De Business

Punem punctul pe știi

Impozitul specific în turism este puternic contestat

joi, 30 iunie 2016, 01:50
3 MIN
 Impozitul specific în turism este puternic contestat

Secretarul de stat Gabriel Biriş a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind impozitul specific turismului.


Secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Gabriel Biriş a declarat ieri că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să retrimită Parlamentului legea ce înlocuieşte impozitul pe profit cu cel specific şi de care beneficiază firmele care desfăşoară activităţi în turism, calificând-o drept nocivă. ”Sper ca Preşedintele să trimită legea înapoi la Parlament. Aşa cum este acum este nocivă, atât pentru cei care văd în ea o facilitate (proprietarii de mari restaurante/cluburi/hoteluri), cât – mai ales, pentru micii antreprenori din domeniu”, a scris Gabriel Biriş pe Facebook, criticând legea adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, for decizional. Biriş a mai spus că vara, când ”profiturile sponsorilor” cresc, parlamentarii au înlocuit impozitul pe profit cu impozitul specific fără să ţină cont de niciun argument.

”38.430 lei. Atât este suma maximă pe care o vor plăti marile restaurante şi cluburi (peste 800 mp) din centrul Bucureştiului (cei mari de pe litoral sau alte localităţi vor avea de plătit mai puţin) ca impozit ANUAL! Adică, comparabil cu "dările" pe care un angajat cu salariul mediu pe economie le plateste statului! Ce bine să ai prieteni în Parlament…11.214 lei. Atât este suma minimă ce va trebui platită de micile afaceri din domeniu (sub 20 mp). Adică un restaurant de 20 mp. (afacere mică, de subzistenţă) va plăti un impozit specific pe mp. cu 1460% (!!!) mai mare decât unul de 1.000 mp. (ditamai afacerea!)”, a explicat el.  Biriş le-a transmis beneficiarilor acestei legi să pună un ban de o parte pentru că au primit ”un dar grecesc”.  ”Puneţi ceva bani de o parte, tocmai aţi primit un dar grecesc. Diferenţa dintre impozitul pe profit datorat în mod normal şi acest "minunat" impozit specific se numeşte "ajutor de stat". Care ajutor de stat poate fi acordat, dar numai după ce se îndeplinesc ceva formalităţi. Care nu au fost făcute… Iar ajutoarele de stat care nu respectă reglementarile (europene, deci nu putem să o şmecherim aici), vor trebui recuperate de stat de la beneficiari. Cu dobânzi. Care vor fi calculate, ghici cum? În urma unor controale (tematice)… Ce chestie, exact asta nu mai vroiau domnii şi doamnele speriaţi de BAU-BAU – controale! Care controale vor veni, evident, cam la limita perioadei de prescripţie, ca să se strangă şi dobânzi”, a susţinut Biriş.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă care reglementează impozitul specific, prin derogare de la Codul Fiscal, pentru firmele care desfăşoară activităţi în domeniul hotelier, restaurante, baruri şi care oferă facilităţi de cazare pentru vacanţe. Iniţiativa legislativă adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, reglementează asigurarea cadrului legal privind stabilirea unei noi modalităţi de impozitare aplicată contribuabililor din sectorul turistic, hotelier, restaurante şi alimentaţie publică, în scopul stimulării investiţiilorşi eliminării concurenţei neloiale, potrivit raportului suplimentar întocmit de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare. 

 

 

Comentarii