În ATENȚIA mămicilor! Noutăţi privind vaccinarea copiilor

marți, 20 decembrie 2016, 02:56
3 MIN
 În ATENȚIA mămicilor! Noutăţi privind vaccinarea copiilor

Vaccinul împotriva rujeolei poate fi administrat cu trei luni mai devreme, la vârsta de 9 luni 

Ministerul Sănătăţii a luat decizia ca bebeluşii să fie vaccinaţi împotriva rujeolei prima dată la vârsta de nouă luni, în loc de un an, urmând astfel ca schema de vaccinare să fie modificată. Aceasta este prima dintre măsurile luate împreună cu reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănă­tăţii (OMS), ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai UNICEF, pentru a limita extinderea epidemiei de rujeolă. „Copiii vaccinaţi mai devreme conform acestei prevederi vor fi vaccinaţi apoi conform Programului Naţional de Imu­nizare, la vârsta de 12 luni şi la vârsta de 5 ani. De asemenea, recomandarea experţilor OMS este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub 5 ani, care nu au nicio doză de vaccin, şi a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani, care nu au două doze de vaccin ROR, conform Calendarului Naţio­nal de Vaccinare“, au precizat repre­zentanţii MS.

Astfel, pentru a pune în practică aceste măsuri cât mai repede, medicii de familie au început catagrafierea copiilor cu vârste între 9 luni şi 9 ani, care nu au fost vaccinaţi cu ROR până acum, şi pe cei cu vârsta între 5 şi 9 ani, care au o singură doză de vaccin. „Cel de-al doilea vaccin, a doua doză, este de fapt un fel de reamintire pentru organism, un rapel pentru a creşte protecţia în comunitate. Ca să poţi proteja copilul, trebuie să reaminteşti organismului că a fost imunizat“, a explicat dr. Liliana Barba­cariu, medic de familie ieşean.

În România, numărul de îmbolnăviri a ajuns la 1.725 de cazuri, existând şi şapte decese confirmate, dintre care 3 au fost înregistrate la copii sub vârsta de un an, conform datelor furnizate de Centrul Naţional de Su­praveghere şi Control al Bolilor Trans­misibile. Cele mai multe ca­zuri, în număr de 454 au fost înregistrate în Arad, în Mureş, 238 şi în Timiş unde au fost înregistrate 240 de cazuri. În judeţul Iaşi au fost confirmate doar 5 cazuri de rujeolă, în zone diferite ale judeţului, nefiind încă vorba despre o epidemie.  „Limitarea epidemiei de rujeolă nu se poate face decât cu ajutorul părinţilor care înţeleg responsabilitatea pe care o au în a-şi proteja copiii împotriva acestei boli care îi poate ucide sau afecta pe viaţă. Vaccinul este singura armă eficientă cu care se poate lupta împotriva acestei boli grave“, au completat reprezentanţii MS. De asemenea, aceştia recomandă părinţilor să ia legătura cu medicii de familie pentru a se programa la vaccinare cât mai curând posibil. Medicii de familie sau părinţii care vor să afle informaţii corecte despre vaccin şi vaccinare pot accesa pagina www.desprevaccin.ro.

Comentarii