IMAGINI: Survolăm în grabă prin lume. 2014, între Euromaidan şi Afromaidan

sâmbătă, 03 ianuarie 2015, 15:26
3 MIN
 IMAGINI: Survolăm în grabă prin lume. 2014, între Euromaidan şi Afromaidan

Indubitabil, centrul atenţiei încă de la începutul anului 2014 a fost Ucraina. În a doua jumătate a anului, Statele Unite au fost marcate de un val de manifestaţii de protest, unele dintre acestea violente, după ce mai mulţi poliţişti albi au fost scoşi de sub acuzare în cazul uciderii unor persoane de culoare neînarmate. În cealaltă parte a globului, la Hong Kong, mii de demonstranţi au declanşat un lung protest numit al umbrelelor – care i-a apărat nu de ploaie, ci de tunurile de apă ale poliţiei.

Indubitabil, centrul atenţiei încă de la începutul anului 2014 a fost Ucraina. Euromaidanul, manifestaţia proeuropeană declanşată încă de la sfârşitul lui 2013, a schimbat cu 180 de grade orientarea Ucrainei, de la est spre vest. Preţul a fost mare: Crimeea şi estul ţării au scăpat de sub controlul Kievului, iar tensiunile rămân la fel de înalte pe fondul prăbuşirii economiei ucrainene.

În a doua jumătate a anului, Statele Unite au fost marcate de un val de manifestaţii de protest, unele dintre acestea violente, după ce mai mulţi poliţişti albi au fost scoşi de sub acuzare în cazul uciderii unor persoane de culoare neînarmate. Seria împuşcăturilor a culminat cu asasinarea a doi poliţişti albi în maşina lor de serviciu de către un afroamerican care apoi s-a sinucis.

În cealaltă parte a globului, la Hong Kong, mii de demonstranţi au declanşat un lung protest numit al umbrelelor – care i-a apărat nu de ploaie, ci de tunurile de apă ale poliţiei. Manifestanţii au contestat fără succes impunerea de la Beijing a guvernatorului oraşului, funcţie care era electivă până în anul care tocmai se încheie. De altfel, 2014 a fost un an al nemulţumirilor exprimate în stradă.

Revoluţia ucraineană, cunoscută sub numele Euromaidan, s-a declanşat în noiembrie 2013, după ce guvernul prorus al lui Viktor Ianukovici a refuzat să semneze acordul de asociere cu UE. După trei luni de confruntări violente, Parlamentul de la Kiev l-a destituit pe Ianukovici – care a fugit în Rusia – iar noile autorităţi au parafat acordul cu Uniunea Europeană în iulie 2014, alături de Republica Moldova şi de Georgia.

Taxa pe internet s-a dovedit a fi o măsură extrem de nepopulară în rândul ungurilor. Speriat de amploarea manifestaţiilor, guvernul de la Budapesta a renunţat la ineditul bir.

Icebucket Challenge (provocarea găleţii cu gheaţă) a fost fără îndoială cea mai paşnică mişcare populară de anvergură din anul care tocmai a trecut. Având ca obiectiv strângerea de fonduri pentru găsirea unui remediu al sclerozei laterale amiotrofice, campania a devenit virală pe internet, iar donaţiile au depăşit 220 de milioane de dolari.

După ce instanţa a decis scoaterea de sub acuzare a poliţiştilor care l-au împuşcat mortal pe Michael Brown (18 ani) şi a celor care l-au ucis pe Eric Garner (43 ani) în timpul imobilizării acestuia, mai multe proteste împotriva brutalităţii forţelor de ordine au avut loc pe întreg teritoriul Statelor Unite. Tensiunile interrasiale au culminat cu asasinarea a doi poliţişti în New York de către un bărbat de culoare.

Revoluţia umbrelelor din Hong Kong a fost învinsă. Confruntările epuizante dintre demonstranţi şi forţele de ordine nu au reuşit să schimbe decizia Beijingului de a numi membrii executivului local, care până acum erau aleşi.

Românii au făcut şi ei istorie prin aşa-numita revoluţie virtuală. Cartierul general s-a aflat pe reţelele de socializare, iar locul de desfăşurare a fost la sediile ambasadelor şi consulatelor care au găzduit secţii de votare în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Masacrul săvârşit în decembrie într-o şcoală din Pakistan, unde 131 de copii şi-au pierdut viaţa, a fost condamnat de întreaga lume, inclusiv de talibanii din Afganistanul vecin.

Drama sirienilor s-a înrăutăţit în 2014. Prinşi între regimul de la Damasc şi Statul Islamic, ei depind acum doar de ajutoarele distribuite de ONU.

Enclavele spaniole din Maroc rămân ţinta emigranţilor africani, deşi foarte puţini reuşesc să păcălească Guardia Civil.

O rază de speranţă pentru 2015? Nu, e doar apusul în lungul străzilor care străbat New York-ul de la est la vest. Fenomenul devenit atracţie turistică este vizibil de două ori pe an, la sfârşitul lunii mai şi la mijlocul lunii iulie.

 

Comentarii