FOTO Au fost decernate Premii de Excelență Academică. FIE, pariul Iaşului pentru titlul de CEC

vineri, 20 iunie 2014, 20:44
13 MIN
 FOTO Au fost decernate Premii de Excelență Academică. FIE, pariul Iaşului pentru titlul de CEC

Performanţa şi excelenţa şcolii ieşene a fost premiată aseară, în cadrul unui eveniment ce marchează oficial deschiderea Festivalului Internaţional al Educaţiei.

VEZI GALERIA FOTO

Gala FIE a avut loc în premieră naţională pe scena Teatrului Naţional, fiind urmată de piesa de teatru „O noapte furtunoasă”. Printre invitaţi s-au numărat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, Ecaterina Andronescu, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Episcopul Petru Gherghel, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Şudeţean, rectorii universităţilor ieşene, academicieni, senatori, reprezentanţi ai municipalităţii şi ai Consiliului Judeţean.

„Este o mare bucurie pentru mine să fiu pe această scenă, când sărbătorim educaţia, o valenţă enormă a Iaşului. Doresc să mulţumesc Arhiepiscopiei, Academiei Române şi firmei Pro Event care ne-a ajutat să gândim acest festival. Ne gândeam că avem nevoie de un nou reper care să bifeze educaţia, pe lângă Sfânta Paraschiva, care este sărbătoarea din toamnă. Şi aşa s-a născut FIE. Cei care au educaţie şi cultură au o comoară inepuizabilă, cu cât consumi din ea, ea tot sporeşte. Iaşi are această comoară. Punând accent pe educaţie putem reda Iaşului puterea de legendă, astfel poate deveni Capitală Culturală Europeană”, a declarat în deschidere Gheorghe Nichita, primarul Iaşului.

Gala a fost prezentată de Daniela Nane şi Adrian Păduraru, care au fost amfitrionii serii. Momentele artistice au fost suţinute de violonistul Adrian Naidin, care a impresionat prin stilul său unic.

Preşedintele de onoare al acestei Gale a fost Ion Caramitru, care însă nu a putut ajunge şi a transmis un mesaj înregistrat. „Toată lumea ştie cât de apropiat sunt de Iaşi, de destinul lui cultural. Am venit fie la Gala UNITER, fie cu treburi de ministru. Fără doar şi poate sunt convins că Iaşul este cea mai serioasă opţiune pentru Capitala Europeană Culturală. Ce a reprezentat istoric şi ce reprezintă, ea şi-a onorat mereu activităţile culturale şi pe cele legate de şcoală. Fiecare oraş are iz patriarhal, are un miros al lui. Iaşul are mirosul viţei de vie, farmecul poeziei, mirosul infailibil al poeţilor şi respectul puternic vizavi de identitatea românească. Susţin aceste eforturi cu toată fiinţa mea şi sunt convins că în 2021 va fi Capitală Culturală Europeană”, a declarat Ion Caramitru.

Cele şapte distincţii

În cadrul Galei FIE de aseară s-au decernat şapte premii. Primele cinci au fost premiile Universităţilor ieşene care şi-au premiat studenţii ori profesorii. Primul premiu a fost cel al Universităţii Tehnice, la care prorectorul Daniel Condurache a făcut primul laudatio. Premiul pentru excelenţă în cercetare a revenit unui grup de patru studenţi şi profesorului lor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Emil Condrea, Adrian Bulat, Ionuţ Cecan, Valentin Siriţeanu şi profesorul Robert Lupu au primit premiul şi diploma din mâinile ministrului Remus Pricopie. „Dacă vrem să vedem de ce România îşi trage seva din Iaşi, trebuie să vedem istoria acestui oraş. Păstrăm relaţia cu toate instituţiile, inclusiv cu biserica deoarece ne împletim în istorie, şi istoric Iaşul are legitimitate şi vă felicit că după atâta timp ştiţi să duceţi mai departe cultura şi educaţia”, a declarat Ministrul Educaţiei.

Cei patru studenţi au realizat un proiect incredibil, o pereche de ochelari cu ajutorul cărora, un coleg de-al loc, care se află în scaunul cu rotile poate comunica cu ei, prin intermediul unui monitor. „Ceea ce am realizat nu este un proiect studenţesc, este un ajutor adus persoanelor cu dizabilităţi. La UTI am găsit un context în care să se concretizeze ideile noastre. Am vrut să facem ceva bun pentru lumea în care trăim şi sperăm să se găsească un investitor”, a menţionat unul dintre studenţi. (CITEȘTE ARTICOLUL despre realizarea studenților)

Cel de-al doilea premiu a fost cel oferit de Universitatea „Al. I. Cuza”, cu laudele de rigoare venite din partea rectorului Vasile Işan. „Sub semnul adevărului stă orice act educaţional şi cultural” a spus acesta anunţând că premiul va merge la Cristian Stelea, absolvent al Facultăţii de Fizică în 1999, care a făcut studii postuniversitare în Singapore, Vancouver, Canada, ca mai apoi să se întoarcă la UAIC ca cercetător.

