Idei pentru a le veni în ajutor chiriaşilor ANL care vor să-şi cumpere locuinţele

luni, 22 septembrie 2014, 01:58
2 MIN
 Idei pentru a le veni în ajutor chiriaşilor ANL care vor să-şi cumpere locuinţele

Legislaţia privitoare la cumpărarea locuinţelor ANL de către chiriaşi este considerată prea restrictivă.

Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc s-a întâlnit vineri cu reprezentanţi ai Asociaţiei Locatarilor din Blocurile ANL pentru Tineri (ASLBTR) pentru discuţii pe marginea proiectului de modificare a legii ANL. „Oamenii trebuie ajutaţi să cumpere locuinţele. ASLBTR are nişte propuneri interesante, care merită să fie promovate. Este nevoie de corectarea ordonanţei Guvernului 6/2014, un demers bun, pentru că introduce cumpărarea în rate, dar incomplet. De exemplu, eliminarea restricţiei privind nivelul veniturilor cumpărătorului ar contribui la creşterea veniturilor din vânzări, la fel ca introducerea ratelor şi este susţinută de actualii chiriaşi“, a declarat Cozmanciuc.

Conform ultimelor reglementări legale, chiriaşii din locuinţele ANL îşi pot cumpăra apartamentele în rate, pe parcursul a 15-25 de ani. Chiriaşii trebuie să achite un avans de minimum 15% din valoarea locuinţei şi un comision de 1% din această valoare, destinat acoperirii cheltuielilor de evidenţă şi vânzare, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Durata de achitare a valorii apartamentului este eşalonată în funcţie de veniturile pe membru de familie. Odată cu apariţia noilor norme, a fost modificată şi valoarea de înlocuire care stă la baza calculării preţului de vânzare a apartamentelor. Pentru acest an, acesta este de 328 de euro/mp, faţă de 347 de euro/mp anul trecut.

Un proiect de lege propus de ASLBTR prevede stabilirea unor rate de 450 de lei, pe parcursul a 20-30 de ani, pentru cumpărarea apartamentului de către chiriaş. Rata poate fi înjumătăţită în situaţiile în care, prin divorţ, deces sau abandon de familie, în apartament a rămas un singur titular al contractului de închiriere, caz în care perioada de achitare a valorii locuinţei este prevăzută la cel mult 60 de ani. Avansul devine opţional conform proiectului de lege, iar dobânda plătită pe întreaga durată a rambursării este fixată la 20% din valoarea apartamentului, adică de maximum 1% anual. În cazul unei crize financiare, chiriaşul poate solicita o perioadă de graţie de 6 luni, în care să nu plătească rate.

Valoarea locuinţei este propusă a fi cea de construcţie a blocului, din ea scăzându-se sumele plătite deja drept chirie. Totodată, pentru fiecare an de vechime a blocului, valoarea apartamentelor ar urma să scadă cu 2%, pentru degradarea în timp a blocurilor. Deputatul liberal a solicitat şi demararea unui program de construire de locuinţe pentru tineri în mediul rural. „Dezvoltarea comunităţilor depinde în mod real de prezenţa tinerilor specialişti. Este o realitate atât în Colegiul 1 Răducăneni, unde am fost ales, cât şi în fiecare comună sau sat din ţară“, a explicat deputatul.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii