Sentinţă surprinzătoare în cazul unui magistrat acuzat de corupţie

Fostul şef al Parchetului Hârlău ce primea drept mită ouă, achitat

sâmbătă, 16 noiembrie 2013, 02:50
3 MIN
 Fostul şef al Parchetului Hârlău ce primea drept mită ouă, achitat

Curtea de Apel Iaşi l-a scos nevinovat pe Ghenadie Ciobanu, acuzat de luare de mită, concluzionând că fapta nu există. Sentinţa nu este definitivă.

Sentinţă surprinzătoare într-un me­diatizat dosar de corupţie de la Iaşi. Ma­gistratul suspendat Ghenadie Ciobanu, fost şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, a fost achitat ieri de Curtea de Apel Iaşi într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi. Sentinţa magistraţilor nu este de­finitivă şi poate fi atacată cu apel de către procurori. Apărătorul lui Ghenadie Ciobanu, avocatul Ionel Nechita, a comentat în termeni metaforici sentinţa instanţei. „Am avut mare noroc că am găsit la Iaşi justiţia aia oarbă, hâdă, surdă, urâtă ce nu a fost încă spălată în urechi de procurori. Am prins-o înainte ca procurorii să o poată aranja, coafa, toaleta. În rest, până ce sentinţa nu rămâne definitivă, nu am alte comentarii“, ne-a spus Nechita.

Acuzaţiile

Ghenadie Ciobanu a fost trimis în judecată pentru luare de mită în luna aprilie fiind acuzat că, la începutul anului 2011, ar fi primit 200 de euro de la o femeie din Hârlău pentru a nu-l tri­mite în judecată pe fratele acesteia. Potrivit DNA, în vara anului 2010, F.C. a accidentat un copil în vârstă de 12 ani care mergea pe o bicicletă, acesta având nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale. Şoferul era în stare de ebrie­tate, analizele medicale prelevate la acea vreme demonstrând că se urcase la volan cu o alcoolemie de aproximativ 2 la mie. Dosarul bărbatului a ajuns la Ghenadie Ciobanu. În timpul cer­cetărilor, sora şoferului ar fi mers la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, în biroul lui Ciobanu, pentru a-şi ajuta fratele. „Inculpatul i-a pretis suma de 1.000 de lei pentru a nu-l trimite în judecată, sumă pe care a negociat-o «ca la tarab㻓, au spus procurorii. Ulterior, femeia şi-ar fi contactat fratele care i-a înmânat 200 de euro, banii ajungând ulterior la Ciobanu, susţine DNA. După ce ar fi luat banii, prim-procurorul a dat soluţie de scoatere de sub urmărire penală pe numele şoferului.

O tonă de vin depozitată în Parchet

În rechizitoriul DNA, procurorii amintesc şi de alte fapte presupuse penale ce ar fi fost comise de către Ghenadie Ciobanu în perioada în care acesta a fost prim-procuror la Hârlău. Acuzaţiile fac obiectul unui alt dosar ce se află în lucru la Parchet. Anchetatorii spun că Ciobanu ar fi „uzat/abuzat de funcţie în scopul de a obţine avantaje materiale pentru sine“. „Deşi sumele de bani ori bunurile pe care le-a obţinut în acest mod sunt modice (vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă), din actele dosarului rezultă că inculpatul a transformat sediul Parche­tului într-o anexă a combinatului vinicol Cotnari (de unde a achiziţionat peste o tonă de vin în decursul unui an şi l-a depozitat în garajul unităţii) şi «mica ciupeală» într-o veritabilă politică penală prin care a ajuns să negocieze cu părţile soluţiile din dosarele aflate în instrumentarea sa“, se menţionează în rechi­zitoriul DNA. Procurorii au mai spus despre Ciobanu, în documentul citat, că îşi negocia spăgile „ca la tarabă“, dar si că, prin faptele sale, a „afectat grav imaginea justiţiei.“

Comentarii