De Business

Punem punctul pe știi

La o mare companie din Iaşi s-au tăiat gazul şi energia electrică

duminică, 17 mai 2015, 15:12
3 MIN
 La o mare companie din Iaşi s-au tăiat gazul şi energia electrică

În acest timp, creditorii Fortus sunt convocaţi să aprobe vânzarea mai multor active considerate nefuncţionale.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au amânat pronunţarea în cazul aprobării suspendării sentinţei de intrare în faliment a combinatului Fortus până la judecarea recursului pentru data de 28 mai. În aşteptarea unui răspuns de la judecătorul sindic, angajaţii au şi activitatea în combinat limitată după ce alimentarea cu gaz metan a fost sistată de la 1 martie, iar de câteva săptămâni nu mai există nici alimentare cu ener­gie electrică.

În schimb, administratorii judiciari profită de suspendarea provizorie a sentinţei şi organizează noi licitaţii pentru a vinde activele nefuncţionale, în acest sens fiind convocaţi creditorii în mai multe rânduri pentru aprobarea unor noi strategii şi regulamente de valorificare. Cele mai importante active ce vor fi scoase la vânzare sunt tur­nătoria de fontă, al cărei preţ de pornire a fost evaluat la circa 35 milioane lei, şi Mecanica grea, cu un preţ de pornire de 25,3 milioane lei, ambele putând fi achiziţionate în bloc sau pe bucăţi.

În primă fază, activele vor fi scoase la vânzare cu preţul de evaluare, însă după câte două şedinţe de licitaţie preţurile de pornire vor scădea treptat cu 25% până ajung la jumătate de preţ. În cadrul unei alte strategii de valorificare, consorţiul de practicieni în insolvenţă format din Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency va încerca să valorifice alte cinci bunuri imobile ale societăţii, res­pectiv pavilionul central cu preţ de pornire 3,5 milioane euro, Forja uşoară şi de matriţare cu preţ de pornire 1,05 milioane euro, Halta de zgură veche şi halta CFR cu preţ de pornire 793.000 euro, teren cu suprafaţa de 3.375 mp cu preţ de pornire 155.900 euro şi un alt teren de 60.600 mp cu preţ de pornire 2,93 milioane euro.

Pasul de licitare la această licitaţie va fi de 5% din preţul de pornire fără TVA, potriivt regulamentului de valorificare a activelor. Preţul de pornire a imobilelor este diminuat cu 40% faţa de valoarea stabilită de expertul evaluator, astfel că se va proceda la organizarea a trei serii de câte patru licitaţii, după fiecare urmând să fie diminuată valoarea preţului de pornire cu 5%.

Acuzaţii la adresa PSD

În paralel cu procedura de reorganizare a combinatului, parlamentarii au trebuit să voteze miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, un proiect de lege prin care Fortus să devină o societate strategică de interes naţional, la propunerea de­putatului ieşean Petru Movilă. Prin intermediul unui comunicat de presă transmis ieri, parlamentarul ieşean i-a acuzat pe colegii săi de la Partidul Social Democrat, atât din Iaşi, cât şi din ţară, că au votat ne­gativ proiectul de lege şi au „în­gropat o unitate strategică unică“.

„Faptul că proiectul de lege a fost respins de către majoritatea PSD din Par­lament confirmă faptul că institu­ţiile statului nu doresc salvarea combinatului. Fortus se află în această situaţie, cu un picior în fa­liment, din cauza faptului că AAAS (Autoritatea de Adminis­tra­re a Ac­tivelor Statului) şi ANAF (A­gen­ţia Naţională de Admi­nistrare Fis­cală) nu au făcut nimic concret, nimic palpabil. Ceea ce vedem în aceste zile nu este decât dovada clară a faptului că in­stituţiile sta­tului sunt incompetente şi că în realitate, nimănui nu-i pasă de sutele de salariaţi care încă mai lucrează acolo. Votul negativ din Parlament a fost majoritar al PSD. Indiferent ce se întâmplă la Iaşi, unde membrii PSD susţin sus şi tare că salvează combinatul şi că fac toate demersurile necesare pentru construirea unui parc industrial, la Bucureşti se vede clar adevărata intenţie a lor“, a declarat deputatul Petru Movilă.

Comentarii