Întrebări electorale

marți, 01 noiembrie 2016, 02:50
4 MIN
 Întrebări electorale

Cine sau ce va înlocui Parlamentul penalilor?

Nu, nu este vorba de banala întrebare "Eu cu vine votez?", multiplicată eventual de vreo 18 milioane de ori, pentru că eu ştiu deja cu cine nu voi vota. Cât despre ceilalţi, treaba lor de cetăţeni! Dar s-au ivit, în proximitatea acestor noi alegeri parlamentare, câteva chestiuni care ar trebui să suscite atenţia şi interesul fiecărui alegător în parte, înainte de a se bloca în cabina de vot.

Începând cu PSD, partid dat pe întâiul loc în toate sondajele de opinie, prima întrebare semnificativă se referă chiar la scorul său extraordinar! Cum de s-au desprins atât de categoric pesediştii de liberali, în mai puţin de un an? Să fie condamnatul Dragnea vreun geniu organizatoric ori activitatea Cabinetului Cioloş dublată de prestaţia lui Iohannis au decepţionat deosebit de mult populaţia? Să fie interesaţi românii doar de pomenile electorale care caracterizează guvernările pesediste şi aproape deloc de împlinirea unui proiect naţional? În afara unor măsuri populiste la graniţa sau chiar dincolo de limitele Constituţiei, Dragnea nu s-a remarcat prin nimic în politica de vârf. Exceptând evident şi şmenurile care l-au făcut nemăsurat de bogat, dar şi frate de cruce strâmbă cu pesediştii care întorc miliardele cu lopata. Deci, un vot pentru PSD ar însemna un vot împotriva DNA. Dar este valabilă această afirmaţie chiar pentru toţi candidaţii de pe listele pesediste? Sunt ei cu toţii corupţi? Nu ştiu, dar vom vedea.

Tot împotriva DNA, adică alături de PSD, luptă (oficial!) şi ALDE, formaţiunea peste care planează umbra puşcăriaşului Dan Voiculescu, securist transformat în capitalist cu mască umană. Se vor lăsa păcăliţi încă o dată ieşenii de locvacitatea lui Varujan Vosganian, cel prezent la datorie doar când se împart locuri de parlamentari, lauri, muze, ciolane şi imunităţi? Dacă da, atunci ar trebui dedicat un monument impunător bărbilor scriitorilor politicieni!  

În acest moment, mai greu de decriptat mi se pare relaţia dintre PSD şi PRU. Sunt "naţionaliştii" doar nişte pesedişti de rangul al doilea, care caută disperaţi protecţia Parlamentului, după ce nu s-au mai regăsit în echipa lui Dragnea? Sau chiar există un plan care să ajute PRU să treacă pragul de 5%, pentru a spori puterea viitoare a pesediştilor? Cât va rupe Gheorghe Nichita de la PSD Iaşi? Cât i se va da voie? Îl va ataca fostul pe actualul primar? Cum? Şi ce caută oare Marin Burlea pe listele de la Bucureşti?

Trecând la PNL, prima întrebare justificată nu poate fi decât următoarea: de ce liberalii (chiar cu riscul ratării victoriei de la parlamentare) doar au mimat reforma internă? Aproape incredibil, dar vechiul şi otrăvitorul USL contaminează listele PNL mai mult decât pe cele ale PSD! Iar când spui USL spui fără ezitare "frăţia borfaşilor"! Să fie acest partid istoric imposibil de eliberat de ghearele interlopilor, din labele murdare ale afaceriştilor şi politicienilor penali care s-au îmbogăţit fentând statul? De ce liberalii autentici, tinerii de viitor şi întreprinzătorii oneşti sunt în număr atât de mic pe listele partidului? Unde au dispărut proiectele de altădată menite să-ţi inducă, ţie, ca simplu cetăţean, dorinţa de a participa din tot sufletul  la schimbare? Şi de ce nu l-am aflat pe Dan Lungu pe listele PNL Iaşi?

Deşi USR va fura multe voturi din partea dreapta a zonei politice, intuim că, la o adică, Nicuşor Dan se va alia doar cu liberalii. Dar asumându-şi retorica anti-sistem, useriştii reîncălzesc o supă care ne-a produs până azi doar o stare de greaţă.Toţi politicienii din afara sistemului, odată pătrunşi în sistem, s-au îndrăgostit de el, au făcut copii cu el şi l-au apărat de justiţie până la ultima fărâmă de energie. Sistemul corupe sau distruge. Şi de ce te-ai lăsa nimicit, când poţi, după un an de convieţuire liniştită cu el, să ai vilă pe malul lacului "Como se dice"? Câţi dintre noi ar rezista unei astfel de ispite? Prea puţini, de vreme ce milioanele de pomanagii imprimă direcţia votului în România.

Despre PMP ce să mai spun? Discursul lui Băsescu dezvăluie tot. La el, cruciada anticorupţie a eşuat într-un soi de naţionalism deşucheat şi coruptibil, care nu mai convinge pe nimeni, nici la Iaşi, nici aiurea. Va mai intra în Parlament? De nu, vom asista la un caraghios, dar meritat final de carieră! 

Ţinând cont de cele de mai sus, la aceste alegeri parlamentare, alături de "mobilizarea electoratului propriu", adevăratele cuvinte cheie vor fi "organizarea" şi mai ales "negocierea". Scorul final va fi influenţat decisiv de reglajele de fineţe dintre partidele prietene şi, mai ales, "neprietene". Vor conta primarii din teritoriu, promisiunile referitoare la bani, starea de spirit a populaţiei, capriciile vremii şi – abia la urmă de tot -, calitatea candidaţilor! Câţi dintre ei merită să ne reprezinte?

Trăgând linie şi scăzând, cine sau ce va înlocui Parlamentul penalilor?

Comentarii