Icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu, dusă în Italia. Este cel mai lung pelerinaj

miercuri, 26 octombrie 2016, 09:13
3 MIN

La Biserica „Sfânta Muceniţă Pelaghia” – Montecatini Terme, Protopopiatul Toscana, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, a ajuns marţi, 25 octombrie 2016, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi.  

Pelerinajul este organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi al Preasfinţitului Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, prin dragostea arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu. Delegaţia care a însoţit icoana a fost condusă de protosinghelul Iorest Goraş, secretarul Mănăstirii Hadâmbu, din ea făcând parte şi domnul Andrei Rusu, directorul executiv al Fundaţiei Umanitare „Omenia” – Valea Adâncă, judeţul Iaşi.

După ce a parcurs 1800 de kilometri, icoana Maicii Domnului a ajuns la Montecatini Terme, în Biserica „Sfânta Muceniţă Pelaghia”. În faţa locaşului de închinăciune, soborul slujitorilor, condus de părintele Ioan Trandafir Bobârnea, protopop de Toscana, a aşteptat Sfânta Icoană, alături de numeroşi români şi italieni. O parte dintre cei prezenţi au aşteptat odorul de mare preţ îmbrăcaţi în costume naţionale.

Cu multă emoţie, părintele paroh Matei Tulan, alături de părintele Nicolae Tverdostup de la Parohia Romanovca – Mitropolia Basarabiei, invitat la acest eveniment, au purtat în mâni Sfânta Icoană spre interiorul locaşului. În semn de preţuire, copiii au presărat cu petale de flori traseul icoanei, iar toţi cei prezenţi au cântat „Apărătoare Doamnă”. În continuare, s-a oficiat Slujba Acatistului Icoanei Făcătoarei de Minuni a Maicii Domnului de la Hadâmbu, timp în care credincioşii au ţinut în mâini lumânări aprinse. Părintele paroh Matei Tulan a mulţumit la final Înaltpreasfinţitului Teofan şi Preasfinţitului Siluan pentru că au binecuvântat ca icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu să poposească la Montecatini Terme.

Un gând de preţuire a avut către arhimandritul Nicodim Gheorghiţă şi către protos. Iorest Goraş, care au răspuns cu multă dragoste invitaţiei parohiei de a avea în mijlocul lor icoana făcătoare de minuni. Protos. Iorest Goraş a amintit câteva date istorice despre Sfânta Icoană, iar apoi a mărturisit ultima mare minune a Maicii Domnului pe care a făcut-o la Hadâmbu, prin vindecarea de cancer a unui preot. Părintele protopop Ioan Trandafir Bobârnea a apreciat lucrarea pastoral-misionară a părintelui Matei Tulan din ultimii aproape patru ani de zile, remarcând că Parohia Ortodoxă Montecatini Terme a reuşit anul acesta să cumpere printr-un împrumut bancar clădirea în care se oficiază sfintele slujbe.

Un grup de credincioşi ai parohiei, din care a făcut parte şi preoteasa Mădălina Tulan, a interpretat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului. Oamenii s-au închinat la Sfânta Icoană cu evlavie şi credinţă şi au mărturisit bucuria de a participa la acest eveniment istoric. În dimineaţa zilei de 26 octombrie 2016, în biserica ortodoxă din Montecatini Terme se va oficia Sfânta Liturghie de la ora 10:00, iar de la ora 12:00 va fi vernisată expoziţia de fotografie „Pelerin la Hadâmbu”.

Aceasta este organizată de Clubul Fotografilor Iaşi, cu prilejul pelerinajului icoanei făcătoare de minuni de la Hadâmbu 25 octombrie 2016 – 1 noiembrie 2016.Amintim că icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu a ieşit pentru prima dată din ţară. În acelaşi, timp, este cel mai lung pelerinaj, din cele 88 realizate până în prezent, al Sfintei Icoane.

Text și FOTO: Constantin Ciofu

Comentarii