Fotografii, machete, afişe şi gravuri în lemn, expuse pe simezele ieşene

duminică, 25 octombrie 2015, 12:14
3 MIN
 Fotografii, machete, afişe şi gravuri în lemn, expuse  pe simezele ieşene

Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ din Iaşi găzduieşte două expoziţii de fotografie, ce vor fi organizate în perioada 26 octombrie – 15 noiembrie. Prima se numeşte „Printre umbre şi lighioane“ şi este o expoziţie de fotografie şi sculptură în lemn, iar vernisajul va avea loc luni, de la ora 18.30 în sala „Diotima“. 

Evenimentul este organizat de Casa Ursachi, Clubul Fotografilor Iaşi, Asociaţia de Iniţiativă Democratică şi Ecologică „Eudemos“, Asociaţia „Art-Meşteşugurile Prutului“ şi Galeria de Artă „Labirint“ din Parcul Copou. Vor expune Constantin Ciobanu (fotografie) şi Toader Ignătescu (sculptură în lemn), iar intrarea este liberă. 
 
Cea de-a doua expoziţie, „I Norge“ ce avea loc la Galerie de artă „La Gard“, iar vernisajul este programat pentru luni, 26 octombrie, în sala „Diotima“ a Casei „Ursachi“, începând cu ora 18.30. Expoziţia este semnată de Ionuţ Rebegea şi este rezultatul final a patru luni petrecute în Norvegia. 
 
Cea de-a treia expoziţie are loc la Institutul Francez şi este deschisă în perioada 21 octombrie – 7 noiembrie. Este vorba de expoziţia interactivă „Energii pentru o lume durabilă“ care cuprinde 13 panouri mobile cu explicaţii bilingve (în limbile română şi franceză) şi 12 machete interactive, ce le permit celor interesaţi să creeze ei înşişi experimente pornind de la temele expoziţiei. Prezentată într-un format ludic, expoziţia are un scop formativ evident, într-un context global în care educaţia ecologică este o necesitate.Temele abordate în această expoziţie sunt înţelegerea relaţiei dintre energie şi dezvoltare, dificultăţile preconizate privind aprovizionarea din anumite surse şi impactul nevoilor mereu crescânde ale populţiei asupra  schimbărilor climatice. Intrarea la acest eveniment este de asemenea liberă. 
 
La Galeria Cupola are loc expoziţia de afişe „Critical moments“ semnată de artistul grec Nicos Terzis. Evenimentul este organizat de Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi. Realizate în tehnică digitală, afişele exprimă viziunea artistului asupra realităţii care ne înconjoară. Expoziţia este deschisă până pe 30 octombrie, iar intrarea este liberă.
 
Vă mai recomandăm şi expoziţiile de la Muzeul Unirii şi Palatul Culturii. Este vorba de expoziţia „Salvador Dali – Divina Commedia“, care este o expoziţie de gravuri, organizată la Muzeul Unirii şi care se va închide pe 6 decembrie. Aceasta reuneşte gravurile ilustraţiei originale realizate de Salvador Dali pentru ediţia aniversară a Divinei Commedia, comandată de guvernul italian pentru celebrarea a 700 de secole de la naşterea lui Dante Alighieri.
 
Expoziţia conţine 100 de gravuri color în lemn, realizate de doi dintre cei mai importanţi gravori ai momentului, Raymond Jacquet şi Jean Taricco, la Paris, după picturile în acuarelă create de Dali între 1950 şi1952, şi sub stricta supraveghere a acestuia.
 
Cea de-a doua expoziţie are loc la Palatul Culturii, care a fost deschis special pentru acest eveniment. Este vorba de eveniment „Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer (1471-1528)“, ce este deschisă tot până pe 6 decembrie. Organizată la parter, în aripa vestică a Palatului Culturii, cu acces dinspre Pizzeria Domnească, expoziţia reuneşte 3 gravuri de secolul al XVI-lea („Sfânta Treime“, „Biciuirea lui Iisus“ şi „Punerea în mormânt“) dar şi 108 stampe ale lui Albrecht Dürer, imprimate de Amand- Durand, printr-o tehnică prezentată de acesta la Societatea Franceză de Fotografie în 1867, numită heliografie pe oţel şi pe cupru, care permitea o redare de mare fineţe.
 
Cele două expoziţii sunt organizate de Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, iar biletul costă 20 de lei de persoană, 15 lei de persoană pentru grupurile mai mari de 10 persoane şi 10 lei pentru 
copii şi pensionari. 
 
 

Comentarii