Interviul va fi obligatoriu la admiterea la master

marți, 28 martie 2017, 01:50
2 MIN
 Interviul va fi obligatoriu la admiterea la master

Procentul în care contează acesta, la media finală, este însă diferit chiar şi de la o facultate la alta, în cadrul aceleiaşi universităţi.

Universităţile din Iaşi vor fi nevoite să implementeze obligatoriu la admiterea din vară fie un examen scris, fie unul oral, sub forma unui interviu, în ceea ce priveşte programele de master. Decizia a fost luată de către Ministerului Educaţiei Naţionale în decembrie 2016, când a fost aprobat ordinul nr. 6102 care reglementa Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat.

„Pot candida la programe de studii universitare de master absolvenţii cu diplomă de licenţă sau echivalentă. Cunoştinţele specifice domeniului de studiu se verifică prin probe scrise şi/sau orale pe baza unei bibliografii cuprinzând lucrări de specialitate. Stabilirea bibliografiei şi anunţarea acesteia sunt de competenţa fiecărei instituţii de învăţământ superior“, se precizează la articolul nr. 32 din metodologia menţionată anterior.

La Universitatea „Al.I. Cuza“, interviul a fost implementat în metodologia admiterii de la toate cele 15 facultăţi, iar departajarea se va face pe baza mediei generale din anii de la licenţă. Excepţie de la această regulă fac facultăţile de Economie, cea de Educaţie Fizică şi Sport, unde va conta media de la examenul de licenţă, şi Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde va fi un examen scris. „Am analizat, într-o strânsă colaborare cu reprezentanţii studenţilor, modul optim de implementare a noii metodologii cadru a ministerului astfel încât să ajungem la o variantă agreată de majoritatea comunităţii academice. Un aspect important pe care l-am avut în vedere a fost păstrarea unui caracter unitar al admiterii pentru întreaga universitate, astfel încât am ajuns la o formulă finală în care interviul să conteze în proporţie de 40% la toate facultăţile“, a declarat prof.dr. Cătălin Tănase, prorector al UAIC.

 În cazul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“, toate facultăţile vor avea ca probă pentru admitere interviul, însă facultăţile au avut libertatea de a decide felul de organizare şi procentul în care contează în raport cu media de admitere.  

 

Comentarii