(FOTO) Alertă în vestul judeţului, după ploaia din weekend

marți, 16 mai 2017, 01:50
2 MIN

Prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean au evaluat situaţia la faţa locului, pe malul Siretului.

În urma avertizării de cod portocaliu de inundaţii, anunţată în weekendul trecut pentru judeţul Iaşi, prefectul Marian Şerbescu şi preşedintele CJ, Maricel Popa, au vizitat zona cea mai afectată, respectiv comuna Al.I. Cuza, în sud-vestul judeţului. Potrivit unei informări privind efectele fenomenelor meteo periculoase din acest sfârşit de săptămână, pe malul Siretului, la Răchiteni, s-a înregistrat cea mai mare cantitate de precipitaţii: 61 l/mp. Totuşi, a remarcat prefectul Şerbescu, Iaşul a scăpat ieftin în comparaţie cu judeţele vecine, Neamţ şi Vaslui.

Un comunicat al CJ Iaşi confirmă că apele au devenit o ameninţare pentru gospodăriile din comuna Al.I. Cuza situate pe malul râului. Deplasarea oficialităţilor judeţului a vizat stabilirea, împreună cu autorităţile locale, a măsurilor urgente pentru preîntâmpinarea unor calamităţi. „Acolo trebuie intervenit de urgenţă şi deviat cursul Siretului. Am discutat deja cu autorităţile locale şi cu domnul prefect acest aspect şi vom solicita sprijin de la Guvern. Avem în vedere construirea unui nou canal pentru albia râului astfel încât să îl îndepărtăm de gospodăriile oamenilor“, a precizat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

La rândul său, prefectul Marian Şerbescu a menţionat că se impune strămutarea în regim de urgenţă a cel puţin unei gospodării. De altfel, un proiect de hotărâre de guvern în acest sens prevede lucrări de regularizare a albiei pe sectorul afectat, fiind protejate astfel „circa 50 de locuinţe, inclusiv anexele gospodăreşti, circa 80 ha terenuri agricole şi 15 ha terenuri împădurite, precum şi a alte obiective social-economice: reţeaua de drumuri, reţele de utilităţi“. Investiţia ar urma să fie realizată pe o suprafaţă de 12,6 ha, urmând ca Guvernul să aprobe amplasamentul, exproprierea unui proprietar de teren din zonă şi preluarea unor terenuri de către Administraţia Naţională „Apele Române“ de la Romsilva.  
 
 

Comentarii