N

Începând de ieri, Iaşul are o legătură directă aeriană cu Tel Aviv

N

marți, 08 aprilie 2014, 01:50
4 MIN
 Începând de ieri, Iaşul are o legătură directă aeriană cu Tel Aviv

\N

Pelerinii vor putea ajunge în Ţara Sfântă direct cu avionul. Cursa directă Iaşi – Tel Aviv şi retur a fost inaugurată oficial ieri, când a avut loc şi prima decolare spre Israel. „Prezenţa Iaşului pe tabela de zbor din Tel Aviv, Londra, Roma sau Torino arată cât de mult se schimbă Iaşul, şi reprezintă o condiţie esenţială pentru a ne putea deschide către «lumea bună». Dacă nu ne dezvoltăm, nici investitorii nu vor veni la Iaşi să creeze noi locuri de muncă. Iaşul nu este într-o concurenţă cu Vasluiul sau Roma­nul, ci cu Timişoara, Cluj-Napo­ca, Budapesta sau Bratislava“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Cursa Iaşi – Tel Aviv va avea o frecvenţă de două zboruri tur-retur pe săptămână. Decolările din Iaşi vor avea loc luni şi joi, de la ora 12.15, respectiv 18.15. Aterizările dinspre Tel Aviv vor fi luni la 19.25 şi vineri, la 01.15.

Bazinul principal: turismul religios şi evreii

Lansarea cursei Iaşi – Tel Aviv a avut loc în prezenţa reprezentanţilor Mitropoliei şi ai Epis­copiei Romano-Catolice, ca şi a liderului comunităţii evreieşti din Iaşi, Abraham Ghiltman. Con­form precizărilor reprezentantului Mitropoliei, preotul Mihai Ni­cula, ideea unei curse directe spre Tel Aviv a apărut în toamna anului 2011, când la un pelerinaj spre Israel au participat peste 1.100 de credincioşi. „Există în Moldova o dorinţă foarte puternică de a merge spre locurile sfinte. La acel moment s-a pus problema unei curse directe Iaşi – Tel Aviv“, a spus Nicula. Pelerinii şi urmaşii evreilor emigraţi din Mol­dova în Israel ar urma să repre­zinte principalul bazin din care să provină clienţii cursei. „În 1944, comunitatea evreiască din Iaşi număra 40.000 de persoane. Acum mai sunt 300. Pentru mulţi, cursa va reprezenta o posibilitate pentru cei plecaţi de a se întoarce să-şi vadă rudele sau să meargă la cimitir, să-şi vadă strămoşii. Am discutat cu ÎPS Teofan când se vorbea de cursă şi mi-a spus că numai pelerinii pot asigura într-un an 3.000 de pasageri pentru cursa spre Tel Aviv“, a spus Ghiltman. Acesta şi-a încheiat discursul cu o rugăciune pentru bunul mers al zborului de ieri, purtând pe cap kippa tradiţională.

Conform directorului Aeropor­tului, Marius Bodea, viitoarele curse spre Tel Aviv vor avea un grad de încărcare de cel puţin 75%, cel mai ridicat dintre cursele externe care pleacă din Iaşi. Bodea a anunţat că se derulează negocieri şi pentru înfiinţarea unei curse Iaşi – München. Aceasta ar putea deveni însă realitate cel mai probabil din primăvara anului viitor. „Avem discuţii şi cu încă trei companii interesate să vină la Iaşi. Este îmbucurător pentru noi că au venit ele să ne caute, nu invers, cum se întâmplă de obicei. Este un semn că începem să fim cunoscuţi şi suntem interesanţi ca destinaţie“, a precizat Bodea.

Înţepături politice

De la lansarea cursei nu au lipsit înţepăturile politice. Preşedintele CJ a venit ieri la Aeroport cu autobuzul de pe traseul 50. „Am cumpărat bilet prin SMS, şi chiar m-am bucurat că sistemul func­ţio­nează. În schimb, a fost virtual imposibil să găsim informaţii despre cursă. Trebuie să fii ieşean ca să te descurci. Dacă vii ca străin la Iaşi, eşti pierdut. În nicio staţie RATP nu există programul curselor. Nu numai ale traseului 50, dar nici al altuia“, a declarat Adomniţei. Liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu, a anunţat că nu va re­nunţa la propunerea de „botezare“ a Aeroportului, aceasta urmând să facă din nou obiectul unui proiect de hotărâre a CJ.

Totodată, Stanciu a reproşat autorităţilor judeţene absenţa de la momentul festiv a reprezen­tanţilor municipalităţii. „Am acordat tot timpul şi vom acorda întotdeauna sprijinul nostru în orice priveşte Aeroportul Inter­naţional Iaşi şi, sperăm, în curând, Aeroportul Internaţional «Moldova» Iaşi. Ne-am fi bucurat să fie invitaţi şi reprezentanţii Primăriei, pentru că Aeroportul este al municipiului, în primul rând. Cea mai mare parte a pasagerilor sunt ieşeni din Iaşi, nu din restul judeţului“, a spus Stanciu.

Comentarii