Începe procesul milionarului Ioan Zapodeanu. Afaceristul este judecat pentru fapte de abuz în serviciu

miercuri, 11 octombrie 2017, 01:50
2 MIN
 Începe procesul milionarului Ioan Zapodeanu. Afaceristul este judecat pentru fapte de abuz în serviciu
Instanţa de judecată a respins toate solicitările inculpaţilor pentru care procesul a tot fost amânat ani de zile.
Dosarul în care omul de afaceri Ioan Zapodeanu este judecat pentru fapte de abuz în serviciu poate ieşi din camera preliminară, a stabilit Curtea de Apel Iaşi, decizia nefiind definitivă. Dacă Înalta Curte va păstra hotărârea, procesul urmează a începe pe fond. Alături de Zapodeanu, în acest dosar procurorii DNA le-au mai trimis în judecată pe Gineta Roman, fost director general al unei societăţi comerciale, precum şi pe registratorul de la Cadastru, Mariana Popa, ambele acuzate de abuz în serviciu. Avocatul Lucian Drîmbă a fost, de asemenea, deferit justiţiei pentru fapte similare. Procurorii ieşeni menţionează că, la  data de 29 ianuarie 2008, inculpata Gineta Roman, împreună cu consilierul juridic Lucian Drîmbă şi la solicitarea lui Ioan Zapodeanu, a dispus, printr-o decizie, restituirea în natură a unui teren de 6.708,64 metri pătraţi, pe care se aflau clădiri de aproape 1.500 de metri pătraţi.
 
„Decizia a fost dispusă de inculpată în condiţiile în care aceasta, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, nu avea niciun fel de prerogative legate de suprafaţa de teren respectivă, întrucât societatea pe care o conducea avea doar drept de superficie, proprietar fiind statul român. În acelaşi context, inculpata a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată“, au arătat anchetatorii. Aceştia au mai transmis că, în modalitatea în care au dispus restituirea în natură, inculpaţii Roman Gineta şi Drîmbă Lucian au acceptat posibilitatea ca inculpatul Zapodeanu Ioan să încheie acte translative de proprietate cu privire la suprafaţa de teren în cauză, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. „Astfel, la data de 8 martie 2010, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator la O.C.P.I. Iaşi, a dispus, cu încălcarea prevederilor legale, intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea inculpatului Zapodeanu Ioan. În urma acestor demersuri, a fost cauzat un prejudiciu în valoare 5.974.437 lei (echivalent a 1.596.589 euro) în dauna Statului Român concomitent cu vătămarea drepturilor legitime ale adevăratului proprietar al terenului şi obţinerea unui folos în acelaşi cuantum de către inculpatul Zapodeanu Ioan“, au mai precizat procurorii DNA. 
 
După ce a obţinut terenul, Zapodeanu ar fi cedat dreptul de proprietate pe o parte din el unei alte persoane, după care ar fi transferat construcţiile şi terenul integral, contra unei sulte de 20.000 de euro. 

Comentarii