Firma care efectuează lucrările la pasajul din Fundaţie, amendată de Primărie

miercuri, 18 decembrie 2013, 02:50
3 MIN
 Firma care efectuează lucrările la pasajul din Fundaţie, amendată de Primărie

Firma care lucrează la Fundaţie va primi pentru întârziere o „sancţiune“ zilnică de 6.000 de lei. Banii nu intră la bugetul local, ci se întorc la bugetul UE. Edilii au dat ieri amănunte şi despre viitoarele finisaje ale tunelului şi zonei aferente, corelate cu aspectul clădirii BCU.

Nervii şoferilor valorează 6.000 de lei pe zi. Constructorul pasajului subteran de la Fundaţie va fi amendat zilnic pentru întârzierea lucrărilor. Con­tractul de lucrări încheiat de municipalitate cu SCCF Grup Colas a expirat ieri. În urma unei întâlniri desfăşurate la Primărie, s-a decis finalizarea lu­crărilor de către acelaşi constructor, acesta însă urmând să fie penalizat pentru fiecare zi de întârziere. „Conform legii, penali­zările sunt în cuantum de 0,1% zilnic din valoarea lu­cră­rilor rămase. Cu cât se lungeşte mai mult, cu atât se plăteşte mai mult. Noi am tot păsuit constructo­rul. Când au dat de caverne, am înţeles şi am prelungit contractul. Când au fost alte dificultăţi, am înţeles. A fost însă o proastă organizare a lor, la nivel de management“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Conform precizărilor acestuia, lucrările sunt finalizate în proporţie de 86%. Diferenţa de 14% reprezintă, va­loric, aproximativ 6 milioane de lei. Practic, amenda plătită de SCCF Grup Colas pentru fiecare zi de întârziere a lucrărilor se va cifra la 6.000 lei, urmând să scadă constant, pe măsură ce lucrările avansează. Dacă lucrările se vor termina până la sfârşitul lunii apri­lie, aşa cum s-a angajat SCCF, pe­nalităţile totale se vor ridica la mai puţin de 130.000 de lei. Doar după acest termen, municipalitatea va lua în calcul rezilierea contractului şi organizarea unei selecţii de oferte pentru desemnarea altui constructor. „Banii nu ne intră nouă în buget. Ei se constituie ca venit la finanţator, adică la Comisia Europeană. Constructorul plăteşte, Uniunea Europeană înca­sea­ză“, a explicat Chirica. Este pentru prima dată când municipalitatea apelează la penalizări în relaţia cu un constructor.

În schimb, până la sfârşitul anului ar urma să fie declanşate procedurile pentru găsirea unei firme care să rea­lizeze finisajele pasajului. Noile lu­crări vor viza finisarea pereţilor pa­sajului, precum şi modul în care va fi montat iluminatorul. Primăria va in­stala panouri electronice de informare şi va schimba semnalizarea rutieră. De asemenea, exteriorul pasajului va fi corelat cu aspectul Bibliotecii Cen­trale Universitare. Intenţia a fost anunţată de oficialii municipalităţii încă din luna august, iniţial dorindu-se ca aceste lucrări să înceapă în cursul toamnei. Evaluarea iniţială a valorii lucrărilor a fost de 500.000 euro. Viceprimarul Chirica a apreciat însă ieri că acestea ar putea costa 6-700.000 euro. „Se lucrează la documentaţia pentru licitaţie. Sperăm că nu vor exista contestaţii sau alte motive de prelungire a procedurii şi să putem desemna un constructor până la sfârşitul lunii ianuarie“, a spus viceprimarul.

Comentarii