De Business

Punem punctul pe știi

Nici măcar în comunism nu s-ar fi admis asta!

„Fortus” cheltuie opt lei pentru fiecare leu obţinut

vineri, 05 februarie 2016, 02:50
3 MIN
 „Fortus” cheltuie opt lei pentru fiecare leu obţinut

In 11 luni, combinatul ieşean a obţinut venituri de 2,74 milioane lei şi a avut cheltuieli totale de 21,4 milioane lei.

Ultimul raport al administratorului judiciar de la Fortus arată cât de tare s-a afundat cel mai mare combinat din Iaşi, care înainte de Revoluţie oferea locuri de muncă pentru peste 10.000 de ieşeni. Deşi fostul administrator judiciar nu a mai publicat datele financiare ale firmei din martie anul trecut, înlocuitorul său neconfirmat încă, consorţiul SMDA Mureş şi ZRP Insolvency, a publicat un „semi-raport” privind rezultatele din exploatare pentru lunile octombrie şi noiembrie din 2015. În această perioadă, Fortus a avut venituri din exploatare de 580.000 lei şi a cheltuit peste 3,3 milioane lei, astfel că a obţinut un rezultat financiar negativ de 2,75 milioane lei. Astfel, în două luni, combinatul a plătit aproape 5.700 lei ca să obţină 1000 lei. În schimb, analizând activitatea Fortus din primele 11 luni ale anului, se obervă că au fost înregistrate venituri de 2,74 milioane lei şi cheltuieli totale de 21,4 milioane lei, din care rezultă pierderi de circa 18,7 milioane lei. Cu alte cuvinte, un raport al cheltuielilor şi veniturilor arată că reprezentanţii combinatului au plătit, în primele 11 luni din 2015, circa 8 lei pentru fiecare leu obţinut.
 
Personalul e folosit la paza unităţii
 
O gaură neagră în economia ieşeană, având în vedere că din primăvară cei peste 470 de angajaţi „activi” au ca singură activitatea protestele pentru a-şi primi salariile. Motivul este unul simplu: din cauza datoriilor, nu au mai fost plătite utilităţile, drept pentru care combinatul nu mai dispune de alimentare cu energie electrică şi gaz, imperios necesare onorării contractelor. Conform raportului, valoarea salariilor restante la finalul anului 2015 a depăşit valoarea de 23,4 milioane lei, iar aceasta creşte chiar dacă salariaţii nu mai muncesc de peste nouă luni. „În lipsă de activitate, personalul este plătit potrivit art 53 din Codul muncii – 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. O parte a personalului – în special personalul TESA – este folosită pentru asigurarea pazei obiectivelor aflate în patrimoniul debitorului. În urma unei întâlniri cu ITM Iaşi, ni s-a adus la cunoştinţă că personalul salarial conform articolului 53 din Codul Muncii (…) are numai obligaţia să fie la dispoziţia angajatorului pentru reînceperea activităţii. Situaţia personalului reprezintă astăzi un caz deosebit de grav, chiar un caz social”, potrivit raportului administratorului judiciar.
 
Se fură pe rupte
 
Acelaşi document arată că administratorul judiciar a demarat procedurile pentru a achiziţiona servicii de evaluare a patrimoniului societăţii şi servicii de pază a combinatului. „Paza bunurilor nu este asigurată potrivit reglementărilor legale în vigoare. În acest scop, am elaborat un regulament de selecţie, ce trebuie să fie aprobat cât mai urgent în cadrul comitetului creditorilor şi trebuie selectată societatea de pază. Fără angajarea unei societăţi de pază, nu putem garanta integritatea patrimoniului societăţii”, se menţionează în raport. Din cauza lipsei unor servicii de pază, mulţi dintre salariaţii nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile au decis să îşi facă singuri dreptate într-o oarecare măsură şi au sustras cabluri şi fier vechi din combinat. Astfel, sunt zeci de dosare la secţia 5 de Poliţie, deschise de membrii conducerii Fortus, pentru furt din interiorul combinatului. Mai mult, într-un ordin de serviciu prin care inginerii din Fortus erau programaţi să asigure paza în combinat, deci un act oficial, erau nominalizate şi spaţiile ce trebuiau verificate în timpul serviciului de pază. În cazul Halei de Mecanică Grea, în dreptul staţiei de 6kv era trecută menţiunea „atât cât a mai rămas din ea”, semn că patrimoniul combinatului a fost grav afectat de furturile salariaţilor nemulţumiţi. 
 
 
 
 
 

    

Comentarii