Judecătorii şi-au terminat mall-ul, Primăria nici nu s-a apucat de parcare

marți, 09 septembrie 2014, 02:02
5 MIN
 Judecătorii şi-au terminat mall-ul, Primăria nici nu s-a apucat de parcare

Situaţie ruşinoasă pentru Primăria Iaşi care, la trei ani de la începerea lucrărilor la noul Palat de Justiţie nici măcar nu s-a apucat de parcarea pentru cetăţeni. Tribunalul şi Curtea de Apel Iaşi se vor muta în Târgu Cucu de pe 15 septembrie, până în acest moment existând locuri de parcare suficiente numai pentru personalul instanţelor. În ceea ce priveşte parcarea de lângă noul Palat, de lucrare ar fi trebuit să se ocupe angajaţii Primăriei, dar terenul e plin de burieni. Oficialii Curţii de Apel au prezentat ieri caracteristicile imobilului în care urmează să se mute, un adevărat mall cu cinci etaje şi alte două niveluri subterane. Noul Palat de Justiţie urmează să găzduiască inclusiv un restaurant la demisol.

Lucrările la noul Palat de Justiţie din Iaşi, situat în Târgu Cucu, au fost finalizate urmând ca, în aproximativ o săptămână, judecătorii să activeze acolo. Noul imobil, un adevărat mall, va găzdui Tribunalul şi Curtea de Apel şi are o suprafaţă utilă de aproape două ori mai mare decât cea a actualului Palat de Justiţie, de pe strada Anastasie Panu.

Principala problemă a noii construcţii ar putea fi lipsa locurilor de parcare din zonă. Dacă pentru personalul celor două instanţe au fost amenajate, prin proiect, 80 de locuri de parcare – teran şi subteran, cetăţenii care vor fi nevoiţi să apeleze la justiţie, dar şi avocaţii – de pildă, ar putea fi obligaţi să-şi lase maşinile şi la câteva sute de metri distanţă. Dacă vor găsi şi acolo loc. Responsabili de acest lucru sunt reprezentanţii Primăriei Iaşi. Aceştia au în administrare un spaţiu situat între lateralul noului imobil şi Sinagoga Merarilor, unde ar fi trebuit să amenajeze parcarea pentru justiţiabili însă unde nu au smuls nici măcar buruienile.

Viceprimarul Mihai Chirica susţine că Primăria ar fi amenajat o parcare cu aproximativ 25-30 de locuri pe strada Pantelimon şi a lărgit strada Cucu, unde s-ar mai putea parca pe 10 locuri. Insuficient însă pentru aglomeraţia care va fi în zona noului Palat. O parcare ar mai fi şi pe strada Stihiile, însă aceasta este ocupată permanent de agenţii economici şi locatarii din zonă.

„Deocamdată am organizat o parcare în spate, pe strada Pantelimon, am lărgit strada Cucu şi vrem să organizăm terenurile până în Sinagora Merarilor, acolo unde sunt şi proprietăţi private şi ale Primăriei“, a declarat viceprimarul Chirica. Întrebat când ar putea începe lucrările la noile locuri de parcare, acesta a precizat: „Terminăm pe partea cealaltă de Palat şi apoi ne ducem şi în faţă, dar trebuie să vedem pentru că sunt şi câteva proprietăţi private acolo“.

Caracteristicile mall-ului judecătorilor

Palatul de Justiţie din Târgu Cucu a fost recepţionat de la constructor pe 27 august, beneficiarul, Curtea de Apel Iaşi, având mai multe obiecţiuni minore ce au fost sau urmează a fi soluţionate până pe 10 septembrie. Diana Micu Cheptene, vicepreşedinte al Curţii de Apel Iaşi, a precizat ieri că procesele de la Tribunal şi Curtea de Apel se vor desfăşura în noul imobil începând cu data de 15 septembrie, până atunci urmând a se finaliza mutarea elementelor de logistică şi a dosarelor. De asemenea, tot de pe 15 septembrie procesele de la Judecătorie vor avea loc în imobilul de pe Anastasie Panu. Mutarea lucrurilor din actualul sediu al Judecătoriei în vechiul Palat de Justiţie va continua şi în perioada 15-22 septembrie. “Facem precizarea că birourile care au contact cu publicul (arhive, registraturi, birouri de informaţii) în continuare, în săptămâna 15 şi cel mai târziu până pe 22 septembrie, îşi vor desfăşura activitatea în vechile sedii ale Judecătoriei”, a spus Cheptene.

