Istoria se scrie sub ochii noştri

miercuri, 11 martie 2015, 09:11
4 MIN
 Istoria se scrie sub ochii noştri

* Bună dimineaţa! Sperăm că nu vă doare capul după ziua de luni: se ştie că prea multe produse de patiserie dăunează, iar dacă omul amestecă aluat cu miere şi cu miez de nucă dat prin maşină ameţeşte!

* Obiceiul cinstirii celor 40 de mucenici cu tot atâtea pahare de roşu în a noua zi a primăverii vine din vremuri străvechi, în care mica, dar reprezentativa localitate Consumatori încă nu fusese atestată documentar. Bătrânii n-au putut lămuri mare lucru; doar s-au pus de acord că şi când erau ei mici localnicii de sex masculin se întristau pe la vremea asta. Cercetătorii au găsit un vechi document, datând de la începuturile aşezării: "Atunce spătarulu Bărdacă prăvălitu-s-a de pe armăsarulu şi cu graiu de tunetu rosti spre ispravniculu: au ce vinulu bunu şi gustosu mai scoţi dân beciulu, vrednice ispravniculu? Eară ispravnicu Gică, îngălbenitu la obrazu cumu-i luminarea, respuns-a pe dată: nimiculu, mărite spătarulu! Azi, dioa noue, luna mărţişorulu, sferşitu-s-a beutul de la cântatu cocoşulu. Azi, slăvite Bărdacă, iaste diuă de postulu: decât patrudeci pocale!". Frustrarea resimţită de sătenii din Consumatori, de-a lungul vremii, pe chestia cu "9 martie, doar 40 de pahare", s-a transformat în nepieritoare creaţii populare, dintre care amintim tulburătoarea doină "Primăvara-i viscoloasă, ziua-i grea, cu vânturi reci. / Astăzi nu cădem sub masă, că avem doar patruzeci"… De puţină vreme, de când a fost ales noul primar, consumatorenii (aşa îşi zic între ei localnicii) au simţit că soarele a răsărit şi pe uliţa lor, vorba comentatorilor de la televizor. Susţinut de consilierii locali, el a adoptat, joia trecută, o hotărâre care a bucurat toată suflarea: pe 9 martie se vor consuma tot 40 de pahare de vin roşu, dar pentru fiecare mucenic! Încă nu ştim ce s-a petrecut, ieri, pe acele meleaguri: corespondentul nostru trimis la faţa locului şi-a închis telefonul sau l-a schimbat pe vin…

* Ziua de 9 Martie nu e doar "cea cu mucenicii"; ea are importanţă şi în contextul purificării, la graniţa dintre anotimpuri. Atunci se stropesc oamenii şi animalele cu apă sfinţită şi se bate solul cu maiuri grele, pentru a scoate căldura la suprafaţă; din păcate, unii au respectat datinile începând cu cea legată de 40 de păhărele… Mai mulţi gospodari cu maiuri, pregătiţi să scoată căldura din pământ, şi-au amintit, pe fondul consumului, că diverşi consăteni i-au înjurat cu ani în urmă; la anchetă, unul a declarat că, de fapt, a încercat să scoată căldura din vecinul său Gică, folosind maiul. A reuşit, Gică devenind rece. Alţi compatrioţi au amestecat datinile, stropirea animalelor cu agheazmă şi bătutul pământului cu maiurile. După ce au stropit pământul cu agheazmă, s-au îndreptat spre animale, ţinând maiurile strânse în mâini… Vietăţile au fost, din fericire, mai sprintene. Trebuie semnalat cazul lui Anghel Ţiglă, care şi el a bătut cu maiul pământul, dar pentru a-l bătători deasupra puţurilor adânci, în care băgase sonde geotermale şi din care chiar a scos căldură, folosind o pompă termică!

* Perioada 1-9 martie este cunoscută şi sub numele de "Babe". Nici o legătură cu sexul frumos, cel veşnic tânăr. Românii îşi aleg din timp o zi din acest interval de prognoză, o babă personală, cu convingerea că starea vremii din baba aleasă va reflecta starea omului de-a lungul anului. Babă însorită egal un an bun, babă rece şi urâtă, un an pe măsură, e simplu! Practic, un fel de superstiţie, gen "Dacă baba mea e frumoasă, pot să nu mai muncesc, că voi avea, oricum, un an bun! Şi pot bea cât vreau, că baba îmi protejează şi celulele hepatice!". Cu excepţia acelor săteni (de obicei, recidivişti) care, ebrietaţi, îşi aleg o babă, apoi o violează, datina e respectată cu stricteţe, unii organizează chiar şi alegeri de babă, cu buletine de vot şi urne; din păcate, babele nu dau pui congelaţi, salam şi cizme de cauciuc… Mulţi s-au săturat să aleagă babe; unii spun că au ales şi tineri pentru Parlament, dar şi ei i-au dezamăgit, aşadar bănuim că în acest an a fost un vot de protest, că toţi au ales baba de luni, 9 martie. Fiind cea cu 40 de păhărele, starea vremii nici n-a mai contat: oricum, toţi vor fi veseli tot anul!

Comentarii