Iaşul va avea două centre pentru boli rare

marți, 05 iulie 2016, 09:12
2 MIN
 Iaşul va avea două centre  pentru boli rare

La Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ şi la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ au fost acreditate de către Ministerul Sănătăţii (MS) două centre de boli rare, urmând ca în această perioadă să se stabilească şi să se pună la punct modul de funcţionare a acestora. 

Centrul de la Spitalul de Copii se va ocupa de malformaţii/anomalii în dezvoltare şi Dizabilităţi Intelectuale Rare, iar cel de la Spitalul „Parhon“ de boli rare care ţin de nefrologie-urologie, cum ar fi boala Fabry, boli polichistice renale sau sindromul Alport. Zilele trecute, Ministerul Sănătăţii a eliberat la nivel naţional un număr de 32 de scrisori de recomandare pentru unităţile sanitare care au dorit să se afilieze şi la Reţelele Europene de Referinţă pentru boli rare.

„Reţelele Europene de Referinţă se bazează pe participarea voluntară a furnizorilor de servicii de sănătate din ţările membre UE şi au ca scop creşterea accesbilităţii pacienţilor la asistenţă medicală înalt specializată, încurajarea cooperării în domeniul asistenţei medicale la nivel european, urgentarea diagnosticului şi îmbunătăţirea tratamentului în domeniile medicale unde expertiza este insuficientă“, au precizat reprezentanţii MS.

Pentru a obţine acreditarea, spitalele au conceput un dosar de acreditare, care viza competenţele spitalului, dotarea existentă, colaborările internaţionale cu alte unităţi, personalul existent, dar şi specializările existente în cadrul acestuia. Din punctul de vedere al personalului, în cadrul centrului de la „Parhon“ vor lucra aproximativ cinci medici cu normă întreagă. „Acest centru este o realizare deoarece va permite urmărirea pacientului cu o boală rară pentru toate problemele, de acelaşi medic, care va alcătui un dosar al acestuia, atât pentru boala rară de care suferă, cât şi pentru alte boli conexe. De asemenea, aceştia vor fi înregistraţi într-o bază de date şi se va şti exact câţi sunt în această regiune, pentru că de exemplu acum nu se ştie exact câţi sunt în Moldova cu aceste afecţiuni“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. 

 

Comentarii