În ceea ce priveşte detaliile tehnice ale noii clădiri, aceasta are o suprafaţă utilă de 10.500 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 15.800 de metri pătraţi. Diferenţa este constituită de terase, sere de întreţinere etc. Noul Palat de Justiţie are două niveluri la subsol şi cinci etaje. La demisol se află arhive, oficii poştale, papetărie, dar şi un restaurant. “Nu va fi posibilă prepararea mâncării acolo, urmând a se lucra, cel mai probabil, în regim de catering”, a mai spus Micu Cheptene.

Momentan, nu s-a stabilit firma care va activa în restaurantul din mallul judecătorilor. Parterul va conţine registraturile, arhivele curente, birourile de relaţii cu publicul etc, în timp ce de la etajul 1 în sus vor fi săli de judecată şi birouri ale judecătorilor. Sunt diferenţe semnificative faţă de actualul mod de lucru al judecătorilor. Astfel, noul imobil prevede două săli speciale pentru măsurile preventive, situate la etajul 1, dar şi mai multe săli de judecată decât erau până acum. În total, Tribunalul Iaşi va avea opt săli de judecată, iar Curtea de Apel, şase. În prezent, în actualul imobil, prima instanţă are cinci, iar Curtea doar două. În ceea ce priveşte personalul, noua construcţie cuprinde 211 birouri, suprafaţa minimă a unui birou fiind de 12 metri pătraţi.

Curtea de Apel Iaşi a fost doar beneficiar al investiţiei, contractul fiind derulat de Ministerul Justiţiei cu Banca Mondială, în cadrul unui proiect privind reforma în Justiţie. Reprezentanţii instanţei ieşene nu s-au ocupat decât cu contractele privind racordarea la utilităţi, restul lucrării, dar şi alte licitaţii privind mobilierul sau echipamentele electronice, aparţinând ministerului de resort. Investiţia exactă a fost de 46.651.118,8 lei.

––

Ce trebuie să ştie justiţiabilii

* vineri, 12 septembrie, birourile de relaţii cu publicul de la Tribunal şi Curtea de Apel sunt închise. Cetăţenii pot cere actele necesare, în regim de urgenţă, în perioada premergătoare.

* între 15 şi 22 septembrie, birourile de relaţii cu publicul de la secţiile Civilă şi Penală de la Judecătoria Iaşi vor fi active în actualele sedii. Şedinţele de judecată vor avea loc în vechiul Palat de Justiţie începând cu 15 septembrie.

* începând cu 1 octombrie judecătorul sindic se va muta în noul Palat de Justiţie.

* cea mai apropiată zonă în care vă puteţi parca maşina în zona noului Palat este pe strada Stihiile. Chiar şi aşa, nu există garanţia că veţi găsi locuri libere.

* în noul Palat de Justiţie, birourile de relaţii cu publicul sunt situate la parter.

––

Ce trebuie să ştie angajaţii Tribunalului şi Curţii de Apel Iaşi

* sunt două spaţii de parcare pentru personal: o parcare subterană şi una în exterior, fiecare având câte 40 de locuri.

* noua construcţie are în dotare 11 lifturi, sunt 211 birouri pentru personal şi 14 săli de judecată.

* arhiva depozit s-ar putea muta pe Nicolae Gane, în clădirea în care activează în prezent judecătorul sindic.

* firma care a livrat mobilierul se numeşte Silvarom Bucureşti, iar contractul a fost încheiat direct cu Ministerul de Justiţie. Birourile judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi sunt la etajul 1, iar cele ale Tribunalului la cele superioare. Accesul se face cu cartele.

* securitatea va fi asigurată de jandarmi, existând o cerere de suplimentare a personalului în acest sens.

* inaugurarea oficială a imobilului nu a fost încă stabilită, urmând a fi realizată de către Ministerul de Justiţie.
 

Comentarii