Kennedy a luat în considerare o intervenţie militară pentru înlăturarea unui fost preşedinte brazilian

miercuri, 08 ianuarie 2014, 12:17
2 MIN
 Kennedy a luat în considerare o intervenţie militară pentru înlăturarea unui fost preşedinte brazilian

Fostul preşedinte american John F. Kennedy, asasinat în 1963, a luat în considerare posibilitatea unei intervenţii militare în Brazilia, cu un an înainte de lovitura de stat prin care a fost înlăturat de la putere Joao Goulart şi instaurată o dictatură de 21 de ani în această ţară, relatează miercuri AFP.

O înregistrare audio a fostului preşedinte american a fost publicată pe site-ul Arquivos da Ditadura al jurnalistului Elio Gaspari, care a reuşit să strângă o colecţie importantă de documente referitoare la instaurarea regimului militar în 1964.

Într-o reuniune la Casa Albă din 7 octombrie 1963, cu 46 de zile înainte să fie asasinat, Kennedy l-a întrebat pe ambasadorul american la Brasilia, Lincoln Gordon, dacă prevede ‘vreo situaţie în viitorul apropiat în care am putea interveni militar’, potrivit paginii de internet.

Diplomatul a răspuns că exista o ‘eventualitate periculoasă care necesită, fără îndoială, o acţiune rapidă’, continuă agenţia franceză de presă.

În cadrul aceleiaşi discuţii, Gordon a afirmat că Washingtonul ar trebui să aştepte acţiuni mai clare care să indice o orientare către modelul cubanez al lui Fidel Castro pentru a justifica o intervenţie în Brazilia.

Operaţiunea nu a mai fost însă necesară, întrucât militarii brazilieni favorabili Washingtonului au preluat puterea în aprilie 1964 şi l-au înlăturat pe Goulart.

Conversaţia a avut loc în cadrul unei reuniuni de două zile între Kennedy şi membrii guvernului său pentru a discuta situaţia din Brazilia şi Vietnam, precizează AFP.

Documentul audio face parte dintr-o serie de înregistrări secrete, realizate începând din 1962 de Kennedy însuşi, în cursul tuturor reuniunilor sale. În 2012, Biblioteca John F. Kennedy din Boston a publicat 45 de ore din aceste înregistrări, făcute de preşedinte în ultimele trei luni înainte de moartea sa.

Supranumit ‘Jango’ de brazilieni, fostul preşedinte Joao Goulart a condus această ţară în perioada 1961-1964. După lovitura de stat, acesta s-a stabilit în Uruguay, apoi în Argentina, aminteşte France Presse.

La cererea apropiaţilor săi, rămăşiţele lui Goulart au fost exhumate în Argentina în noiembrie 2013, pentru a fi investigată posibila sa otrăvire, în urmă cu 37 de ani, în cadrul Operaţiunii Condor, un program de represiune iniţiat în anii 1970 de dictaturile din America de Sud pentru a-i vâna şi elimina pe opozanţii de stânga. Investigaţia se află încă în desfăşurare. (Agerpres)

Comentarii