Încurcate mai sunt căile Domnului

joi, 04 iunie 2015, 01:50
1 MIN
 Încurcate mai sunt căile Domnului

Pe orice român de bună credinţă şi atent la cele întâmplate în ţară în  ultima săptămână, situaţia îl umple de deznădejde.

Marţi, în Senatul României, domnul Şova, poate cel mai slab produs al PSD-ului, o adevărată piatră legată de gâtul domnului Ponta, scapă iar de arestare, după ce senatorii au respins pentru a doua oară cererea DNA, cu 72 de voturi contra şi 66 pentru. Probabil mirul doamnei Jipa e cu eliberare prelungită şi îl fereşte de arestul preventiv. De remarcat e şi ajutorul nemijlocit oferit de un număr important de senatori liberali, parte dintre ei potenţiali colegi de suferinţă cu domnul senator Şova, care au considerat că prezenţa lor la vot ar putea aduce "deservicii” justiţiei.

Se cade să ne punem câteva întrebări, mai ales că disproporţia între corupţi şi condamnaţi e foarte mare: De ce DNA-ul nu l-a judecat pe senator fără să-l aresteze preventiv? DNA-ul avea nevoie să distrugă probe? Nu cumva urgenţa Şova s-a diluat? Cât rău a făcut ţării, ministerului pe care l-a condus şi prietenului Ponta? La toate aceste întrebări şi la multe altele, răspunsul ar putea veni din partea DNA. Cu atât mai mult cu cât domnul Ponta afirmă, fără jenă, că "singura” putere care ne conduce este justiţia. O aşa afirmaţie, alăturată celor spuse şi propuse de preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, are un singur scop: decredibilizarea justiţiei.

Ajuns la vârsta senectuţii, domnul Tăriceanu, omul care duce tava lui Ponta, nu mai poate sta drept în faţa furtunii şi atunci se apleacă. În loc să se bucure de vârsta sa, să-şi păstreze demnitatea şi moralitatea, dumnealui cere demisia şefei de la DNA, Codruţa Kövesi şi a preşedintei ÎCCJ, Livia Stanciu, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis. Ce interese sunt la mijloc? E simplu de presupus. Codruţa Kövesi a umplut "beciul domnesc” cu baroni, iar preşedinta ÎCCJ, Livia Stanciu, trebuie să nu îndrăznească să aspire la un nou mandat, dat fiind faptul că mandatul prezent e pe sfârşite, iar locul ei trebuie să fie luat de un om de încredere al PSD-ului şi al domnului Şerban Nicolae. De neuitat este afirmaţia acestui Furioso-North Star al Senatului României, care i-a cerut Liviei Stanciu demisia, numind-o "o ruşine” a Magistraturii româneşti. Bineînţeles că de toate e vinovat Traian Băsescu, doar el le-a numit pe cele două la conducerea DNA şi ÎCCJ. Ce s-ar fi făcut ei fără Băsescu? Pe cine ar mai fi criticat?

Probabil nu întâmplător a fost scos la lumină tocmai acum şi cazul Mariana Rarinca, femeia care a şantajat-o pe Livia Stanciu şi care a fost până la urmă achitată definitiv, după o detenţie de şase luni de zile. Se spune că Mariana Rarinca i-ar fi cerut şefei de la ÎCCJ 20.000 de euro pentru a nu face publice informaţii compromiţătoare. Încurcate sunt căile Domnului şi cine ştie cine şi-o mai fi băgat coada!

Tot în cursul acestei săptămâni, românii au avut parte şi de un bilanţ al guvernării, făcut de domnul Ponta în cinci minute. Prim-ministrul a scăpat şi un porumbel, afimând că, de patru ani de când conduce guvernul, ani care de fapt sunt trei, ţara a trecut de la recesiune la creştere economică, şomajul a scăzut, iar pensiile au sporit. Deci toată guvernarea de trei ani a fost prezentată într-un singur minut. De fapt totul a fost o eschivă, un rezumat al rezumatului. Dl Ponta nu a amintit nimic măcar despre ce se întâmplă cu infrastructura, cu sistemul energetic, cu învăţământul, cu sănătatea, cu fondurile europene, care sunt greu de absorbit şi uşor de fraudat. România a ajuns o ţară bugetară, susţinută de o altă Românie, particulară, care se chinuie să suporte poftele tuturor miniştrilor. Atâta timp cât un Disk Jockey precum Eugen Orlando Teodorovici conduce fie Ministerul Fondurilor Europene, fie pe cel al Finanţelor, singurul lucru care se întâmplă cu adevărat este închiderea chioşcurilor şi impozitarea bacşişului. Micii întreprinzători sunt executaţi, în timp ce marii datornici sunt ocoliţi.

Partidele noastre se află într-o criză de identitate crasă şi într-o veritabilă goană după aur.

Condus de un lider absolut, PSD-ul este lipsit de credibilitate, dar şi de oameni. Baronii au fost luaţi unul câte unul de către DNA, săracul domn Dragnea, om lipsit de anvergură, a luat drumul Alexandriei, Mazăre a demisionat din toate funcţiile, Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş, umblă în şlapi vietnamezi, Nichita a fost trădat din dragoste, Şova e şi el în drum spre "beciul domnesc” – pe cine să mai conducă domnul Ponta cu abilitatea lui nervoasă?

Partidul Naţional Liberal condus de domnul Blaga, proaspăt pişcat şi el de DNA, şi de tânăra Gorghiu, nu mai reuşeşte să devină Marele Partid. Nenorocirea e că, după alegeri, Klaus Iohannis nu a reuşit să le facă o mare majoritate liberală şi să le dea un guvern prin mijloace "politice”. Se pare că nici dumnealui nu ştie ce trebuie şi cum trebuie să facă ceea ce şi-a propus în campanie. Domnul preşedinte nu are eficienţa predecesorului său.

UNPR-ul, partidul condus de domnul Gabriel Oprea, singurul general cu patru stele fără să participe la niciun război, îi asigură spatele necondiţionat domnului Ponta şi taie panglici ca să nu zic frunze la câini.

În România, totul este politic. Şi cultura este politică, dar ce să faci când la ICR şeful este numit politic, iar domnul Breban, un mare romancier, are incontinenţă verbală. Ultima lui manifestare din cadrul Academiei Române este de-a dreptul scandaloasă şi dezonorantă. Dar aşa se întâmplă la noi: cei care ajung la putere îi desfiinţează pe cei care au fost, ba mai mult chiar, îi trimit în faţa plutonului de execuţie – metaforic vorbind, zice domnul Nicolae Breban. Problema gravă nu este a lui Nicolae Breban, ci a Academiei Române, care nu a luat niciun fel de atitudine.

Dar să nu uităm că intelectualii români sunt vanitoşi şi orgolioşi şi poate că totul se datorează unor rivalităţi.

Oare tot despre rivalităţi este vorba şi în cartea ţaţei Adriana Săftoiu?  Probabil da. După ce i-a dus geanta ani de zile lui Băsescu, s-a gândit să-şi aştearnă pe hârtie memoriile din Cotroceni, ezitând să pună punctul pe I. Jenant!

Emil Stratan este curator al Galeriilor de artă Eleusis

Comentarii