De Sănătate

Punem punctul pe știi

Întâlnire la Prefectură: Spitalul Regional rămâne învăluit în mister

miercuri, 05 aprilie 2017, 01:50
5 MIN
 Întâlnire la Prefectură: Spitalul Regional rămâne învăluit în mister

Ministerul Sănătăţii bate în retragere şi susţine că nu este fixat numărul de paturi. „În momentul de faţă, este prematur să discutăm despre un număr estimativ de paturi“, a declarat ieri, la Iaşi, dr. Cristian Grasu, secretar de stat. Primarul Mihai Chirica încearcă să fie conciliant după ce „Ziarul de Iaşi“ a arătat că vor fi mai multe paturi la Craiova. „Nu cred că ar trebuie să transformăm într-o chestiune subiectivă, că sunt cu 100 mai mult sau mai puţin faţă de Cluj sau Craiova“, susţine Chirica. Nici structura spitalului nu este clară. Ministerul pasează decizia în spinarea unui consultant care va fi angajat de Banca Europeană de Investiţii.

Iaşul va avea Spital Regional de Urgenţă (SRU) în 2022. Pa­cienţii din regiunea de NE a ţării vor fi îngrijiţi într-un singur spital, cu toate specialităţile me­dicale specifice urgenţelor, peste cinci ani. Startul proiectului SRU s-a dat ieri, la Prefectură, într-o întâlnire a autorităţilor locale cu reprezentanţii Ministerului Sănă­tăţii şi ai Băncii Europene de Investiţii. Autorităţile centrale şi locale au analizat calendarul propus de Ministerul Sănătăţii (MS) pentru implementarea proiectului SRU şi au concluzionat: cons­truc­ţia spitalului ar urma să înceapă efectiv în primul trimestru al anului 2019 şi lucrările ar urma să fie încheiate trei ani mai târziu, în 2022. Valoarea totală a proiectului de construire a SRU va fi de aproximativ 200 milioane de euro, după cum au arătat repre­zentanţii MS. Detaliile legate de structura spitalului, respectiv de numărul de paturi, vor fi stabilite în urma unei analize efectuate de un consultant străin. Acesta va fi angajat în luna mai de Banca Europeană de Investiţii pentru a realiza câte un masterplan privind oferta şi nevoia de servicii medicale pentru fiecare regiune în care urmează să fie construite spitale regional de urgenţă. Potrivit autorităţilor, în baza masterplanului se vor reorganiza serviciile medicale în toate judeţele pe care le vor deservi spitalele regionale de urgenţă de la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. „SRU la Iaşi va re­configura sistemul public de sănătate. De această dată trebuie să vorbim de servicii medicale de urgenţă de înaltă calitate, care pot să transforme în totalitate sistemul de sănătate public ie­şean şi regional. Vor fi 800, vor fi 1.000 sau mai multe paturi, aşa cum vor rezulta în urma analizei pe care o face o echipă din stră­inătate – care va fi foarte clară asupra modalităţii în care îşi dimensionează şi structura paturilor şi numărul de paturi – asta rămâne de văzut. Nu cred că ar trebuie să transformăm într-o chestiune subiectivă, că sunt cu 100 mai mult sau mai puţin faţă de Cluj sau Craiova“, a punctat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Tipuri de servicii medicale

Autorităţile centrale prezente la Iaşi au subliniat că structura SRU Iaşi pe care Guvernul Româ­niei o anexase unui memorandum din noiembrie 2016 nu este cea finală. Potrivit documentului, în spital ar fi urmat să nu se regă­sească specialităţi precum chirurgia toracică, neurochirurgia, ne­fro­logia, obstetrica şi ginecologia, pediatria, oncologia medicală şi neonatologia. „Structura internă a spitalului va rezulta din adap­tarea la un masterplan regional în care se vor lua în calcul atât cererea de servicii existente, cât şi capacitatea regiunii de a oferi servicii medicale. În momentul de faţă, este prematur să discutăm despre un număr estimativ de paturi, dar, orientativ, vor fi între 800 şi 1.000 de paturi, oriunde va fi situat spitalul. Până când nu vom vedea rezultatele masterplanului regional, cred că este prematur să discu­tăm despre includerea sau ex­cluderea oricărei secţii“, a precizat dr. Cristian Grasu, secretar de stat în MS, prezent ieri la Iaşi. În opinia reprezentanţilor celui mai mare spital din Moldova, SRU este o necesitate pentru că adresabilitatea către spitalele deja existente în Iaşi este foarte mare.

Şefa UPU-SMURD, profeso­rul Diana Cimpoeşu, reprezentantul Spitalului „Sfântul Spiridon“ la întrevederea de la Prefectură, a arătat că unităţile medicale actua­le preiau zi şi nopate pacienţi de toate vârstele, din toată Moldova. „Ideea acestui spital este ca pacientul să aibă în jurul lui o echipă medicală din toate specialităţile, adresate tuturor vârs­te­lor şi tuturor patologiilor. Un astfel de spital va avea capabilitatea de răspuns într-un caz de accident cu victime multiple, într-un caz de dezastru, indife­rent de ce tip, biologic, traumatic sau cu arsuri“, a declarat Diana Cimpoeşu. Şefa UPU-SMURD a mai precizat că accesul aerian şi terestru la SRU trebuie să fie facil, astfel încât toţi pacienţii să poată ajunge la spital, indiferent tipul de maşină cu care este transportat. „Vom avea un plan al căilor de acces. Din zona C.A. Rosetti, centura uşoara spre Vânători – Vulturi – Leţcani, se va face preluarea pacienţilor dins­pre Botoşani. Pe drumul european E85 vor avea acces pacienţii dinspre Suceava. Pre­lua­rea bolnavilor din zona Vaslui, Focşani, se va face pe cen­tura mare Ciurea – Leţcani şi astfel vom descongestiona ora­şul. Împreună cu Primăria Iaşi, vom găsi sigur alte două soluţii pentru acces la spital“, a specificat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean.

Calendarul proiectului SRU

Potrivit secretarului de stat în MS, Cristian Grasu, în luna mai, Banca Europeană de Investiţii va angaja un consultant străin care va analiza cererea şi oferta de servicii medicale în fiecare regiune în care vor fi construite cele trei spitale regionale. În luna iunie, consultantul va oferi MS primul document care va cuprinde planul de activitate. În septembrie, MS va avea un plan funcţional pentru cele trei spitale regionale, iar în luna decembrie studiile de fe­zabilitate. În martie 2018, MS va depune documentaţia aferentă proiectelor şi va aplica pentru accesarea fondurilor europene. „Dacă suntem în stare să menţinem aceeaşi atmosferă şi aceeaşi echipă, sunt estimări că undeva în al doilea semestru al anului 2022 spitalul va fi gata, urmând ca toate documentaţiile să se încheie nu mai târziu de primul semestru al anului 2023. Spitalele regionale de urgenţă vor purta ampreta regiunilor pe care le deservesc şi vor fi destinate rezolvării celor mai complicate cazuri medicale“, a mai menţionat secretarul de stat. SRU Iaşi va fi construit pe un teren de 12 hectare amplasat în zona Moara de Vânt, pe care Consiliul Local l-a transferat în posesia MS în noiembrie 2016. Potrivit DSP, hotărârea de guvern prin care va fi stipulat amplasamentul SRU Iaşi va fi dată odată cu cea pentru spitalul de la Cluj-Napoca. Pentru proiectul SRU Craiova, Guvernul a emis din noiembrie 2016 o hotărâre de guvern, având în vedere că autorităţile locale au stabilit mai repede amplasamentul spitalului.  

 

 

Comentarii