Ministerul trimite specialişti pe bani grei ca să acrediteze Centrul de Transplant Renal de la Iaşi, deşi acesta funcţionează de peste 10 ani

Iată cum se toacă puţinii bani din sistemul sanitar!

marți, 03 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 Iată cum se toacă puţinii bani din sistemul sanitar!

O altă anomalie: medici care fac transplanturi la ordinea zilei sunt puşi să urmeze cursuri de iniţiere în transplant. „Este ridicol. Consider că legea nu a fost gândită bine“, spune Adrian Covic , şeful Secţiei de Dializă şi Transplant Renal din cadrul Spitalului „C.I. Parhon“

Săptămâna aceasta, conducerea Spitalului „Dr. C.I. Parhon“ va depune la Ministerul Sănătăţii documentaţia pentru ca Centrul de Transplant Renal din cadrul unităţii medicale să fie acreditat. În perioada următoare, se va face evaluarea dosarului, iar o comisie a Agenţiei Naţionale de Transplant va veni la spital, iar dacă se constată că sunt respectate standardele Uniunii Europene, se va acorda acreditarea. Reprezentanţii unităţii sanitare consideră însă că această măsură nu este normală, având în vedere că la Spitalul „Parhon“ s-au făcut peste o sută de transplanturi de rinichi.

„Este anormal procesul birocratic de acreditare a tuturor centrelor. Consider că legea nu a fost gândită bine. Este ridicol să necesite acreditare centrele de transplant existente deja, cu o activitate de peste zece ani şi cu rezultate dovedite în mod repetat, aşa cum sunt cele din Cluj, Iaşi şi Bucureşti“, a declarat prof. dr. Adrian Covic. şeful secţiei de Dializă şi Transplant Renal din cadrul Spitalului „Parhon“. El susţine că aceste trei centre ar trebui să primească acreditarea din start, fără a mai fi nevoie de dosare, urmând ca doar noile centre care încă nu au realizat niciun transplant, precum cel din Constanţa, să necesite acreditare. „Este firesc ca aceste trei centre să fie reevaluate periodic, pentru a se asigura o permanentă calitate a actului de transplant, dar nu acreditate“, a precizat prof.dr. Covic.

Nemulţumirea cadrelor medicale vine şi din decizia Ministerului Sănătăţii de a obliga toţi medicii care iau parte la un transplant să facă un curs de pregătire, un curs de transplant pentru începători, în condiţiile în care unii medici au peste zece ani de experienţă. „Un astfel de curs este normal să-l urmeze un medic rezident, un începător şi nu un cadru medical cu multă experienţă, care prin rezultatele pe care le-a avut a arătat că ştie ce înseamnă un transplant. Nu se ştie încă cine ar trebui să predea aceste cursuri şi cum vor face cursul chiar şi cei care vor preda“, a menţionat şeful Secţiei de Dializă din cadrul Spitalului „Parhon“. Tot în această săptămână va depune documentaţia la Ministerul Sănătăţii şi Spitalul „Sfântul Spiridon“, pentru ca în Iaşi să se poată face transplant hepatic şi transplant de os şi de articulaţii, dar şi pentru ca Centrul Regional de Prelevare şi Transplant să fie acreditat.

Până acum, doar Spitalul de Recuperare a depus dosarul, pentru ca la Clinica de Ortopedie să se facă transplant de os şi de articulaţii. O comisie a Agenţiei Naţionale de Transplant a fost la spital şi a constatat că încă nu sunt respectate toate standardele, pentru a oferi acreditarea. Un dosar va fi depus şi de Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, pentru ca unitatea să poată face transplant de cord.
 

Comentarii