Huligani cu caschetă, daţi pe mâna legii

sâmbătă, 05 octombrie 2013, 01:50
6 MIN
 Huligani cu caschetă, daţi pe mâna legii

Scene demne de un ring de box la un sediu de poliţie din apropierea Iaşului. Un poliţist din Leţcani a fost pus oficial sub acuzare de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, fiind acuzat de purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Agentul principal Ştefan Tănase, de 31 de ani, este suspectat de procurori că ar fi condus anchetele sub teroare. În rechizitoriul întocmit de Parchet sunt descrise două fapte în care poliţistul Ştefan Tănase şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu, lovind două persoane în sediul Poliţiei. Apărătorii agentului spun însă că acuzaţiile procurorilor sunt neîntemeiate şi că Tănase este apreciat de oamenii din comună.

Pădurar lovit la secţie

Potrivit actului de acuzare al Parchetului, prima faptă imputată poliţistului Ştefan Tănase a avut loc pe 16 august 2012. Atunci, în jurul orei 22, partea vătămată, Gabriel Claudiu R., pădurar în comună, se afla împreună cu alte două persoane într-o livadă de pruni a unui sătean. Sătenii au consumat vin, aşteptând ca în zonă să ajungă şi proprietarul livezii. Prin aceeaşi zonă, doi agenţi de la o firmă de pază patrulau pe un drum ce separa livada respectivă de un lan de porumb. Cei doi agenţi au chemat telefonic alţi doi agenţi de pază, la faţa locului ajungând şi Florin H., şi Remus Bădărău. Cei din urmă, la rândul lor, au sesizat organele de poliţie, ajungând acolo şi agentul principal Ştefan Tănase, care a tras concluzia că pădurarul şi amicii săi ar intenţiona să fure prune. „Învinuitul Tănase Ştefan a legitimat victima, deşi nu erau indicii că acesta ar fi săvârşit sau se pregătea să săvârşească vreo infracţiune“, se arată în rechizitoriu. Ulterior, continuă procurorii, pădurarul Gabriel Claudiu R. a fost dus cu forţa la sediul Poliţiei Rutiere Iaşi, în cătuşe, pentru a fi testat cu alcooltestul, bărbatul refuzând însă cu obstinaţie acest lucru. În rechizitoriu se arată că, pe traseu, în maşină, agentul de pază Remus Bădărău l-ar fi lovit şi el pe pădurar. Pentru acea faptă agentul a fost şi el trimis acum în judecată pentru purtare abuzivă. Ulterior, pădurarul a fost dus cu maşina la secţia de poliţie din Leţcani, acolo unde a fost băgat într-un birou, ţinut acolo câteva ore şi lovit. În cele din urmă, fratele şi tatăl pădurarului au venit la sediul Poliţiei, iar bărbatul a fost eliberat. Avea mai multe vânătăi, excoriaţii, traumatism vertebral cervical şi pierdere de cunoştinţă de scurtă durată. Bănuiala poliţistului cum că ar fi încercat să fure prune în seara cu pricina a fost infirmată de anchetatori, care au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul său.

Avocatul poliţistului susţine contrariul

Prin acelaşi rechizitoriu, poliţistul Tănase a mai fost pus sub acuzare şi pentru o faptă ce s-ar fi produs pe 28 decembrie. Cu o seară înainte, între doi soţi din Rediu a izbucnit un conflict în timpul căruia bărbatul şi-a lovit nevasta. A doua zi, femeia a sunat la 112, iar la faţa locului a ajuns agentul Ştefan Tănase, precum şi alţi trei martori. Poliţistul a luat bărbatul la sediu, acolo unde, susţin procurorii, l-ar fi fost lovit şi înjurat ca la uşa cortului pentru a-şi recunoaşte fapta. În momentul în care poliţistul l-ar fi bătut pe cel anchetat, în biroul respectiv a intrat şi săteanul Petru Băbuţă, cel care ulterior a povestit la un bar că a fost martor la agresiune. Cu toate acestea, Băbuţă a negat acest lucru în faţa anchetatorilor, fiind şi el trimis în judecată, pentru mărturie mincinoasă.

Apărătorul poliţistului spune însă că acuzaţiile Parchetului de pe lângă Tribunal sunt neîntemeiate şi că va dovedi nevinovăţia clientului său în instanţă. „Primarul din comună ne-a spus că este foarte mulţumit de clientul meu de când acesta este poliţist, la fel ca şi oamenii din zonă. De când a ajuns acolo, infracţionalitatea a scăzut. Poate a dat dovadă de impetuozitate, însă nu a încălcat legea. Vom demonstra nevinovăţia în timpul judecăţii“, ne-a spus avocatul Dragomir Tomaşeschi. Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, ne-a declarat că poliţistul Ştefan Tănase a fost pus deja la dispoziţie el executând în prezent doar ordinele şefilor inspectoratului.

Jandarm prins lângă biserică, cu jumătate de kilogram de cocaină

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi au propus ieri arestarea celor doi tineri prinşi în urmă cu două zile cu cocaină în faţa Bisericii Banu din Iaşi. Bărbaţii aveau asupra lor în momentul în care au fost capturaţi o cantitate imensă de droguri scumpe: jumătate de kilogram de cocaină (1 gram # 100 euro), ce urma să fie plasată pe piaţa din Iaşi şi pe cea din Bucureşti. Drogurile erau primite din statul sud-american Costa Rica şi au ajuns la Iaşi prin intermediul unei firme de curierat. Cei doi bărbaţi traficanţi, P.Gh.A. şi T.A.I., au fost duşi aseară la Tribunalul Iaşi, iar până la închiderea ediţiei magistraţii nu luaseră încă o decizie în cazul lor. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, unul dintre traficanţii de cocaină este jandarm la Vaslui. Culmea este că acesta, în momentul reţinerii, avea pe cap o şapcă pe care scria, mare, „Cocaina“. „Inculpaţii sunt suspectaţi că au organizat procurarea cantităţii de 500 grame cocaină din Costa Rica şi transportul drogurilor de mare risc către România. Drogurile de mare risc erau destinate comercializării către consumatorii din municipiul Bucureşti şi Italia. Valoarea totală a cantităţii de 500 grame cocaină este de 50.000 de euro“, au precizat procurorii DIICOT. Traficanţii au fost surprinşi joi după-amiază, în faţa Bisericii Banu din Fundaţie, la scurt timp după ce au preluat drogurile de la o firmă de curierat din zona Moara de Foc. Unul dintre ei a încercat să fugă când a zărit poliţiştii şi mascaţii, însă a fost în scurt timp capturat. „Eu nu am nicio treabă cu drogurile. Mã cunosc cu el (n.r .- celălalt tânăr implicat în „afacere“), suntem cunoştinţe. El merge des prin Anglia, lucrează acolo“, a spus unul dintre cei doi reţinuţi. Este cea mai mare captură de la Iaşi de cocaină din acest an, precedenta acţiune de acest gen având loc în 2012, atunci când anchetatorii au prins doi locotenenţi de-ai interlopului Cosmos Tănase cu aproximativ 1,5 kilograme de cocaină.

Comentarii