Cel de-al treilea premiu a fost cel al Universităţii de Arte „George Enescu”, care prin intermediul rectorului Elena Simionescu a acordat premiul dirijorului şi profesorului universitar Nicolae Gîscă. Premiul a fost înmânat de Episcopul Petru Gherghel.

A patra diplomă a fost cea a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, premiu înmânată profesorului universitar doctor Ioan Vacaru-Opriş.

Următorul premiu a fost cel al Universităţii de Medicină şi Farmacie „G. T. Popa”, care prin intermediul rectorului Vasile Astărăstoae a acordat premiul profesorului universitar doctor Dorin Chiseliţă, medic oftalmolog. Premiul a fost înmânat de Mitropolitul Teofan. „Omenirea s-a strâduit prin cunoaştere să aducă binele lumii. Chiar dacă nimic nu poate transforma lumea într-un paradis, sunt sigur că şcoala împiedică lumea să se transforme într-un infern”, a menţionat Înalt Prea Sfinţia Sa. 

Al şaselea premiu a fost cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean, prin intermediul inspectorului şef, Camelia Gavrilă. Aceasta l-a invitat alături de ea pe scenă şi pe Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului. „Noi vom înmâna două diplome. Şcoala e temeiul existenţei noastre, avem nevoie de mentori, de modele, iar Iaşul revine pe harta ţării modelul de cultură”, a menţionat inspectorul şef. Prima diplomă a fost acordată directorului Colegiului „Emil Racoviţă”, Paula Gavrilescu, pe care l-a numit un dascăl de prestigiu, iar al doilea premiu a revenit profesoarei de Limbă română Mihaela Doboş de la Colegiul „Costache Negruzzi”.

Primarul Nichita, premiat de Comisia de Învăţământ a Senatului

Ultimul a fost Premiul Omnia, decernat de primarul Gheorghe Nichita şi înmânat de Mitropolitul Teofan istoricului şi academicianului Alexandru Zub. ”Istoria este ca aerul pe care îl respiri, fără ea nu poţi trăi”, a încheiat acesta fastuasa gală.

La finalul primei părţi, Ecaterina Andronescu a oferit diplome tuturor celor premiaţi, din partea Comisiei de Învăţământ a Senatului. Surpriza a venit în momentul în care şi primarul Nichita a fost premiat de către aceasta. În cea de-a doua parte a Galei, sala plină a rămas la spectacolul „O noapte furtunoasă", după Ion Luca Caragiale. (Paula SCÎNTEIANU)

––

FIE, pariul Iaşului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii

Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) va fi unul din principalele argumente ale Iaşului în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Conform primarului Gheorghe Nichita, ediţia prezentă şi cele viitoare, până în 2021 vor reprezenta structura pe care va fi construită candidatura Iaşului. „FIE este un vehicul cultural cu menirea de a avea evenimente în prima parte a anului, pentru că în a doua jumătate avem Sărbătorile Iaşului, cu hramul cuvioasei Parascheva, un vehicul pentru a ajunge la dezideratul de a deveni Capitală Europeană a Culturii. Ne interesează efervescenţa generată de acest proiect, în care vedem că se implică foarte frumos şi societatea civilă, că începe să avem un eveniment strategic, pe termen lung. Cred total în acest proiect şi în rolul său în recunoaştearea Iaşului. Oraşul a devenit de azi el însuşi un personaj cultural”, a declarat primarul Nichita.

Majoritatea evenimentelor din cadrul FIE vor avea loc pe traseul Axei Culturale, Copou – Centru, primarul menţionând şi constituirea unei axe culturale Iaşi – Chişinău – Cernăuţi. Astfel, Iaşul va fi prezent cu propriile evenimente la Zilele Cernăuţilor. De asemenea, la Gala FIE a fost anunţată prezenţa primarului capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă. Totodată, sfârşitul festivalului va fi marcat printr-un concert comun al filarmonicilor din Chişinău şi Iaşi. „Am gândit mai demult o Axă Culturală pe care am dezvoltat o infrastructură importantă. Pe această axă vor avea loc evenimentele. Dar, în acest an, vom duce FIE şi în cartiere. S-a gândit un amestec provocator de cultură şi distracţie în aer liber”, a precizat Nichita.

