Jocul de-a corupţia

marți, 17 martie 2015, 04:00
3 MIN
 Jocul de-a corupţia

* Cele mai atractive emisiuni din ultima vreme par a fi buletinele meteo, că măcar prezintă ceva oarecum concret.

În teorie, nu există unele care să ţină cu Ponta ("Prin grija Guvernului ni se va arăta soarele, iar temperaturile vor creşte, deci românii vor cheltui mai puţin pentru încălzire"), nici cu liberalii ("Ca primăvara să vină cu adevărat, e nevoie de o schimbare de guvern"). Am zis "în teorie", fiindcă n-am urmărit toate buletinele meteo, deci nu ştim cum e şi în practică. Totuşi, nici buletinele nu mai sunt ce au fost: pe o bandă scria "Breaking News! Răcire în toate regiunile ţării! Mai multe pe numelepostului.net!" sau aşa ceva şi chiar a fost răcire în toate regiunile ţării, cam cu un ditamai gradul!

* Buletinele meteo dau uneori speranţă, dar alteori produc frustrare, ca mai zilele trecute, când au anunţat soare, apoi ninsoare. Românii s-au săturat de frig: alaltăieri a fost zi posomorâtă, dar cu o săptămână în urmă, fiind week-end însorit şi călduţ, parcul de lângă noi s-a umplut, de parcă s-ar fi dat mici şi bere gratis, iar pe bulevard am remarcat primii cocalari conducând decapotabile (încet, ca să fie văzuţi, şi cu manelele date tare, ca să fie auziţi) şi fluierând spre primele dudui cu fuste scurte, care îşi toceau tocurile lungi pe trotuar.

* După meteo, plimbările cu duba la DNA trec pe locul al doilea, deja au devenit parte din peisaj, trebuie ceva nou. Aşteptăm televiziunea care să lanseze albume cu abţibilduri sau cartonaşe (cum sunt cele cu fotbalişti, pe care le colecţionează băieţii) cu feţele politicienilor şi clienţilor acestora din mediul de afaceri cu statul. Câte un portret în mijlocul fiecărei pagini, de la care să plece raze cu textul "Îl va denunţa pe…" spre alte spaţii goale, de completat cu poze (la pliculeţe, 3 lei plicul cu 5 buc.), albumele completate corect urmând să participe la o mare tragere la sorţi. Şi, la fel ca elevii care schimbă în pauze cartonaşe cu fotbalişti, să umble telespectatorii, la serviciu, cu dublurile la ei, întrebând "Băi, am două Udre şi trei Ghiţi, cine îmi dă un Vâlcov, doi Cocoşi şi un Vanghelie?".

* Că veni vorba: ni s-ar părea mai atractiv şi mai avantajos pentru rating să fie şi ceva spectacol la fiecare săltare de corupţi. Ne-am amintit de vremurile în care la televizor apărea cam zilnic Piedone, aruncând detergent sau cerneală pe marfa stricată din pieţe, şi ne-am gândit că ar fi nostim să vedem tot zilnic, la jurnal, câte un politician corupt cu detergent turnat în creştet şi mânjit de cerneală pe faţă, ca Emil Constantinescu după ce s-a întâlnit cu purtătorul de călimară Faur Isaia. Ar exista justificare pentru tratament: procurorii DNA să zică despre corupt că e putred de bogat! Că tot am văzut la televizor, recent, imagini cu carne putredă vândută la o tarabă…

* Rămânem la carne: alaltăieri am prins la Realitatea TV materialul "Ce mănâncă românii?" în care s-a prezentat o listă cu chestii gen şniţel cu cartofi pai, ceafă cu pâine, fasole cu ciolan / cârnaţi, apoi s-a tras concluzia că românii nu mănâncă sănătos. Sigur mulţi dintre cei care au urmărit n-au fost de acord şi au comentat cu nevestele "I-auzi, mă, cică nu mâncăm sănătos! Numai io ştiu cât am umblat la veterinar, să fie Ghiţă sănătos înainte de tăiere!".

Comentarii