Gunoi mai scump cu 60 la sută

vineri, 24 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Gunoi mai scump cu 60 la sută

Angajamentele asumate de România în faţa Uniunea Europeană cu privire la protecţia mediului şi măsurile luate de noul guvern îşi arată colţii la Paşcani. 

Consiliul Local Paşcani va lua în discuţie marţea viitoare solicitarea SC CLP Eco-Salubritate privind majorarea tarifelor pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor. Dacă solicitarea va fi aprobată, tariful aplicat persoanelor juridice va fi de 180,2 lei/mc, iar cel aplicat persoanelor fizice de 20,72 lei/persoană. Tariful de salubrizare ar ajunge astfel să fi crescut cu peste 60% în decurs de doar doi ani, faţă de nivelul de 12,83 lei/persoană practicat în 2015.

  Conform datelor prezentate de Eco-Salubritate SA, majorarea salarului minim la 1.450 de lei de la 1 ianuarie a condus şi la creşterea cheltuielilor cu munca vie aferentă sectorului de colectare a deşeurilor, ele ajungând să reprezinte 15% din totalul cheltuielilor pentru gestionarea deşeurilor. Cea mai mare parte a creşterii de tarif propusă se datorează însă obligaţiei de plată a unei taxe la Fondul de Mediu de 67.430 lei lunar. Suma reprezintă aproape 44% din cheltuielile lunare ale Eco Salubritate pentru depozitarea deşeurilor. Conform legii, operatorii de salubritate trebuie să reducă anual cantitatea de deşeuri depozitată cu 15%, în caz contrar fiindu-le impusă o taxă penalizatoare de 80 de lei pe tonă. Reducerea cantităţii de deşeuri depozitate se poate face fie prin reciclarea plasticului, hârtiei, metalului sau altor materiale, fie prin utilizarea în alte scopuri a deşeurilor inerte, cum este molozul. Din cei 23.200 mc de deşeuri colectate de Eco Salubritate anul trecut, au putut fi reciclate doar 1.000 mc de deşeuri, iar deşeurile inerte au reprezentat 1.270 tone.  
 
 

 

Comentarii