Interceptări din dosarul medicului Paul Botez! Acesta vrea să plece din ţară

joi, 05 decembrie 2013, 02:50
4 MIN
 Interceptări din dosarul medicului Paul Botez! Acesta vrea să plece din ţară

Procurorii îl acuză de luare de mită în formă continuată după ce ar fi condiţionat actul medical în cazul unor pacienţi.

După cinci luni de anchetă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au finalizat, ieri, dosarul penal în care cunoscutul ortoped Paul Botez este acuzat de luare de mită. Anchetatorii au trimis dosarul judecătorilor Tribu­na­lului Iaşi care urmează să în­ceapă judecata pe fond la finele lunii ianuarie a acestui an. Până atunci, astăzi, Paul Botez va fi pre­zent la Tribunal pentru o ce­rere de revocare a măsurii de obligare de a părăsi ţara, emisă recent pe numele său de către ma­gistraţi.

Acuzaţiile Parchetului

Medicul Paul Botez a fost protagonistul unuia dintre cele mai mari scandaluri din sistemul sanitar ieşean după ce, în luna iulie a acestui an, procurorii ieşeni au dispus reţinerea şi propunerea sa la arestare. Şeful de clinică de la Spitalul de Recuperare nu a petrecut decât 24 de ore în arest, judecătoarea Nicoleta Lazăr de la Tribunal, şi mai apoi Dan Anton de la Curtea de Apel, luând de­cizia ca medicul să fie judecat în libertate.

Potrivit anchetatorilor, Paul Botez a fost prins în flagrant de­lict pe 10 iulie, la scurt timp după ce ar fi primit un plic în care se aflau 4.000 de lei. Banii ar fi fost solicitaţi de medic unui pacient, Neculai A., internat în perioada premergătoare pentru o operaţie de şold. Potrivit procurorilor, Ne­culai A. a fost internat în perioada 4-11 iunie la Spitalul de Recu­perare şi, „deşi a fost programat pentru artroplastie totală de şold, nu a fost operat deoarece nu a avut suma de 5.000 de lei pe care i-a pretins-o medicul Botez Paul.“ Cu o zi înainte de flagrant, spun anchetatorii, doctorul i-ar fi spus pacientului, referitor la ope­raţie, că „îl costă 5.000 de lei“.

Ulterior remiterii banilor, auto­rităţile au descins în biroul medi­cului de la Recuperare. Acolo au avut parte de o surpriză: au găsit sumele de bani de 65.000 de lei, 44.865 de euro, 2.500 de dolari şi 80 de ruble ruseşti. „Despre această sumă, învinuitul Botez Paul a precizat că-i aparţine în mare parte asistentei-şefe Grie­ro­su Carmen, cu care are o re­laţie afectivă, împreună având şi un copil. Audiată fiind, Grierosu Carmen a declarat că nu are ni­cio sumă de bani în biroul lui Bo­tez Paul“, au mai spus pro­curorii.

Avocatul lui Botez: Cum vă justificaţi salariile de bugetari, domnilor procurori?

În timpul anchetei, procurorii au mai identificat un martor ce a declarat că ar fi dat 2.900 de lei pentru a fi operat de medicul Paul Botez. De asemenea, aceştia au mai ridicat şi o agendă în care erau trecute mai multe nume, în dreptul cărora era scrisă o sumă de bani.

Apărătorul lui Botez, Ionel Nechita, a precizat ieri că tri­miterea în judecată a lui Botez nu este o surpriză şi nu înţelege de ce a durat atât de mult ancheta procurorilor. „Eu nu înţeleg de ce a fost trimis aşa de târziu în judecată, în condiţiile în care acolo se vorbeşte de un aşa-zis flagrant. De astă-vară şi până acum, ce le-a luat atât de mult procurorilor să coase capetele unui dosar? Ceva-ceva a dospit acolo. Întreb şi eu, retoric, cum vă justificaţi salariile de bugetari, domnilor procurori, în condiţiile în care vă ia jumătate de an să coaseţi două capete de carton dintr-un dosar?“, a spus Nechita.

Interceptări din dosar

Prima discuţie referitoare la bani între Paul Botez şi Neculai A., interceptată cu o zi înainte de flagrant, pe 9 iulie:

Paul Botez – Cinci mii te costă, cincizeci de milioane.
Neculai A. – Cincizeci de milioane?
P.B. – Da
N.A. – Păi, şi eu ce să spun, mă duc să le iau şi mâine dimineaţă vin…
P.B. – Fă biletul, ţi-am dat cu data de azi.
N.A. - Da, da.
P.B. – Păi, fă-ţi internare.
N.A. - Aşa.
P.B. – Şi du-te şi-ţi ia, şi întoarce-te la internare.
N.A. – Aşa, aşa, păi asta am vrut să spun, gata.
P.B. – Du-te!
N.A. – Aduc mâine dimineaţă cum trebuie şi gata. Multă sănătate!

Discuţie din data de 10.07.2013, ora 14.15, înainte de flagrant:

N.A. – Da, da, da, cum aţi spus dumneavoastră. Da’ acuma cum…
P.B. – Da, da, lasă-i aici!
N.A. – Aşa.
P.B. – Du-te jos la internare.
N.A. – N-a să mai trebuiască nimica, nu? Tot a să fie normal, da?
P.B. – Da, da, du-te jos la internare, da.
N.A. – Mulţumesc mult.
P.B. – Nu mai trebuie nimica.
N.A. – Da, da.

Comentarii