Jurizarea oraşelor candidate la Capitală Culturală, reluată dacă acuzaţiile se confirmă

sâmbătă, 19 decembrie 2015, 02:56
4 MIN
 Jurizarea oraşelor candidate la Capitală Culturală, reluată dacă acuzaţiile se confirmă

Jurizarea pentru lista scurtă a oraşelor candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 ar trebui reluată dacă se dovedeşte că cei doi membri ai juriului sunt angajaţi ai unor instituţii partenere în unul din cele 14 dosare depuse spre selectare, spune directorul Teatrului Naţional Sibiu. 

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu şi vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, susţine că, dacă acuzaţiile reprezentanţilor asociaţiilor culturale din Craiova, Braşov, Iaşi, Brăila şi Târgu Mureş care contestă lista scurtă a canidaţilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 se dovedesc, jurizarea ar trebui refăcută cu alţi experţi. “Dacă există într-adevăr dovezi, există un act de incompatibilitate, conflict de interese. Noi, ca şi membri ai unui juriu, suntem puşi să semnăm un act de conflict de interese, iar Ministerul Culturii, ca şi structură organizatorică, ar fi trebuit să îl facă. Dacă cei doi experţi şi-au asumat acest document, jurizarea ar trebui refăcută cu alţi experţi din partea României”, a declarat pentru Mediafax Constantin Chiriac, el fiind şi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2008-2012.

El a mai spus că experţii din partea Ministerului Culturii ar fi trebuit să facă lobby ca juriul internaţional să selecteze mai multe oraşe din România pentru a intra în competiţia finală a evenimentului “Capitală Europeană a Culturii anul 2021”.

“Eu m-am şi mirat când am văzut nominalizările celor doi experţi din partea Ministerului Culturii pentru că nu cred că erau în măsură de a face parte din juriu. În plus, trebuiau aduse servicii României, în sensul de a face presiuni ca juriul internaţional să aleagă mai multe oraşe din România pentru etapa finală, astfel încât banii europeni să fie atraşi de cât mai multe comunităţi. De exemplu, când am fost membru în juriul internaţional pentru Spania, experţii spanioli au făcut presiuni şi, astfel, au fost trecute, în partea a doua a competiţiei, opt oraşe. De asemenea, cred că ar fi trebuit judecat şi modul în care arată oraşele, membrii juriului ar fi trebui să viziteze cele 14 oraşe candidate. În acest moment, vizitarea are loc doar în etapa finală. Subliniez, membrele juriului din partea României ar fi trebuit să facă lobby pentru a fi selectate mai multe oraşe”, a afirmat Constantin Chiriac.

Procedura de selecţie a oraşelor aflate pe lista scurtă a candidaţilor pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii 2021 a fost contestată de reprezentanţii asociaţiilor culturale din Craiova, Braşov, Iaşi, Brăila şi Târgu Mureş, care au cerut revocarea a doi membri ai juriului şi reluarea procedurii.

Contestaţia este semnată de reprezentanţii asociaţiilor culturale din oraşele Craiova, Iaşi, Braşov, Brăila şi Târgu Mureş, urmând să fie trimisă lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, Markku Markkula, preşedintele Comitetului European al Regiunilor, Tibor Navracsics, comisar european pentru Cultură, Educaţie, Tineret şi Sport, Karel Bartak, şeful Unităţii de Coordonare a programului Europa Creativă din cadrul Direcţiei Generale pentru Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene, Dacian Cioloş, premierul României, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, Steve Green, preşedintele Juriului de Selecţie şi Monitorizare pentru Capitale Europene ale Culturii.

“Acţiunea noastră nu este îndreptată asupra unui oraş candidat, ci vizează clarificarea aspectelor procedurale prevăzute de Regulamentul de procedură al competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în România în anul 2021 şi are în vedere obţinerea garanţiilor că decizia comunicată de către juriu în data de 11 decembrie 2015 a fost luată respectând condiţiile de obiectivitate şi imparţialitate prevăzute explicit în regulile de desfăşurare a competiţiei “Capitală Europeană a Culturii 2021”, arată într-un comunicat de presă Iulian Boia, director executiv al Fundaţiei “Iași – Capitală Culturală Europeană”.

Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare sunt cele patru localităţi din România care au fost alese pentru lista scurtă a oraşelor care candidează pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021. Cele patru oraşe au fost selectate din cele 14 care au candidat şi au fost acceptate pentru această competiţie: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu Mureş.

Despre juriul care a audiat toate cele 14 candidaturi, Vlad Alexandrescu spunea că a fost unul independent, format din nouă experţi europeni, doi dintre ei fiind din România.

Comentarii