La munte şi la mare, pe soare sau ninsoare

luni, 29 iulie 2013, 08:25
3 MIN
 La munte şi la mare, pe soare sau ninsoare

* O nouă săptămână de muncă. Sau de vacanţă. Sau de concediu. Sau de etc. Sigur este că azi începe o nouă săptămână de vară, de luna iulie. Practic, e vârf de sezon estival, ascuţit ca un brici, ca un ac. Dacă n-aţi fost în concediu până la această oră, dar vă pregtiţi s-o faceţi, ar fi indicat să treceţi, măcar pe fugă, prin testul de mai jos. Nu de alta, dar imaginea concediului este una mult idealizată, de-a lungul unui an întreg – şi, după cum ştim din înţelepciunea populară, din ce spuneau strămoşii noştri (care au apelat şi ei, pe vremea lor, la diverse agenţii de turism, gen DeceneuTour sau Gerula Holidays), socoteala de-acasă nu se prea potriveşte cu cea din staţiuni şi la hotelul lăudat să nu te duci cu familia! De multe ori oamenii cred în reclame şi se reped ca berbecii lui Haysam spre o "destinaţie turistică de vis", fără a ţine cont că şi coşmarul este, la urma urmei, tot un vis. Prin urmare, iată testul:
1) Mergeţi la mare şi adormiţi pe plajă, la soare, în foşnetul valurilor, ţipătul pescăruşilor şi zbieretele de manele de la terasa apropiată. Vă treziţi roşu pe trup, cu usturimi, plin de găinaţ de pescăruş, dar fără haine, şlapi, geantă cu acte şi bani, telefon etc. Cum reacţionaţi?
a) Nu staţi pe plajă, ştiind că ultravioletele sunt periculoase, ci pe o saltea luată de la hotel, şi vă înveliţi cu pături. Hainele, geanta cu actele şi celelalte le ţineţi bine sub pernă, lângă oala de noapte. / b) Nu staţi pe plajă, fiindcă aţi găsit, din prima zi, o terasă fără manele, cu bere ieftină: decât să vă fure careva banii, mai bine îi daţi ospătarului! / c) Nu staţi pe plajă, fiindcă aţi văzut un documentar cu debarcarea pe plajele din Normandia, în Ziua Z, şi v-aţi prins că sunt periculoase.
2) Mergeţi la mare, ieşiţi în larg cu barca sau hidrobicicleta, dar vine un val şi vă răstoarnă. Cum reacţionaţi?
a) Nu ieşiţi în larg, fiindcă nu vă place să fiţi înconjurat de apă. / b) Nu ieşiţi în larg, fiindcă nu vă place să fiţi înconjurat de apă, ci doar de beri, la terasă. / c) Nu ieşiţi în larg, fiindcă nu aveţi încredere în mutra salvamarului, cam suspectă.
3) Mergeţi la munte şi vă înconjoară măreţia naturii. Ce priviţi, întîi şi-ntâi, ce vă place mai mult acolo?
a) Piscurile semeţe, pădurile falnice, caprele negre, cascadele cu apă care cade, urlând etc. / b) Cabana "Piscul Semeţ", grătarele falnice, vinul negru din meniu, dozatoarele cu bere care curge, spumând etc. / c) Că aţi găsit plante medicinale, să vă faceţi provizii pentru acasă.
4) Mergeţi într-o staţiune balneoclimaterică. De ce mergeţi la băi, de fapt?
a) Ca să preveniţi diverse afecţiuni cardio-respiratorii, ale aparatului muscular şi sistemului osos etc. / b) Ca să vă spălaţi, fiindcă pe strada dumneavoastră se fac reparaţii, din cauza Primăriei, deci n-aveţi apă. În plus, vreţi să găsiţi noi tipuri de ape minerale pentru şpriţ. / c) Fiindcă v-aţi cumpărat bilet în staţiune.
Orice literă aţi încercuit, orice variantă aţi ales, dacă e să plecaţi în concediu, nu putem să vă împiedicăm. Cel mult, să vă urăm o şedere cât mai plăcută, să vă fie vremea bună, mâncarea gustoasă, berea rece, cafeaua fierbinte, ospătarii prietenoşi, notele de plată mici, micii zemoşi, vecinii de plajă nu prea gălăgioşi, duduile de pe cearşaful de alături lipsite de inhibiţii şi sutiene etc. De fapt, ştiţi mai bine decât noi ce vă doriţi!

Comentarii