În stare critică, un tânăr aşteaptă transplantul de plămâni. Este ținut în viață de aparate

luni, 19 septembrie 2016, 01:52
2 MIN
 În stare critică, un tânăr aşteaptă transplantul de plămâni. Este ținut în viață de aparate

Mugurel Amariţei este ţinut în viaţă de aparate, iar sănătatea lui se deteriorează de la o lună la alta 

Mugurel Amariţei, ieşeanul ai cărui plămâni funcţionează doar în proporţie de 17%, aşteaptă de aproape un an şansa la o viaţă sănătoasă. Mugurel şi-a depus la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi dosarul pentru aprobarea transplantului de plămâni într-o clinică din străinătate din noiembrie anul trecut. Până în prezent, pacientul în vârstă de 34 de ani nu a primit niciun răspuns din partea direcţiei, cu toate că starea sa de sănătate se şubrezeşte de la o lună la alta.

În prezent, ieşeanul se află internat în Spitalul de Pneumoftiziologie, din cauza unor complica­ţii pe care le-a dezvoltat la plămâni. Potrivit reprezentanţilor DSP, ie­şeanul trebuie să mai depună la dosar o serie de investigaţii şi ulterior va fi anunţat unde va face transplantul. „Dosarul pacientului a fost depus la noi. DSP a respectat procedura şi a transmis către trei clinici documentele me­dicale, dar în prezent bolnavul trebuie să mai facă o serie de investigaţii să completeze dosarul medical“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP. Mugurel Amariţei fusese anunţat iniţial că va beneficia de un transplant de plămâni la Spitalul AKH din Viena, în baza formularului E112.

Intervenţia de aproape 120.000 de euro urma să fie asigurată de Ministerul Sănătăţii. Potrivit ultimelor informaţii, de transplant se vor ocupa medici români de la un spital din Capitală. În ultimele două săptămâni, starea de sănătate a bolnavului s-a înrăutăţit, ieşeanul fiind monitorizat în spital. „Am făcut un pneumotorax şi sunt internat în spital. Pe fondul unei răceli, au apărut nişte bule de aer la nivelul plămânului şi am fost nevoit să mă internez. Din această cauză nu am mai reuşit să fac investigaţiile la Spitalul Elias din Bucu­reşti“, a spus Mugurel Amariţei.

Înainte de a fi anunţat de medici că va beneficia de un transplant la Spitalul AKH, dosarul său a ajuns la o clinică franceză, care însă nu a acceptat să facă transplantul. Mugurel Amariţei suferă de multiple complicaţii pulmonare: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreaptă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă. Boala pacientului a debutat în 2011, atunci când a fost diagnosticat cu astm şi ope­rat la plămâni. În prezent, pacientul este depen­dent de aparatul de oxigen şi de medicaţie specifică.

Comentarii