Judecători ieşeni vor purta bandane albe în semn de protest. Vor salarii mai mari

miercuri, 14 septembrie 2016, 01:59
2 MIN
 Judecători ieşeni vor purta bandane albe în semn de protest. Vor salarii mai mari

Magistraţii Tribunalului ameninţă că vor judeca doar dosarele urgente. Protestul vizează creşteri salariale medii de circa 18%.

Tribunalul Iaşi a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că se alătură protestelor demarate, zilele trecute, de colegi de la alte instanţe din ţară, faţă de mai multe probleme din sistem invocate de magistraţi.

În primă fază, judecătorii de la această instanţă spun că vor purta bandane albe în timpul şedinţelor de judecată, urmând ca, de săptămâna viitoare, dacă revendicările nu le vor fi îndeplinite, să judece numai dosarele urgente.

Judecătorii protestează astfel, printre altele, împotriva unei decizii a Guvernului de a nu include magistraţii în aplicarea OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor, prin care salariile judecătorilor s-ar fi majorat cu 18%.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat alaltăieri că va luat legătură cu ministrul Muncii pentru a discuta „cu cei aflaţi în protest“, întrucât Ministerul Muncii se ocupă de politică salarială.

„Ca urmare a recentelor evoluţii ale politicilor publice în domeniul justiţiei constând în refuzul plăţii drepturilor salariale la nivelul stabilit prin lege, precum şi ignorarea hotărârilor judecătoreşti definitive, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Iaşi a decis însuşirea Memorandului propus de asociaţiile profesionale ale magistraţilor, precum şi adoptarea unei forme de protest major, iniţial prin purtarea unor banderole albe, în perioada 12-19 septembrie, iar începând cu data de 19.09.2016, prin soluţionarea numai a cauzelor de tip urgent şi acordarea de termene în restul cauzelor“, se arată într-un comunicat al judecătorilor ieşeni.

Diana Micu Cheptene, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi, ne-a menţionat ieri că, în afară de Tribunal, nu ar mai fi alte instanţe arondate care să protesteze.

Comentarii