Iaşul se promovează drept capitală culturală cu o grădină zoologică

vineri, 17 ianuarie 2014, 02:50
2 MIN
 Iaşul se promovează drept capitală culturală cu o grădină zoologică

Oficialii Primăriei au scos din sertare vechiul proiect al grădinii zoologice, abandonat încă din 2009, pentru a-l reface şi a-l depune spre finanţare europeană. Amplasamentul viitorului „Parc Zoo“ al Iaşului este deocamdată incert.

Iaşul ar putea avea o grădină zoologică la periferie. Primăria a scos din sertare proiectul gră­dinii zoologice din Breazu care a fost aprobat în Consiliul Local încă din anul 2009. Intenţia municipalităţii este să reia acum documentaţia şi să depună proiectul pentru a beneficia de fonduri europene în exerciţiul bugetar al Uniunii Eu­ropene 2014-2020. Investiţia va fi demarată doar dacă proiectul va fi considerat eligibil. Cons­trucţia grădinii zoologice a fost evaluată acum patru ani la o valoare de 22,3 milioane de lei. Aceasta trebuia să fie construită în Breazu, pe un teren de 8,5 hectare şi într-un termen de doi ani. Însă municipalitatea a abandonat până acum proiectul. „Este un proiect mai vechi al municipiului, unul destul de costisitor la o primă evaluare. Avem rezervate apro­ximativ 11 hectare în pădurea Breazu ca o primă locaţie, pe care vrem să o propunem Comisiei Europene pentru finanţare pe fonduri nerambursabile. Considerăm că este necesar ca un oraş ca Iaşul să aibă un asemenea obiectiv, mai ales că dorim să candidăm la titlul de Capitală culturală europeană. Poate deveni un obiectiv turtistic extrem de important pentru municipalitate“, a precizat Sebastian Buraga, purtă­torul de cuvânt al Primăriei.

Planuri ambiţioase şi pentru Moara de Vânt

Oficialii din Primărie au în vedere şi terenurile din zona Moara de Vânt pentru a construi viitoarea grădină zoologică. Mai ales că zona este inclusă într-un proiect mai amplu de moder­nizare. Pe lângă terenurile de sport care fac parte din comple­xul Ciric, municipalitatea a pus pe hârtie şi construcţia cartierului pentru tineri. Studiile făcute de Primărie arată 5.000 de apar­tamente şi 812 locuinţe indivi­duale, dar şi parcări subterane, spaţii comerciale, săli de spectacole şi spaţii de birouri. Planurile Pri­măriei includ şi o biserică, o şcoală, o grădiniţă, precum şi mai multe terenuri de sport, o policlinică şi un cămin pentru vârstnici. Un alt proiect al Primăriei este să construiască în Moara de Vânt viitoarea bază sportivă a munici­piului.

 

CITIŢI ŞI: Are şanse Iaşul să devină capitală culturală? Primăria dă 250.000 lei pentru promovare

 

Declaraţia zilei, în context, îi aparţine purtătorului de cuvânt al Primăriei: „Considerăm necesar ca un oraş ca Iaşul să aibă un asemenea obiectiv (parc zoo – n.r.), mai ales că dorim să candidăm la titlul de Capitală culturală europeană.“

Comentarii