Justiţia franceză cere presei să nu publice fotografia cu adolescentul de etnie romă linşat lângă Paris

joi, 19 iunie 2014, 18:43
2 MIN
 Justiţia franceză cere presei să nu publice fotografia cu adolescentul de etnie romă linşat lângă Paris

O procuroare a tribunalului parizian care anchetează cazul adolescentului român de etnie romă, ce a fost linșat săptămâna trecută în suburbiile capitalei franceze după ce ar fi comis un furt, a cerut joi mass-media să nu publice poza acestuia, apărută cu o zi în urmă în presa britanică, transmite AFP.

Sub titlul, ”poza care va şoca Franţa”, ediţia online a ziarului britanic The Daily Telegraph a publicat imaginea cu adolescentul rom zăcând într-un cărucior de supermarket, cu faţa tumefiată şi plină de sânge.

"Legea franceză nu permite difuzarea fotografiei unei victime minore, ce are dreptul să beneficieze de protecţie absolută", nerespectarea acestei dispoziţii atrăgând răspunderea penală, şi-a motivat procuroarea Sylvie Moisson solicitarea. Ea a vorbit de asemenea despre "deontologia presei", care trebuie să împiedice difuzarea respectivei imagini, al cărei "singur loc legitim se regăseşte în dosarul cazului". Procuroarea a mai menţionat că investigaţia priveşte şi condiţiile în care această fotografie a fost realizată, detaliu de asemenea protejat de secretul anchetei.

Adolescentul pe nume Darius se instalase de puţin timp împreună cu familia sa şi cu alţi romi într-o casă dezafectată în localitatea Pierrefitte-sur-Seine, situată în suburbiile Parisului. El a fost găsit în seara de vineri, abandonat în stare de inconştienţă într-un cărucior de supermarket aproape de Cite des Poetes, un cartier "sensibil". Grav rănit şi cu leziuni craniene, adolescentul este în continuare în comă, iar prognosticul medicilor rămâne rezervat.

Aceeaşi procuroare a declarat marţi că agresiunea a fost un act de "răzbunare personală" din partea unui grup de localnici, încă neidentificaţi, care-l suspectau că a jefuit o locuinţă. (Agerpres)

 

Comentarii