De Business

Punem punctul pe știi

(FOTO) Pe unele şantiere din Iaşi se lucrează şi la minus 18 grade

luni, 13 februarie 2017, 02:50
4 MIN

Specialiştii în construcţii au explicat pentru „Ziarul de Iaşi” care sunt condiţiile în care se pot realiza lucrări pe şantierele în perioada de iarnă.

 
Frigul şi zăpada par să nu pună piedici prea mari proiectelor imobiliare şi a muncitorilor de pe şantierele din oraş. Deşi temperaturile de vineri de dimineaţă au fost de -18 grade, „Ziarul de Iaşi” a surprins „mişunând” pe unele şantiere din municipiu, muncitori. În ciuda frigului, aceştia ansamblau cofrajele de lemn şi pregăteau terenul pentru turnarea betonului. Specialiştii în construcţii spun că există anumite lucrări care se fac pe timp de iarnă, iar tehnologia permite în prezent chiar şi turnarea de beton la temperaturi cu minus afară. „Prin Suedia se construieşte, prin Siberia locuiesc oameni, deci se construieşte şi acolo. După latitudinea de 50 de grade lumea trăieşte, prin urmare de ce nu s-ar construi şi la noi? Dacă avem în vedere tehnicile moderne adecvate, la o astfel de temperatură se pot face multe. Devine periculos când nu se iau măsurile potrivite, dar acum avem soluţii tehnologice care ne permite să turnăm cofraje de beton şi pe ger, cu condiţia ca cofrajele să fie încălzite iar temperatura acolo, la locul de turnare, să fie de 5 grade, ca să nu îngheţe apa din beton. Nu este voie la aceste temperaturi să se toarne placă deschisă sau să se execute suduri afară. De asemenea, nu se fac tencuieli pe o astfel de vreme şi nici zugrăveli, deci tot ce înseamnă proces umed nu se face. În general, firmele de construcţii trebuie să îşi facă un program de lucru pe timp friguros, în care se vede clar ce se poate face şi ce nu. Nici lucrări de umplutură nu se fac, cum sunt cele de pământ”, a declarat un expert din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi.
 
Temperatura ideală este între 5 şi 20 de grade
 
Despre noile tehnologii ne-a vorbit şi profesorul Ciprian Cozmanciuc, care ne-a explicat faptul că: „Din prisma tehnologiei se pot face lucrări, cum e în zona artică, unde temperaturile sunt extreme. Aceste măsuri de protecţie trebuie luate însă de proiectant, de la el pleacă toate deciziile, şi având în vedere că lucrările sunt desfăşurate în anumite perioade ale anului, executantul trebuie să sesizeze şi să ia decizii împreună cu proiectantul şi beneficiarul. Se pot face la aceste temperaturi şi structuri, finisaje, instalaţii, depinde de caz. Ca măsuri însă, turnările de beton la – 15 grade presupun o aditivare suplimentară la reţeta betonului şi trebuie să ne gândim la justificarea financiară. Betonul are nevoie de un anumit timp pentru ca să atingă rezistenţa necesară. Ideal e bine să se realizeze natural, între 5 şi 20 de grade, însă dacă procedura e artificială, este necesară o încălzire suplimentară, fie cu prelate cu caracter termoizolant, fie cu aeroterme ori cofraje cu sursă electrică încălzitoare. Toate acestea generează însă costuri suplimentare. În general, aceste activităţi pe timp friguros le realizează cei care au un grafic de execuţie foarte strâns”, a menţionat Cozmanciuc.
 
„Eu am contracte cu nişte firme”
 

Deşi majoritatea şantierelor din oraş erau vineri pustii, când ne-am plimbat prin mai multe zone în care se construieşte în prezent, am găsit şantiere deschise în Tătăraşi, în zona Ciric dar am surprins şi muncitori care lucrau la aceste temperaturi scăzute şi pe clădirea Mercur Merry în Podu Roş. Aici se lucra la acoperiş. La Newton, zeci de muncitori roiau pe cele două blocuri care se ridică lângă Lidl. „Eu am contracte cu nişte firme, ei au termeni de execuţie şi ei îşi gestionează lucrările. Cert este că nu se toarnă beton pe vremea asta, nici nu avem cofraje încălzite, nu cred că-şi permit firmele aşa ceva. La Newton avem trei blocuri, două sunt deja începute, primul va fi gata în noiembri, iar al doilea la o diferenţă de două luni după. Al treilea bloc îl vom începe prin august-septembrie”, a declarat omul de afaceri Bogdan Gheorghiu, cel care deţine complexul imobiliat Newton din Tătăraşi. La cele două blocuri s-a ridicat deja structura de rezistenţă. Unul dintre ele a fost adus până la nivelul etajului 4, iar celălalt până la nivelul 5.

 

 

Comentarii