Întâi umilit, apoi lăsat în pace. Fostul vice de la CJ, Chirilă, liber ca pasărea cerului

miercuri, 25 noiembrie 2015, 02:58
3 MIN
 Întâi umilit, apoi lăsat în pace. Fostul vice de la CJ, Chirilă, liber ca pasărea cerului

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean a fost pus ieri în libertate, fără a se lua împotriva sa niciun fel de măsură preventivă.

Tribunalul Iaşi a respins ieri propunerea de arestare preventivă emisă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe numele fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Victor Chirilă. Magistra­ţii au dispus astfel punerea în libertate a consilierului judeţean, fără a se lua împotriva sa niciun fel de măsură preventivă, nici măcar cea a controlului judiciar. În faţa instanţei, cu ocazia ultimului cuvânt, Chirilă a precizat că nu este vinovat de faptele ce îi sunt imputate de anchetatori.

„Decizia instanţei arată cât se poate de clar că acuzaţiile se bazează pe presupuneri ce nu sunt dublate de probe. Într-un stat de drept, aşa cum ne place să ne considerăm, restrângerea libertăţii persoa­nei nu poate fi utilizată ca o constrân­gere psihică a celui anchetat, ci trebuie să fie utilizată doar excepţional“, a comentat avocatul Marius Striblea, apărătorului lui Victor Chirilă. 

Ce au reţinut procurorii în referatul de arestare

În referatul prin care DNA a cerut arestarea preventivă a lui Victor Chirilă, anchetatorii au menţionat că încarcerarea fostului vicepreşedinte al CJ Iaşi este necesară pentru „buna desfăşurare a procesului penal“. În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse, anchetatorii au reiterat situaţia de fapt cunoscută din dosarul „Albumul“ şi modul în care mai multe angajate ale CJ ar fi încălcat legea pentru ca firma Laser Co să primească bani pentru produse nefurnizate instituţiei.

Referitor la Chirilă, procurorii au notat, în documentul citat, că acesta ar fi semnat procesul verbal de recepţie, în decembrie 2014, deşi în acea perioadă nu mai ocupa funcţia de vicepreşedinte al CJ.

„Inculpatul, cunos­când în detaliu prevederile contractuale (fiind implicat în întreaga procedură, de la întocmirea documentaţiei de atribuire şi până la semnarea contractului de achi­ziţie publică), în luna decembrie 2014, deşi nu mai avea absolut nicio atribuţie in legătura cu respectiva procedură, a semnat respectivul proces-verbal de recepţie, datat 7 ia­nuarie 2014, întrucât acest lucru era absolut „necesar“ pentru realizarea planului infracţional. A fost necesară, pentru reali­zarea efectivă a planului infracţional, întocmirea documentelor, întrucât plata «prestaţiilor» SC Laser Com SRL era prevăzută în bugetul judeţului Iaşi aferent anului 2014, iar omisiunea efectuării acesteia în acel an ar fi condus la imposibilitatea transferării ilicite a banilor publici în conturile acestei societăţi comerciale“, se arată în referatul de arestare.

Potrivit surselor juridice ale „Ziarului de Iaşi“, vizat în do­sarul „Albumul“ este şi actualul vicepre­şedinte al CJ, Alin Aivănoaiei, cel care ar fi aprobat un referat privind plata facturii către Laser Co. Reamintim că această firmă s-ar fi angajat în 2013 să furnizeze CJ mai multe materiale de promovare, însă nu a respectat contractul. Angajate ale CJ ar fi falsificat documente privind recepţia respectivelor bunuri. Prejudiciul din acest dosar a fost estimat de procurori la 391.000 de lei. Pe rolul Tribunalului se află un dosar în care Cristian Adomniţei, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu (angajate CJ), dar şi Letiţia Popa, administrator Laser Co, sunt inculpaţi pentru fapte presupus a fi comise în cadrul acestui contract.

Comentarii