Ieşeni care urăsc femeile

joi, 07 mai 2015, 01:50
3 MIN
 Ieşeni care urăsc femeile

Şocaţii de azi fie prezintă forme severe de autism, fie nu le-a păsat cine le administrează banii. În ambele cazuri, îşi merită primarul.

"Dragi ieşeni, nu primarul vostru e ridicol. Voi păreţi aşa. Pentru că, dacă stenogramele sunt reale, în ele nu e nimic altceva decât dovada că un om poate folosi resurse publice pentru interesul lui din pantaloni, fără să-i pese de reacţia voastră. Şi, până la urmă, are dreptate. N-aveţi nici una. De unde trag concluzia că singura pereche de testicule din oraş e în continuare la primărie. (…) Îl meritaţi pe Nichita". Diagnosticul postat pe Facebook de Lucian Mîndruţă ne oferă cheia corectă în care trebuie să citim simptomatologia unui oraş. ”Sex-gate"-ul nu e despre gelozia patologică a primarului, nici despre intrigile unei femei fatale, ci despre impotenţa noastră, a ieşenilor. Sigur, am putea să-l castrăm rapid pe domnul Mîndruţă, trimiţându-l să-şi vadă de opreştii, piedonii şi vanghelii lui. Dar n-am face decât să ne jucăm de-a v-aţi ascunselea printre salcâmii japonezi.

Mai bine ne uităm în oglindă. Unii se arată şocaţi de personalitatea primarului, aşa cum transpare din stenograme. Disgraţioasă ipocrizie… Nu era nevoie de o inteligenţă emoţională peste medie pentru a înţelege că Nichita era puţin “dus de-acasă”. Şocaţii de azi fie prezintă forme severe de autism, fie nu le-a păsat cine le administrează banii. În ambele cazuri, îşi merită primarul.

Mai există ieşenii care l-au cunoscut primar, nu l-au plăcut, dar l-au votat de fiecare dată când au avut ocazia. Un grup eterogen, cu patologii dintre cele mai diverse. Ieşeni înspăimântaţi de schimbare, ieşeni masochişti, ieşeni cu probleme de coloană, ieşeni care urăsc femeile, şi, poate cea mai individualizată subcategorie, ieşeni care-l iubesc pe Ion Iliescu. Aici e de prisos să sublinez că-şi merită primarul. Boala s-a cronicizat. Îl vor vota pe Nichita şi mâine. “Până la urmă ce-a făcut? Fufa e vinovată”.

Vin la rând ieşenii care l-au cunoscut pe primar, şi l-au plăcut sau nu, în funcţie de cât au avut de câştigat de pe urma lui. Nu mititei, ci contracte şi/ sau sinecuri. Facem cunoştinţă cu “protipendada” oraşului: politicieni, oameni de afaceri, ziarişti, artişti, funcţionari, ong-işti, ziarişti, profesori, doctori, preoţi. O clipă să-mi trag răsuflarea… Fotbalişti, sindicalişti, ziarişti, politicieni, demnitari, medici, preoţi, poliţişti… Îşi merită primarul? Iaca nu mai pot ei de asta. Ce, nu vine altul?

Opoziţia de la Iaşi? Cam pestriţă şi suferind de aceleaşi simptome ca edilul. Geloşi, vindicativi, sadici, frustraţi, conduşi de obsesii. Dar decât deloc… Sigur, ar fi corect să amintim şi pojghiţa de societate civilă cristalizată la Iaşi în ultimii ani. Tineri coerenţi, implicaţi civic, predispuşi la dialog, echilibraţi, constructivi şi… irelevanţi statistic. În orice caz, poate singurii care nu-l merită pe Nichita. Dar nici pe următorul, şi nici pe următorul de după următorul.

Când m-am apucat să scriu editorialul aveam concluzia gata scrisă. “Nu doar Nichita, ci toţi ieşenii care l-au votat trebuie să consulte un psiholog”. Cred că m-am pripit. Şi noi, ceilalţi, trebuie să tragem o fugă pe la medic, de preferinţă un ginecolog.

P.S. Titlul nu e deloc întâmplător. În ultimă instanţă, de la tradiţia patriarhatului ni se trage. Dar las pe alţii mai pricepuţi să dezvolte subiectul. 

Comentarii