De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul a deschis un front de luptă cu o societate cu legături în PSD şi SRI

marți, 19 ianuarie 2016, 02:50
3 MIN
 Fiscul a deschis un front de luptă cu o societate cu legături în PSD şi SRI

Finanţele ieşene au contestat tabelul preliminar de creanţe depus de administratorii firmei de dezinsecţii Wasval.

 

Fiscul ieşean ar putea da peste cap planurile de reorganizare gândite de administratorul judiciar al firmei de dezinsecţii Wasval, societate cu legături puternice în PSD şi SRI. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a depus o contestaţie împotriva tabelului preliminar de creanţe publicat de administratorul judiciar, cerând să fie inclusă la masa credală o creanţă suplimentară în sumă de aproximativ trei milioane lei, rezultată în urma unei inspecţii realizată anul trecut de Direcţia Antifraudă Suceava. De fapt, potrivit unui raport al cauzelor ajungerii în insolvenţă publicat imediat după aprobarea cererii depuse chiar de administratorul societăţii, Valentina Tudurachi, la Tribunalul Iaşi, acţiunea Direcţiei Antifraudă a fost şi cauza insolvenţei. „Principala cauză a intrării societăţii în stare de  insolvenţă o reprezintă faptul că în perioada 03.02.2015 – 03.03.2015, societatea a fost supusă unui control efectuat de Direcţia Regională Antifraudă Suceava în urma căruia au fost calculate impozite suplimentare în valoare totală de 2.997.832 lei.

Ca urmare a apariţiei acestui necesar suplimentar de bani în activitatea societăţii s-a ajuns în situaţia blocării conturilor ceea ce a dus la un blocaj financiar în activitatea unităţii. Acesta a constituit premisa declanşării procedurii insolvenţei”, potrivit raportului administratorului judiciar. Potrivit portalului instanţelor de judecată, avocaţii firmei Wasval au contestat raportul inspectorilor antifraudă, însă contestaţia a fost respinsă de Judecătoria Iaşi. Alaltăieri, Tribunalul Iaşi – Secţia II civilă – contencios administrativ şi fiscal, şi-a declinat competenţa pentru această speţă, astfel că recursul se va judeca la Secţia I Civilă, următorul termen fiind pe 21 ianuarie. Până la obţinerea unei sentinţe definitive şi irevocabile referitoare la corectitudinea inspecţiei fiscale, administratorul judiciar şi administratorul Valentina Tudurachi intenţionează să realizeze un plan de reorganizare. În ceea ce priveşte contestaţia Fiscului prin care se cere înscrierea une icreanţe suplimentare la masa credală, următorul termen al procesului va avea loc pe 4 februarie, însă rezultatul va depinde de contestaţia Wasval împotriva raportului Direcţiei Antifraudă. Potrivit tabelului preliminar al creditorilor, cea mai mare creanţă este deţinută chiar de adminsitratorul Valentina Tudurachi, în cuantum de 803.000 lei, urmată de instituţia nebancară Impuls Leasing România IFN cu 525.500 lei.

 
Cumnată cu un fost ministru
 
„Ziarul de Iaşi” a prezentat, în luna octombrie, un material în care dezvăluia legăturile periculoase din spatele firmei Wasval, cu personaje sus-puse, care au făcut parte din SRI sau din Guvern. Administratorul Wasval, Valentina Tudurachi, este soţia unui fost şef din cadrul SRI Iaşi, dar şi cumnata fostului ministru al Energiei, Constantin Niţă, şeful PSD Braşov, originar din Ciohorăni – Iaşi. În cei zece ani de la înfiinţare, societatea ieşeană şi-a crescut constant afacerile, cele mai mari sume încasate provenind de la instituţii publice, în urma câştigării unor licitaţii. Potrivit analizei „Ziarului de Iaşi”, în ultimii şase ani, Wasval a câştigat 22 de contracte publice în valoare de peste 31 milioane lei. Din situaţiile financiare depuse la Fisc, societatea Wasval a reuşit, cu un număr mediu de 7 angajaţi, să îşi crească cifra de afaceri de la 11.000 lei în 2005 la circa 6,7 milioane lei la zece ani distanţă. În perioada 2007 – 2014, conform informaţiilor disponibile în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), Wasval a încheiat contracte cu autorităţi precum regionalele CFR Iaşi, Braşov sau Timişoara, universităţile ieşene „Alexandru Ioan Cuza”, „George Enescu” şi „Gheorghe Asachi”, Spitalul de Recuperare Iaşi sau Primăria Braşov. 
 
 

    

Comentarii