FOTO: Sute de maşini şi motociclete într-un marş fără precedent! Vrem autostradă!

luni, 11 septembrie 2017, 01:59
3 MIN

Moldovenii au arătat ţării, în acest weekend, de unde şi până unde vor autostradă. O coloană impresionantă de sute de maşini şi motociclete, într-un marş civic fără precedent în ţară, a parcurs traseul viitoarei autostrăzi, de la Ungheni la Târgu Mureş. Sucevenii l-au adus la marş chiar şi pe primarul municipiului. Cu un frumos discurs au fost primiţi „mărşăluitorii“ şi de primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea.

După mai multe tentative politice de lansare a construcţiei autostrăzii Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş, care au avut mai mult sau mai puţin ecou, dar toate fără vreun rezultat, a venit rândul protestelor civile. Primul dintre ele s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână: o coloană de apro­ximativ 200 de autovehicule – ca­mioane, motociclete, micro­buze, autoturisme – a străbătut traseul viitoarei autostrăzi, ajun­gând ieri la amiază la Tg. Mureş.

„Am plecat acum trei luni de zile în acest proiect, pe care vrem să-l continuăm. Suntem ho­tărâţi să ajungem şi la Bu­cureşti. Sperăm să adunăm cât mai mulţi oameni din sfera civilă cărora le-a ajuns şi lor cuţitul la os“, a declarat Cătălin Urtoi, unul dintre iniţiatorii mar­şului.

Un alt organizator, Ionel Apostol, a ţinut să remarce sprijinul major al primarului Sucevei şi al CJ Suceava. Sucevenii şi botoşănenii s-au alăturat la Cris­teşti coloanei plecate din Iaşi. Pe traseul marşului, participanţii s-au oprit şi la Ditrău, „comună cu populaţie 100% maghiară, unde cu toţii au fost amabili şi interesaţi de autostradă, cu atât mai mult de o participare viitoa­re la un eventual nou marş de acest gen“.

La Tg. Mureş, participanţii au fost întâmpinaţi de primar.

„Am apreciat de la bun început ce faceţi. Din păcate, în România trebuie să ajungi în situaţia asta: ca să sensibilizezi pe cineva, trebuie să faci nişte lucruri supradimensionate“, le-a spus primarul Dorin Florea.

„Nu înţeleg ipocrizia de care dăm dovadă faţă de integrarea europeană. Orice ţară care a intrat în UE are un program clar, o strategie de reducere a disparităţilor, mai ales într-un domeniu al secolului XXI care e jenant să şi vorbeşti despre el: autostrăzi şi mobilitate. La noi, abundă la televizor isteria accidentelor, a beizadelelor, a automobilelor cu «n» cai-putere. Dacă în ţările dezvoltate sunt cinci categorii de drumuri, în funcţie de tipul de transport, la noi sunt cinci tipuri de transportatori pe acelaşi drum, înce­pând cu căruţele“, a declarat primarul.

El a remarcat lipsa unui program clar în ceea ce pri­veşte autostrăzile.

„Se schimbă guvernele? Nicio problemă! Lucrurile merg mai departe. Vă spun că cei mai aplicaţi în do­meniu sunt autorităţile locale“, a spus Florea.

Organizatorii marşului au precizat la finalul întâlnirii cu primarul din Tg. Mureş că fiecare parlamentar va primi o decla­raţie-angajament, pe care va trebuie să o semneze dacă este de acord cu conţinutul ei, respectiv cu asumarea susţinerii construirii autostrăzii şi a tuturor actelor normative care fac referire la acest obiectiv.

Comentarii