Începe expertizarea tehnică a fostelor cinematografe Victoria, Trianon, Dacia şi Tineretului

marți, 14 noiembrie 2017, 02:50
1 MIN
 Începe expertizarea tehnică a fostelor cinematografe Victoria, Trianon, Dacia şi Tineretului

O firmă din Botoşani va efectua expertizele tehnice ale clădirilor unde au funcţionat patru dintre cinematografele ieşene. Imobilele au fost preluate recent de către municipalitate, care are planuri să le redeschidă.

Pentru întocmirea expertizelor, Techmedia Electronics SRL va încasa 60.000 lei de la Primărie. Cercetarea din punct de vedere tehnic va fi făcută în cazul fostelor cinematografe Victoria, Trianon (fosta Republica), Dacia şi Tineretului. Ultimul imobil menţionat a ajuns mai degrabă o ruină, în timp ce Trianon şi Victoria au probleme în ceea ce priveşte structura de rezistenţă. Ceva mai bine se prezintă fostul cinematograf Dacia, care, cel mai probabil, va fi şi primul obiectiv redeschis, planul municipalităţii fiind să proiecteze filme pentru copii.

Totodată, Tineretului ar urma să fie demolat, iar în locul lui să fie refăcută clădirea Berăriei Bragadiru. La Trianon, Primăria vrea să amenajeze una dintre cele mai mari săli pentru spectacole din Iaşi şi să refacă faţada clădirii pe modelul celei existente în perioada interbelică. Nu în cele din urmă, sala fostului cinematograf Victoria ar urma să găzduiască în viitor concerte ale Filarmonicii şi Operei Naţionale Române Iaşi. Deocamdată, municipalitatea nu are surse de finanţare pentru realizarea proiectelor, dar şefii instituţiei spun că vor să atragă fonduri europene. Cel de-al cincilea fost cinematograf – Copou – nu a fost recuperat de către Primărie întrucât a fost înstrăinat de conducerea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmului înainte ca municipalitatea să deschidă în instanţă procesul privind dreptul la proprietate.

Comentarii