă între 4.400 şi 6.000 de euro, una din firme prezentând însă şi o ofertă de aproximativ 2.100 de euro. Practic, ajutorul de minimis acordat prin Hotărârea de Guvern ar fi suficient pentru achiziţionarea unui tanc de răcire de către o asociaţie. „Noi am vrut să-i punem în legătură pe fermieri cu produ­cătorii şi distribuitorii. Au venit vreo cinci reprezentanţi de asociaţii, ceea ce totuşi este puţin. În perioada imediat următoare vom organiza sesiuni de informare şi în teritoriu“, a spus Monica Pandelea, şefa Camerei Agricole.

Comentarii