De Business

Punem punctul pe știi

Fosta soţie a unui cunoscut om de afaceri ieşean îşi face hotel. Unde va fi ridicat

luni, 29 mai 2017, 02:03
3 MIN
 Fosta soţie a unui cunoscut om de afaceri ieşean îşi face hotel. Unde va fi ridicat

Unitatea de cazare va fi deschisă în vecinătatea staţiei Petrom de pe Calea Chişinăului.

„Familia“ Brânză pune la dospit o nouă afacere. Gabriela Brânză, fosta so­ţie a antreprenorului Cornel Brânză, vrea să deschidă o unitate hotelieră în mu­ni­cipiul Iaşi, pe strada Atelierului, în vecinătatatea staţiei Petrom de pe Calea Chişinăului. În acest sens, Gabriela Brân­ză a depus documentele pentru obţinerea autorizaţiilor de la instituţiile abilitate. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ) necesar investiţiei a fost pus în dezbatere publică de către Primăria municipiului Iaşi.

„Dânsa face ce ştie“

Potrivit documentelor aferente acestui proiect, Gabriela Brânză doreşte schimbarea destinaţiei unei clădiri, din hală de producţie şi birouri în spaţii de cazare hostel şi birouri. Adresa cu pricina fi­gurează drept sediu şi pentru societatea Ted Construct, firma patronată de Cornel Brânză. Pentru investiţia de pe strada Atelierului, Primăria Iaşi a eliberat soli­citantei certificatul de urbanism anul trecut, în luna mai.

Suprafaţa terenului studiat prin PUZ este de 1.037 de metri pătraţi, deţinut de fosta soţie a afaceristului în urma unui contract de partaj voluntar din iulie 2013, respectiv printr-un do­cument de concesiune din februarie 2003. Hostelul va avea un regim de înăl­ţime de tip P^2E^M şi înălţimea maximă de 11 metri. Contactat telefonic, Cornel Brânză spune că nu este implicat în business-ul fostei sale consoarte.

„Cererea este pe numele Gabrielei. Nu mai suntem căsătoriţi de mult timp, chiar dacă o chemă în continuare Brân­ză. Dânsa face ce ştie, eu, la rândul meu, fac ce ştiu“, a comentat scurt omul de afaceri.

Cu toate că, din punct de vedere legal, nu mai formează un cuplu, „dragostea“ dintre Gabriela şi Cornel Brânză este păs­trată în continuare vie, măcar de dra­gul lucrărilor finanţate din bani publici, prin firma Con Ted Com­pany. Societatea respectivă este deţinută în proporţie de 99% de Gabriela Brânză, iar administrator figurează fostul ei soţ. Întrucât cea mai cunoscută firmă a lui Cornel Brânză, Ted Construct, este în insolvenţă din septembrie 2015, Con Ted Company a devenit „paravanul“ prin ca­re afaceristul se poate înscrie cu oferte la licitaţii. Spre exemplu, folosindu-se de această „fentă“, Brânză a reuşit în luna august a anului trecut să îşi adjudece un contract de aproape un milion de lei pentru reabilitatea unui imobil aparţinând Primăriei Erbiceni. Con Ted Company a depus atunci oferta pentru adjudecarea acestui contract împreună cu un terţ susţinător, Ted Construct.

Afaceri de patru ori mai mici

Cea mai galonată firmă patronată de Cornel Brânză, Ted Construct, a realizat o cifră de afaceri de 5,7 milioane de lei, mai mică de aproape patru ori comparativ cu datele raportate pentru anul 2015. Dacă în urmă cu doi ani, Ted Construct avea pierderi de 2,8 milioane de lei, în 2016, acestea au fost în cuantum de circa 800.000 de lei. În decurs de doar un an, firma a rămas fără mai bine de jumătate din salariaţi, în 2016 Ted Construct având un numărul mediu de 50 de angajaţi. Pe de altă parte, afacerile Con Ted Company au crescut cu 221%, de la 4,1 milioane lei în 2015, la 9,1 milioane lei anul trecut.

Comentarii