Ieri a fost anunţată şi a doua ediţie a Galei Operelor Naţionale, care va avea loc mâine seară, de la ora 21.00, la Teatrul Naţional. Gala va fi transmisă la Radio România Cultural şi TVR 2. „Suntem în competiţie cu meciurile din campionatul mondial de fotbal. Altfel, eram pe TVR 1”, a explicat Beatrice Rancea, managerul Operei ieşene. În cadrul manifestării vor fi acordate 12 premii la diverse categorii, premii de excelenţă şi pentru întreaga activitate, premii speciale, premiul pentru evenimentul liric al anului şi marele premiu al Galei. Premiile vor fi acordate de personalităţi marcante ale scenei româneşti, cum sunt soprana Viorica Cortez, fosta prim-balerină a Operei din Bucureşti, Ileana Iliescu, pianistul Dan Grigore sau basul Pompei Hărăşteanu. „Gala este un fel de mic Oscar românesc. Pentru juriu va fi greu să aleagă premiantul dintre cei nominalizaţi. Eu mi-am luat nişte mănuşi de box, dacă ajungem să ne batem între noi”, a spus dirijorul Petre Sbârcea, membru al juriului.

Ieşenii sunt invitaţi astăzi, la ora 10.00, să asiste la dezvelirea bustului lui Păstorel Teodoreanu, vizavi de Bolta Rece. De la ora 10.30 vor avea loc la Palas demonstraţii de navomodele şi robotică. La 14.00 şi 17.00, pe scena de pe pietonalul Ştefan cel Mare vor avea loc spectacole de animaţie stradală. Galeriile de Artă Ateneu vor găzdui la ora 15.00 un concurs de cultură generală. La ora 20.00, ieşenii sunt aşteptaţi la Palatul Culturii, pe scenă urmând să se desfăşoare concertul Ian Anderson (Jethro Tull). Accesul la concert este gratuit.

Ziua de mâine va începe cu un concert de muzică populară la grupul statuar de lângă Palatul Copiilor, de la ora 10.00. În acelaşi loc se vor prezenta de la ora 16.00 dansuri populare, urmate de la 16.15 de reprezentaţia de teatru „Clovnii”. La 14.00 şi 17.20 sunt programate animaţii stradale, pe Ştefan cel Mare. Ateneul din Tătăraşi va găzdui de la ora 19.00 spectacolul cu piesa „Cerere în căsătorie” de Gogol. De la ora 20.00, pe scena pietonalului va avea loc un concert hip-hop. Seara se va încheia de la ora 22.00 cu piesa „Blackbird”, la Teatrul FIX. (Alex ZĂNOAGĂ)

––

Ce expoziţii de artă sunt deshise în cadrul FIE

Cu ocazia Festivalului Internaţional al Educaţiei, Universitatea de Arte “G. Enescu” (UAGE) din Iaşi participă la evenimente cu patru expoziţii de artă organizate de Asociaţia Absolvenţilor UAGE.

Prima se numeşte „Visiting art History”, o expoziţie de pictură care va fi deschisă în „Sala paşilor pierduţi” (UAIC). Expoziţia este inscrisă în proiectul anual “Artişti absolvenţi la Iaşi, 1860-2014” al Asociaţiei Absolvenţilor UAGE iar vernisajul a avut loc în cursul zilei de ieri, urmat de un moment poetic susţinut de actriţa Elena Frunză.

Cea de-a doua expoziţie din cadrul FIE se numeşte „Medicina şi arta” şi este o expoziţie de arte vizuale ce va fi deschisă la Institutul de Anatomie al Universităţii de Medicină „G. T. Popa” (UMF) din Iaşi în perioada 20-29 iunie. Vernisajul va avea loc luni 23 iunie, începând cu ora 18.00, la Institutul de Anatomie din cadrul UMF şi va fi urmat de un moment poetic susţinut de către actorul Dumitru Georgescu.

Cea de-a treia expoziţie se numeşte „Natura şi arta” şi este o expoziţie de arte vizuale ce va fi deschisă la Galeria de artă „Sala de marmură” a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Expoziţia va fi deschisă pe perioada Festivalului iar vernisajul va avea loc miercuri, 23 iunie, începând cu ora 18 în aceeaşi locaţie. Momentul poetic special de la vernisaj va fi susţinut de către actriţa Carmen Hăisan.

