De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul le aminteşte proprietarilor de case să îşi declare veniturile

miercuri, 19 octombrie 2016, 01:50
2 MIN
 Fiscul le aminteşte proprietarilor de case să îşi declare veniturile

Autorităţile fiscale vor emite notificări către asociaţiile de proprietari/locatari pentru a informa Finanţele cu privire la proprietarii de imobile care au apartamente închiriate.

 

Fiscul ieşean va demara o campanie de informare referitoare la declararea contractelor de închiriere prin care proprietarii de apartamente obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor. În primă fază, inspectorii fiscali vor trimite notificări la asociaţiile de proprietari/locatari, urmând ca ulterior să înceapă controale şi să aplice sancţiuni. „Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi are în vedere în perioada următoare informarea contribuabililor şi asociaţiilor de proprietari/locatari privind obligativitatea înregistrării contractelor de închiriere la organul fiscal de către proprietarii de imobile. Vor fi emise notificări către asociaţiile de proprietari/locatari pentru a informa organul fiscal cu privire la proprietarii de imobile care au apartamente închiriate, împreună cu datele de identificare ale proprietarilor (nume şi prenume, adresa de domiciliu, CNP).

Ulterior se vor desfăşura acţiuni de control şi vor fi aplicate sancţiuni, în condiţiile în care se constată că sunt proprietari care închiriază imobile şi nu înregistrează contractele de închiriere la organul fiscal competent”, a precizat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice. Potrivit Codului Fiscal, contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal (n.r. – cu excepţia veniturilor din arendare) au obligativitatea înregistrării contractelor de închiriere la Fisc, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului între părţi.

Simultan cu înregistrarea contractului trebuie depusă şi declaraţia 220 privind venituril estimat/norma de venit în două exemplare, actul de proprietate în copie şi original, actul de identitate şi, unde este cazul, împuternicire însoţită de actul de identitate a împuternicitului. Contractele de închiriere se înregistrează la AJFP Iaşi – Strucutra Colectare Persoane Fizice, care îşi desfăşoară activitatea în sediul de pe bulevardul Nicolae Iorga, nr 10C. Informaţii suplimentare se găsesc şi pe site-ul anaf.ro, la secţiunea „Asistenţă Contribuabili” sau la numărul de telefon 031.403.91.60.  

 

 

Comentarii