De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul, melc la insolvenţa unei mari firme

Direcţia de Finanţe a solicitat recent insolvenţa societăţii Grup IMP Force Security, fostă FGM, în condiţiile în care societatea are de mai mult timp probleme financiare.

miercuri, 20 martie 2013, 02:50
2 MIN
 Fiscul, melc la insolvenţa unei mari firme

Finanţele cer târziu intrarea în insolvenţă a unei cunoscute societăţi ieşene care se ocupă de pază şi protecţie, respectiv Grup IMP Force Security, fosta Force Guard of Moldavia (FGM). Dosarul a fost depus la tribunal pe data de 18 martie, dar firma deja este în procedura insolvenţei, urmând ca în aprilie instanţa să se pronunţe favorabil sau nu în privinţa intrării în faliment a fostei FGM.

În 2010, cei 41 de creditori s-au pus de acord şi au cerut intrarea în insolvenţă a Grup IMP Force Security. Procesul s-a întins destul de mult şi abia pe 16 ianuarie instanţa de la Iaşi a decis: „începerea procedurii falimentului debitorului. Desemnează lichidator judiciar pe Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL. Fixează termenul limită pentru soluţionarea contestaţii, întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidate al creanţelor până la data de 24.04.2013”. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe Publice, datoriile totale ale firmei ieşene au crescut cu mai bine de un milion de lei în 2011 faţă de anul precedent. Dacă în 2010 datoriile ajungeau la aproximativ 14,3 milioane de lei, la finele anului următor acestea au săltat până la 15,6 milioane de lei. Tot la sfârşitul lui 2011, Grup IMP Force Security avea active circulante în valoare de 5,7 milioane de lei şi avea de recuperat creanţe de aproape 4 milioane de lei. Mai mult, anul trecut, reprezentanţii Inspectoraturului Teritorial de Muncă (ITM) ne-au transmis că în vreme de Delphi, cel mai mare exportator din judeţ a fost în topul firmelor care au făcut cele mai multe angajări în 2011 prin creerea a 858 de posturi de muncă, la pol opus s-a aflat chiar societatea căreia acum Finanţele îi cer tardiv insolvenţa. Potrivit datelor de la ITM, acum doi ani Grup IMP Force Security a lăsat fără loc de muncă 261 de oameni. În ultimii ani, la tribunalul ieşean au fost depuse mai multe dosare în care FGM Security apare ca pârât. Nu mai puţin de unsprezece foşti angajaţi ai firmei de pază au dat-o în judecată pentru drepturi băneşti. Dintre aceştia, doar şase au reuşit să-şi câştige banii în instanţă. De exemplu, pe 13 martie judecătorii au decis următoarele în favoarea lui Mihai Bogdan Popa: „admite în parte acţiunea astfel cum a fost precizată. Obligă pârâta să plătească reclamantului drepturile salariale aferente lunii februarie 2012. Respinge cererea reclamantului privind obligarea pârâtei la plata sumei de 10.000 Ron cu titlu de daune morale. Definitivă. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare”. Până ce reprezentanţii FGM se gândesc dacă să depună recurs împotriva deciziei luate în favoarea lui Mihai Bogdan Popa, deocamdată trebuie să se ocupe de ultimul dosar depus la tribunal chiar ieri. Acesta vizează tot neplata drepturilor băneşti. Până la închiderea ediţiei reprezentanţii companiei au putut fi contactaţi să prezinte un punct de vedere.
 

Comentarii