De Business

Punem punctul pe știi

N

În ţarile lor e jale, dar grecii şi italienii fac bani frumoşi din soare la Iaşi. Noi de ce nu putem?

N

marți, 13 mai 2014, 01:50
4 MIN
 În ţarile lor e jale, dar grecii şi italienii fac bani frumoşi din soare la Iaşi. Noi de ce nu putem?

\N

După mirajul parcurilor eoliene, o altă metodă de a obţine energie electrică din resurse regenerabile i-a făcut să viseze pe primarii din comunele ieşene: panourile fotovoltaice. Doar că, spre deosebire de promisiunile legate de împânzirea turbinelor eoliene pe colinele judeţului, proiectele de construire de parcuri fotovoltaice care să transforme energia solară în energie electrică încep să se concretizeze.

În maximum două săptămâni va fi funcţional al doilea parc fotovoltaic din judeţ, după ce în urmă cu un an a fost inaugurat parcul grecilor de la Montana Endline Energy din Târgu Frumos. Recent a fost finalizată montarea panourilor fotovoltaice din parcul construit de italianul Matteo Montawar cu 3,6 milioane euro în satul Sârca din comuna Bălţaţi. Primarul Vasile Aştefanei spune că lucrările care au rămas de efectuat vor fi gata în 10-14 zile, urmând ca imediat să înceapă producţia de energie electrică. „S-au montat panourile fotovoltaice, de acum mai trebuie doar să fie legate în serie la cele trei microcentrale. O microcentrală este şi tranformator şi va tranforma energia solară în energia electrică, după care o va trimite în reţeaua naţională. Oricum, după ce va fi finalizat proiectul vom face o deschidere oficială, aşa am convenit cu proprietarul. Vă daţi seama, pentru comunitatea noastră nu poate să fie decât benefic acest proiect, dacă va începe să vândă energie electrică, conform legii, vom primi şi noi procentul de 5% din profit, la această sumă adăugându-se şi impozitele aferente terenului”, ne-a spus primarul Vasile Aştefanei. Proiectul dezvoltat de italieni a prevăzut amplasarea de panouri fotovoltaice pe un teren de 6 hectare, care vor produce 3MWh. „Proiectul a fost gândit aşa: la fiecare două hectare există o microcentrală care produce 1MWh”, a explicat edilul din Bălţaţi. Spre deosebire de acest proiect, primul parc fotovoltaic realizat în Iaşi şi, simultan, din nordul Moldovei, la Târgu Frumos, a avut o valoare de 1,5 milioane euro şi se întinde pe o suprafaţă de teren de două hectare. „Panourile fotovoltaice produc 2MWh, iar toată energia este vândută către reţeaua naţională de energie electrică. Eu, din ce am înţeles de la proprietari, în doi ani îşi amortizează investiţia, după care tot ce produc e profitul lor. În calcule au intrat şi certificatele verzi, sumele pe care le primesc de la Guvern pentru că au investit în energia din surse regenerabile”, a declarat Ionel Vatamanu, primarul din Târgu Frumos. Cât priveşte terenul pe care au fost amplasate panourile, autorităţile locale au efectuat un schimb cu proprietarii greci. „Eu am cumpărat teren în oraş, dar au făcut schimb cu un teren al primăriei, două hectare la două hectare. Terenul lor îl folosim acum pentru locuinţele destinate tinerilor proaspăt căsătoriţi”, a explicat edilul.

 
 
Greu cu finanţarea
 
 
În afara celor două proiecte concretizate, în Iaşi mai există planuri concrete pentru alte două parcuri fotovoltaice. În primul rând este vorba despre planul patronului firmei SC Coseli SA, Ioan Budeanu, care intenţionează să construiască o centrală fotovoltaică în satul Iepureni, comuna Movileni, încă de acum patru ani. Principalele inconveniente de care s-a lovit omul de afaceri în realizarea proiectului au fost poziţionarea suprafeţei alese şi lipsa finanţării. Concret, Budeanu vrea să construiască centrala cu o putere de 2,5 MW pe un teren de cinci hectare la doar 200 metri de rezervaţia naturală Dealul lui Dumnezeu. După îndelungi dezbateri şi amânări, patronul Coseli a obţinut avizele legale şi autorizaţia de construcţie, însă are probleme în accesarea unei linii de credit care să-i permită demararea lucrărilor. „Eu din câte ştiu domnul Budeanu a obţinut toată documentaţia necesară, dar acum caută finanţare. Să dea Dumnezeu să găsească, pentru că ar ajuta foarte mult şi bugetul local”, ne-a spus edilul Cristian Rîmbu din Movileni.
 
 
Încă un parc va răsări la Ciurbeşti
 
 
Totodată, pe ultima sută de metri cu documentaţia este şi edilul din Miroslava, care în câteva zile va începe demersul pentru găsirea unui constructor. În acest caz nu vorbim de un beneficiar privat, ci de autoritatea locală din comună, care intenţioneazsă să construiască un parc de 5,8 milioane de euro pe un teren de cinci hectare din Ciurbeşti cu fonduri europene, finanţarea fiind deja aprobată. „La noi e făcut deja proiectul tehnic, e proiectat parcul, trebuie doar să facem licitaţia pentru construcţie, documentaţia urmând să fie publicată în maximum 30 de zile. Panourile din acest parc vor produce 1MW şi de unde vor fi alimentate cu energie electrică toate instituţiile publice din comună”, a explicat Dan Niţă, edilul din Miroslava. Cu două parcuri realizate şi altele două realizabile în faţă, edilul din comuna Scânteia suspină la gândul că ar fi putut avea şi el unul în comună. În urmă cu un an, firma SC Sun Energy Company din Iaşi a obţinut un certificat de urbanism de la Consiliul Judeţean pentru a realiza un studiu de fezabilitate necesar construirii unui parc fotovoltaic în zonă. „Nu se mai poate vorbi de acest proiect, după ce s-a micşorat numărul certificatelor verzi, investitorii au plecat. Era o oportunitate mare pentru comună, banii care veneau din redevenţa pentru cele patru hectare de teren şi cota din profit valorau cu mult peste sumele pe care le colectăm de la localnici. Încheiasem un contract, ei au obţinut avize, dar s-au retras înainte să obţină autorizaţia de construcţie, au calcualt şi au considerat că nu mai este rentabil. Păcat, era o zonă bună şi noi ne-am mişcat foarte rapid, dar aşa a fost să fie”, s-a plâns edilul din Scânteia, Fănică Săcăleanu.
 
 
 
 
 

 

 

Comentarii