Grădina Botanică se schimbă la faţă. Va avea un auditoriu pentru 400 de persoane

sâmbătă, 03 septembrie 2016, 01:58
4 MIN
 Grădina Botanică se schimbă la faţă. Va avea un auditoriu pentru 400 de persoane

Aici va fi construit un auditoriu unde să poată să asiste simultan 300-400 de persoane. Vor fi reparate aleile, iar pavelele vor fi acoperite cu beton. Banii pentru investiţii, de 20 de ori mai mult decât a putut aloca anterior UAIC, provin de la Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior din România.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va efectua primele mari lucrări de organizare şi de amenajare a spaţiului din Grădina Botanică din ultimii zece ani. UAIC, prin Grădina Botanică „Anastasie Fătu“, a câştigat un proiect de un milion de lei pe o linie de finanţare destinată grădinilor botanice, desfăşurat de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior din România. Prin urmare, UAIC a demarat o licitaţie spartă în trei loturi pentru a desfăşura o serie de lucrări la Grădină.

Universitatea vrea să repare un auditoriu care se află în zona principală a grădinii şi să-l transforme într-un spaţiu acoperit, în aer liber, la care să se poată desfăşura evenimente la care să asiste 3-4 sute de persoane în acelaşi timp. Pentru acest capitol sunt alocaţi 320.000 de lei. Apoi, se doreşte efectuarea de reparaţii la alei, pe o suprafaţă de aproape 5.000 de metri pătraţi, care nu s-au mai făcut din anul 2008. 115.500 de lei vor fi fi alocaţi pentru reparaţii curente ale aleilor şi acoperirea cu pavele din beton, în timp ce 327.000 de lei pentru reparaţii curente ale aleilor şi îmbrăcarea lor cu asfalt bitumat. Restul sumei va fi folosit pentru diverse reparaţii. 

„Niciuna nu suportă  vreo amânare“

„Nevoile grădinii sunt foarte multe. Dacă ar fi să mă întrebaţi care este prima, aş spune că toate şi că niciuna nu suportă vreo amânare. Din banii proiectului putea fi finanţată şi componenta resursei umane, a salariilor, însă noi am discutat şi am stabilit ca suma să fie dată integral pentru nevoile imediate şi îmbunătăţiri aduse spaţiului, aşa că o vom repartiza exclusiv pe reparaţii“, a declarat prof.dr. Cătălin Tănase, director al grădinii şi prorector al universităţii. Acesta a precizat că s-a hotărât concentrarea reparaţiei aleilor într-o singură zonă, pentru a atrage atenţia asupra modificărilor făcute şi asupra faptului că este nevoie de o investiţie chiar mai mare decât aceasta.

„Sigur că am dorit ca acestea să fie în sectoarele care chiar nu mai suportă nicio amânare, însă, din păcate, majoritatea acelor suprafeţe se află în zona care sunt în litigiu, şi din această cauză nu putem interveni, aşa că am decis să mergem unitar pe suprafeţe care au statutul juridic clarificat şi care sunt zone cu impact deosebit. În acestea, prin plantele care se găsesc acolo, pot şi ştiu că reprezintă, în anumite momente ale anului, atracţii maxime. E vorba de rozariu, secţia sistematică şi aleea principală“, a completat directorul. În paralel, va fi instalat şi un sistem de iluminat ecologic cu panouri solare în zone în care lumina solară persistă în majoritatea timpului din zi. 

Ultimele investiţii majore, în 2008

În ceea ce priveşte cea mai mare realizare a acestui proiect – auditoriul, acesta este gândit în zona bazinului mic, lângă coloanele de piatră şi este în planul grădinii încă din ’60, de când a fost construită. „Dorim să reamenajăm zona respectivă, să oferim un auditoriu în aer liber, să aibă un rol educativ, pentru a nu mai fi condiţionaţi să organizăm activităţi doar cu 20-30 de studenţi într-o grupă în spaţiile pe care le deţinem acum. Vrem ca prin acest auditoriu să îmbunătăţim şi să diversificăm activităţile noastre“, a completat directorul.

Aceasta va fi o construcţie care trebuie gândită, conform caietului de sarcini, în completare şi în coexistenţă cu zona respectivă, existând şi posibilitatea ca, dacă planurile firmei care câştigă proiectul nu corespund cu viziunea conducerii grădinii, el să nu fie dus la bun sfârşit. În materie de investiţii realizate în ultimii ani la grădină, anul trecut s-a alocat din fondurile proprii ale UAIC suma de 50.000 de lei care a fost investită în zona administrativă, cea în care vizitatorii nu ajung. 

Cele mai ample lucrări de reparaţie şi reabilitare au fost în anii 2008-2009, când s-au refăcut aproape 6.000 de metri pătraţi de alei. „În momentul acesta e nevoie ca toată lumea din Iaşi să fie mai atentă vizavi de ceea ce se întâmplă în Grădină şi noi să putem diversifica în măsura posibilităţilor noastre. Este totuşi mama tuturor grădinilor botanice din România“, a conchis prorectorul. 

Comentarii