Furtul perfect: un milion de dolari ascunşi în butoaie cu miere, nicio zi de pedeapsă

joi, 30 octombrie 2014, 13:46
3 MIN
 Furtul perfect: un milion de dolari ascunşi în butoaie cu miere, nicio zi de pedeapsă

Amorţeala, neputinţa şi corupţia sistemului judiciar din anii ’90 au dus la apariţia unei situaţii incredibile în cazul unui furt de zile mari. Un arab care a furat acum 17 ani un milion de dolari poate veni astăzi să fumeze liniştit o ţigară lângă sediul Poliţiei sau al Parchetului fără ca nimeni să-i atingă măcar un fir de păr.

Deşi a fost condamnat la 12 ani de închisoare, din care nu a executat nicio zi, iordanianul Moh’d Ali Saleh Al Bzoor a scăpat, de ieri, de toate acuzaţiile. Acuzat de o înşelăciune cu un prejudiciu de un milion de dolari, Bzoor nu a putut fi prins timp de 15 ani, iar Tribunalul Iaşi, punând în aplicare şi prevederile noului Cod Penal, a trebuit să constate că pedeapsa iordanianului s-a prescris.

Contextul juridic

Potrivit judecătorilor ieşeni, Moh’d Ali Saleh Al Bzoor avea pe numele său un mandat de executare a unei pedepse de 12 ani, emis de Tribunalul Iaşi în decembrie 1999. Iordanianul fusese condamnat de Curtea de Apel Iaşi la această pedeapsă în lipsă, la scurt timp după comiterea faptei el fugind din ţară, alături de fratele său, cu care a instrumentat furtul. Aplicând noul Cod Penal, Tribunalul Iaşi a constatat că faptele de înşelăciune imputate lui Bzoor au un cuantum mai mic de pedeapsă, şi au redus pedeapsa iordanianului la cinci ani de puşcărie. Tot aplicând noile prevederi, judecătorii au constatat prescripţia pedepsei iordanianului şi au anulat mandatul de executare a acesteia emis acum 15 ani. De menţionat că, în cazul unei pedepse de 5 ani de puşcărie, prescripţia intervine după 10 ani de la emiterea mandatului de executare.

Povestea furtului

Moh’d Ali Saleh Al Bzoor şi fratele său Saleh Ali Al Saleh Suleiman au dat tunul vieţii lor în septembrie 1997. Cei doi au păcălit firmele Comcereal Constanţa şi Pangran Iaşi, atunci de stat, în urma intermedierii unei cantităţi mari de grâu. La vremea respectivă, firma din Constanţa avea un surplus de grâu pe care intenţiona să îl valorifice. Pe fir au intrat cei doi iordanieni, dar şi complici de-ai lor, care au reuşit să obţină acordul societăţii de la malul mării pentru intermedierea tranzacţiei. În paralel, la Iaşi, Pangran a fost de acord cu operaţiunea, fiind de acord să vireze banii în conturile firmelor fantomă deţinute de arabi.

Mai întâi, la Iaşi a ajuns cantitatea de 6.000 de tone de grâu, pentru care Pangram a achitat prima tranşă de bani. Ulterior, un al doilea transport, de 4.000 de tone, a plecat spre municipiul nostru, însă nu a mai ajuns, după care părţile şi-au dat seama că sunt păcălite. Pentru intermedierea lor, arabii au primit 8,9 miliarde de lei vechi. Au virat în conturile Comcereal 1 miliard de lei vechi, iar restul i-au schimbat în valută, echivalentul a aproximativ 1 milion de dolari la vremea respectivă. După ce au pus mâna pe bani, arabii i-au depozitat în butoaie cu miere şi au reuşit să plece din ţară fără a fi opriţi la vamă. În urma lor au rămas complicii, dar şi cele două firme ţepuite.

Fostul şef al Gărzii a tras ponoasele

Unul dintre cei care au făcut puşcărie în acest caz este Constantin Elisei, fost şef al Gărzii Financiare din Iaşi. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru complicitate, însă a fost încarcerat abia în 2005 după ce, mai multă vreme, a invocat probleme de sănătate atunci când poliţiştii încercau să pună în executare mandatul. Concret, Constantin Elisei a mers la Constanţa şi a vorbit cu conducerea Comcereal, în numele firmei arabilor. Fratele lui Bzoor, Saleh Suleiman, a fost condamnat, la rândul său, la 15 ani de închisoare. Şi în cazul său există în prezent, pe rolul Tribunalului, un dosar prin care judecătorii îi vor anula, cel mai probabil, mandatul de executare a pedepsei.

 

 

Comentarii