Iaşul se pregăteşte să înfrunte inundaţiile cu un sistem de 60 milioane euro

luni, 11 august 2014, 01:57
2 MIN
 Iaşul se pregăteşte să înfrunte inundaţiile cu un sistem de 60 milioane euro

Consiliul Judeţean a emis luna trecută un certificat de urbanism pentru un proiect european de peste 60 de milioane de euro.

Avizul a fost dat pentru Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad care va implementa proiectul „Watman – Sistem informaţional pentru managementul integrat al apelor“. Investiţia se derulează la nivel naţional şi presupune prevenirea inundaţiilor în zonele cele mai vulnerabile.

În judeţul Iaşi, proiectul va fi implementat în localităţile Iaşi, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Aroneanu, Bălţaţi, Belceşti, Cepleniţa, Ciurea, Deleni, Dumeşti, Horleşti, Leţcani, Lungani, Miroslava, Popricani, Ţibăneşti, Ţuţora şi Vlădeni.

Proiectul este derulat prin fonduri europene, iar principalele obiective vizeză realizarea unui sistem de monitoring pentru bilanţul apei din baraje, a unui sistem de alarmare în zonele inundabile, a unui sistem de intervenţie rapidă în perioadele de viituri şi poluări şi modernizarea sistemului de comunicaţii, precum şi integrarea sistemului meteorologic cu cel hidrologic şi de gospodărire a apelor. Investiţia totală se ridică la 63 milioane de euro.

Consiliul Judeţean a mai emis două certificate de urbanism pentru construcţia a două ferme în comuna Golăieşti. Avizele au fost eliberate în vederea întocmirii Planurilor Urbanistice Zonele pentru o fermă de reproducere suine şi o fermă de vaci de lapte. Ambele vor fi construite în comuna Golăieşti de către firma Emimis, respectiv Dumi-Dodo.

Pentru ferma piscicolă din comuna Vlădeni, CJ a eliberat certificat de urbanism firmei C.C.&C PES S.R.L pentru a construi spaţii de cazare pentru muncitori.

Dintre cele 19 certificate de urbanism eliberate de CJ luna trecută, se numără şi cel pentru muzeul Cucuteni. Astfel, Complexul Muzeal Moldova a obţinut aviz pentru extinderea, sistematizarea, remodelarea funcţională şi amenjarea expoziţiei din muzeul arheologic Cucuteni.

De asemenea, Primăria Miroslava a obţinut un certificat pentru înfiinţarea sistemului de canalizare în Valea Adâncă, iar Primăria Vânători, pentru modernizarea drumurilor de interes local.

Societatea Bip Com Impex a mai obţinut certificat pentru amenajarea unei platforme, a drumului de acces şi exploatarea agregatelor minerale din râul Siret pentru decolmatarea şi regularizarea albiei minore.

Consiliul Judeţean a eliberat luna trecută şi 7 autorizaţii de construire, printre care şi unele pentru alimentarea cu energie electrică a sistemului de aterizare pentru noua pistă de la Aeroport şi instalarea unor echipamente şi senzori.

În plus, societatea ApaVital a obţinut autorizaţie de construire pentru alimentarea cu energie electrică a rezervorului de apă Buruieneşti.
 

Comentarii