De Business

Punem punctul pe știi

Fratele patronului de la Siraj a primit verde pentru planul de reorganizare

vineri, 29 ianuarie 2016, 02:50
3 MIN
 Fratele patronului de la Siraj a primit verde pentru planul de reorganizare

Judecătorii au acceptat intrarea Roua Impex în procedură de reorganizare în ciuda faptului că unul dintre creditori s-a opus.

Fratele patronului de la Siraj Ahmed al Deiri, Kheder, i-a convins pe judecători să îi permită implementarea unui plan de reorganizare la societatea Roua Impex, deşi creditorul majoritar nu a fost de acord. Omul de afaceri sirian a supus votului creditorilor în vara anului trecut, în calitate de administrator special, un plan de reorganizare, care a fost aprobat de reprezentanţii creditorilor bugetari şi chirografari. Singurul nemulţumit a fost creditorul garantat Piraeus Bank care, după ce propunerea de aprobare a planului de reorganziare a trecut de Adunarea Creditorilor prin cele două voturi favorabile, a solicitat în instanţă infirmarea planului de reorganizare.

Concret, Piraeus Bank era nemulţumită că prin plan se achită doar creanţa propriu zisă aferentă contractului de credit, în cuantum de 1,42 milioane lei, nu şi accesoriile calculate în urma întârzierii plăţilor. „Creanţa creditorului Piraeus Bank este în sumă de 1.427.342 lei la categoria creanţelor garantate, iar prin programul de plăţi era prevăzută a fi achitată integral. În ceea ce priveşte achitarea accesoriilor acumulate în perioada de insolvenţă, acestea se vor achita conform legii – creanţele născute după data deschiderii procedurii, în perioada de observaţie sau în procedura reorganizării judiciare vor fi plătite conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea la masa credală – neachitarea acestora dând posibilitatea creditorului în orice stadiu al desfăşurării planului de a solicita intrarea în faliment”, potrivit raportului administratorului judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania.

În cererea de infirmare a planului, juriştii de la Piraeus Bank au menţionat că în documentul propus spre aprobare nu sunt cuprinse elemente concrete de unde să rezulte că vor fi acoperite creanţele din tabel şi ar putea fi redresată activtiatea Roua Impex. Însă, instanţa a luat în calcul explicaţia administratorului judiciar, potrivit căreia prin plan se prevede achitarea sumei din tabel.  „Ca urmare, apreciind că planul a fost votat favorabil de două din cele trei categorii de creanţe înscrise în tabelul definitiv şi are o fundamentare economică motivată, raportat la baza materială şi contractele în derulare, măsura lichidării ar dezavantaja atât pe creditori cât şi pe debitor faţă de o posibilă reorganizare, astfel că judecătorul-sindic va confirma planul de reorganizare propus”, conform sentinţei care poată fi atacată cu recurs în termen de şapte zile din data publicării, respectiv 27 ianuarie.

Conform tabelului definitiv de creanţe, firma cu domeniu de activitatea în închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, are de datorat creditorilor circa 4,9 milioane lei, deşi valoarea totală înscrisă la masa credală a fost de peste 8,6 milioane lei. Cu excepţia Piraeus Bank, cele mai mari sume de recuperat le are una din firmele fostului dealer Opel Yavuz Hotinoglu, Gold&Platin (două milioane lei), şi acţionarul Roua Impex Kheder Deiri (1,43 milioane lei, deşi a solicitat înscrierea unei sume de 3,6 milioane lei). Cu suma de trei milioane lei s-a înscris şi firma Siraj Prod, însă creanţa nu a fost acceptată la masa credală.  

 

Comentarii