Firme din Panama, Italia, Germania şi Polonia se bat pentru gunoiul din Iaşi

joi, 13 martie 2014, 02:50
3 MIN
 Firme din Panama, Italia, Germania şi Polonia se bat pentru gunoiul din Iaşi

Consiliul Judeţean organizează o licitaţie de 24 milioane de lei pentru staţiile de transfer din proiectul de management al deşeurilor. Printre ofertanţi apare şi o societate din grupul de firme al deputatului PSD Sebastian Ghiţă, patron al Realitatea TV.

Aproximativ 28 de firme din ţară şi din Germania, Polonia, Italia sau chiar Panama au intrat în cursă pentru un contract de aproape 24 de milioane de lei de la Consiliul Judeţean. Instituţia a organizat zilele trecute licitaţia de lucrări pentru construcţia staţiilor de transfer şi sortare de la Bălţaţi şi Ruginoasa, contract din cadrul proiectului european pentru managementul deşeurilor. Comisia care se ocupă de licitaţie a primit şase oferte de la constructori care au venit în asociere cu alte firme, dar şi cu subcontractanţi sau terţi susţinători. În total, circa 28 de firme s-au implicat în acest contract.
Una dintre oferte a venit din partea asocierii din Iridex Group Construcţii din Voluntari, judeţul Ilfov, Hidroconstrucţia SA din Bucureşti şi Argif Proiect din Piteşti, firme care l-au cooptat ca subconstractant pe Tiab SA din Piatra Neamţ. Menţionăm că liderul acestei asocieri, respectiv Iridex Group Construcţii, a câştigat deja un contract asemănător la Consiliul Judeţean Suceava şi se va ocupa, în schimbul a 10,5 milioane de lei, de construcţia a trei staţii de transfer în Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni şi Rădăuţi. O altă ofertă a venit din partea firmei Geprocon SA, care şi-a luat patru subconstractanţi: Namur Studio SRL din Iaşi, Construcţii Generale Moldova din Bacău, Adarco Invest din Petroşani şi General Tehnic din Iaşi. În cadrul licitaţiei, firma lui Giani Canschi a venit cu terţ susţinător pentru capacitatea tehnică şi profesională, respectiv societatea Global Business Concepts Inc Panama City. Consiliul Judeţean a primit încă o ofertă de la asocierea condusă de firma Teamnet Engineering din Bucureşti alături Compania Construcţii Feroviare SA din Câmpulung Moldovenesc. Aceştia s-au prezentat cu terţi susţinători Teamnet Internaţional SA din Ploieşti şi pe Consortio Stabile Ebg din Italia. Firma Teamnet International este cunoscută ca fiind una din societăţile apropiate deputatului PSD Sebastian Ghiţă, patronul România TV. Şi societatea Iasicon s-a numărat printre ofertanţii de la licitaţie. Firma care a obţinut deja cel mai mare contract din istoria CJ, în valoare de 95 milioane de lei pentru staţia de deşeuri de la Ţuţora, a depus ofertă şi pentru staţiile din Bălţaţi şi Ruginoasa. Firma va subcontracta o parte din lucrări către o firmă din Germania, Stadler Anlagenbau GMBh, precum şi societăţilor Exprocons Gosav&Co din Iaşi şi Quartz Matrix SRL, cu care a câştigat şi celălalt contract, şi Clima Therm din Iaşi. La licitaţia s-a mai prezentat asocierea dintre firmele Casrep, Efacec Engenharia E Sistemas SA din Portugalia şi Efacec Central Europe Limited din Bucureşti, precum şi asocierea dintre Ted Construct şi Asiri International. În cazul acesteia din urmă, subcontractor este Gluon SRL din Bacău şi Grupo din Iaşi, iar terţ susţinător Ak Nova Sp.Zo.o din Polonia. „Ofertele financiare depuse au avut valori cuprinse între 13.519.938 lei şi 20.253.872 lei, toate fără TVA“, a precizat Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al CJ.

Comentarii