ICR Moldova, o simplă formă fără fond

sâmbătă, 09 martie 2013, 02:50
3 MIN
 ICR Moldova, o simplă formă fără fond

În ciuda faptului că se împlinesc în curând două luni de la lansarea sa oficială, Institutul Cultural Român (ICR) Moldova continuă să fie „o abstracţiune“. Nici în prezent filiala ICR care deserveşte regiunea Moldovei, cu sediul în Iaşi, la Casa cu Absidă, nu dispune de buget. „Am trimis adrese către cei de la Bucureşti şi am primit un răspuns foarte clar: că la rectificarea bugetului o să primim nişte sume ca să putem lucra, pentru că acum, deocamdată, totul e o abstracţiune. Eu tot am aşteptat, le-am comunicat ce-am făcut; mi-au cerut şi un raport de activitate“, a precizat Cassian Maria Spiridon, director al ICR Moldova.

Prezent în ianuarie la evenimentul de deschidere a filialei, Andrei Marga, preşedintele ICR Bucureşti, a făcut apel la autorităţile locale şi la oamenii de afaceri din Iaşi pentru a susţine financiar activităţile instituţiei. Deocamdată însă, nu se poate angaja nimeni pentru a acorda vreun sprijin, întrucât filiala nu funcţionează încă într-un cadru care să-i permită atragerea de resurse extrabugetare. „Mi-am făcut datoria în ce mă priveşte: am vorbit cu şefii de judeţ, cu cei autorizaţi în domeniu şi toţi au spus că vor sprijini. Dar, mai departe eu, la rândul meu, trebuia să fac o adresă cu ştampilă, prin care arătam «vrem aia, vrem aia, vrem aia» şi ei ne ajutau cu ceea ce se putea în domeniu. Pot semna acte, dar nu am, deocamdată, ştampilă şi restul de instrumente care se cer în România. Încă nu s-a creat un cadru legal administrativ în care să putem lucra coerent. Probabil că aşeaptă să vină o Ordonanţă de Urgenţă Guvernamentală, ceva în genul ăsta. Dar acestea sunt chestiuni pe care le ştiu cei de la Bucureşti, nu eu“, a explicat şeful ICR Moldova.

Cassian Maria Spiridon şi Marius Chelaru sunt directori ai filialei numai cu numele, devreme ce au mâinile legate în ceea ce priveşte atragerea de fonduri, nu dispun de niciun leu ca să poată desfăşura activităţi sau implementa proiecte, plus că nici nu sunt remuneraţi. „Deocamdată, nu am primit niciun leu, rămân în continuare patriot pe direcţia asta. Dacă nu ajungem la o situaţie cât de cât normală ca să pot lucra, voi fi nevoit să mă retrag, pentru că mie nu-mi place să stau“, a punctat Cassian Maria Spiridon. Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au solicitat oficialilor ICR Bucureşti câteva clarificări în legătură cu funcţionarea filialei Moldova, însă aceştia au menţionat că le pot oferi, cel mai probabil, în cursul zilei de luni.

Comentarii