Ultima expoziţie de artă se numeşte „Ştiinţa şi Arta” şi este o expoziţie de pictură ce va avea loc în „Sala paşilor pierduţi” ai UAIC, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Iaşi. Vernisajul va acea loc vineri, 27 iunie, începând cu ora 18 în aceeaşi locaţie iar momentul poetic de la final va fi susţinut de actriţa Elena Zmuncilă.

––-

Festivalul Internaţional de Poezie, în premieră naţională la Iaşi

Mâine începe „Poezia la Iaşi”, primul Festival Internaţional de Poezie, aflat la prima ediţie. Evenimentul se va desfăşura până miercuri inclusiv.

La această ediţie aflată în premieră la noi în ţară vor participa 100 de poeţi din România, Basarabia, Ucraina, Serbia, Franţa şi Israel, iar Primăria Municipiului Iaşi va oferi doar la această ediţie, fiecărui poet invitat titlul de „Poet al Iaşului”. Acest eveniment este inclus în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE).

Din programul acestui festival amintim întâlnirea cu Mircea Dinescu, care va avea loc astăzi, 21 iunie, începând cu ora 19 în Parcul Copou, recitalurile poeţilor din Iaşi în mai mai multe zone din oraş (Piaţa Unirii, Copou, Tătăraşi, Alexandru cel Bun, Palas, Pietonalul Ştefan cel Mare), în intervalul orar 11-14.

Tot mâine, începând cu ora 18, va avea loc deschiderea manifestărilor „Poezia la Iaşi” în Parcul Copou sub titlul „O sută de poeţi cuceresc Iaşul”. Luni, 23 iunie, în intervalele 12-14 şi 17-19 vor avea loc lecturi publice în cartierele Copou, Alexandru cel Bun, Tătăraşi, Podu Roş şi în zonele Palas, Piaţa Unirii, Pietonalul Ştefan cel Mare şi Lăpuşneanu.

Marţi, 24 iunie, în intervalale 12-14 şi 16-18 vor avea loc în aceleaşi zone alte lecturi publice, iar începând cu ora 19, la Casa de Cultură „M. Ursachi” va fi „Noaptea de poezie la Iaşi”, unde se va decerna titlul de „Poet al Iaşului”.

Dintre poeţii care participă la lecturile publice amintim pe Cassian Maria Spiridon, Valeriu Matei, Nicolae Dabija, Adi Cristi, Mircea Dinescu, Varujan Vosganian, Nicolae Panaite, Nichita Danilov, Lucian Vasiliu, Dan Mircea Cipariu, Emil Brumaru, Clara Mărgineanu, Daniel Corbu, Dan Coman, Horia Zilieru, Liviu Antonesei, Emilian Marcu, Paul Gorban, ValeriuStancu, Dorin Popa, Valentin Talpalaru, Adi Carauleanu, Oana Lazăr, Bogdan Federeac, Liviu Apetroaei.

––

Ziua Universală a Iei marcată la Iaşi cu un târg pe pietonală

Ieşenii sunt invitaţi astăzi şi mâine la prima ediţie a manifestării „IAşii sărbătoresc IA”, un eveniment care se derulează în contextul „Zilei Universale a Iei”, ca articol din vestimentaţia portului popular.

Organizatorii acestui eveniment sunt Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Communio.

„În ceasul al 12-lea, ieşenii s-au hotărât să marcheze în felul lor Ziua Universală a Iei. Obiectivele principale ale manifestării sunt aceleaşi pentru care asociaţia noastră militează încă de la înfiinţare, adică din 2004 şi anume păstrarea şi promovarea meşteşugurilor artistice tradiţionale şi educarea publicului, în special a celui tânăr, în spiritul respectului pentru tradiţii româneşti şi bun gust autentic. Sperăm că derularea ei în proximitatea Festivalului Internaţional al Educaţiei să fie o bună reclamă făcută Iaşilor şi României în general, precum şi valorilor tradiţionale româneşti”, a declarat etnograful Marcel Lutic, preşedintele AMPM.

Evenimentul a început încă de ieri, şi are loc pe Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde a reunit circa 20 de meşteri şi creatori populari din toată ţara, care vor ilustra următoarele meşteşuguri tradiţionale: port popular, textile tradiţionale, cojocărit, confecţionarea opincilor, prelucrarea pielii, podoabe şi bijuterii, adică acele meşteşuguri circumscrise de secole industriei casnice arhaice. (Paula SCÎNTEIANU)

 

Comentarii